از ایده تا بازار با برنامههای رویش و شکوفایی
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، وبینار آشنایی با برنامههای حمایتی رویش و شکوفایی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را در روز چهارشنبه ۲۹ مرداد برگزار کرد.
در ابتدای وبینار خانم صداقت فرد؛ معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی توضیحی از این مرکز شرح داد. وی گفت امروزه مفاهیم زیادی در خصوص نوآوری وجود دارد که میتوان به مرکز نوآوری، لابراتوار نوآوری و هاب نوآوری اشاره کرد. در یک محیط نوآوری، تیمها آزادانه به آزمایش و گسترش ایدههای جدید میپردازند. در واقع یک مرکز نوآوری، یک برنامه متقابل کاربردی است که برای حمایت از ایدههای جدید با قابلیت همکاریهای گروهی ایجاد شده که فرهنگ نوآوری را از طریق ایجاد، اشتراک و آزمایش ایدهها ترویج میکند.
ایشان ادامه داد مرکز کارآفرینی، به کارآفرینان و صاحبان ایده کمک میکند تا دریابند که ایده آنها پتانسیل تجاری شدن به عنوان یک استارت آپ را دارد یا خیر. ماموریت مرکز کارآفرینی در دو بخش خلاصه میشود که این امر با استفاده از برگزاری دورههای آموزشی معتبر و غیر معتبر به وقوع میپیوندد:
بخش اول: پرورش روحیه کارآفرینی در سطح جامعه
بخش دوم: ارائه مشاورههای کسب وکاری لازم به افراد
وی گفت ویژگی بارز مراکز نوآوری و کارآفرینی مهم در دنیا، ارتباطات گسترده و تنگاتنگ آنها با شبکهای از مجلات و نشریات، دانشگاهیان و دانشگاههای معتبر، صنعت، کارآفرینان برجسته، رسانههای مختلف و مراکز شتابدهنده، انکوباتورها، حتی در دیگر کشورهاست.
صداقت فرد افزود محل ورود ایده به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از طریق مرکز نوآوری و کارآفرینی است. مطابق با زنجیره ارزش پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برنامه های بذر، جوانه، رویش و شکوفایی توسط مرکز کارآفرینی اجرا میگردد که فرایندهای مسئله یابی، ایده یابی و پرورش ایده را شامل میشود.
ایشان در ادامه به ارائه تعاریفی از هسته فناور، سطح آمادگی فناوری ( TRL )، طرح فناورانه، لایحه تاخیرات، مرحله تثبیت ایده (POC)، مرحله تولید نمونه محصول (MVP) و Exit Mentoring پرداخت.
معاون مرکز کارآفرینی و نوآوری در ادامه گفت هدف برنامه رویش حمایت از طرحهای فناورانه بازارپسند تا مرحله تثبیت ایده است و هدف برنامه شکوفایی نیز حمایت از طرحهای فناورانه بازارپسند تا مرحله تولید نمونه محصول است.
ایشان در ادامه به شرح معیارهای پذیرش در برنامههای شکوفایی و رویش پرداخت. سپس فرایند اجرا توضیح داده شد. فرایند اجرا شامل پذیرش هسته فناور، انعقاد قرارداد حمایتی، شروع اجرای طرح فناورانه، ارزیابی میانی پیشرفت طرح فناورانه، ادامه اجرای طرح فناورانه، ارزیابی پایانی پیشرفت عملکرد و دستاورد نهایی طرح فناورانه و در نهایت اختتام برنامه است.
در ادامه وبینار مهندس محمد رضایی مدیر واحد پذیرش و ارزیابی به شرح و توضیح فرایند پذیرش برنامههای شکوفایی و رویش پرداخت. فرایند پذیرش شامل مراحل ثبت نام و تکمیل کاربرگها و مستندات توسط هسته فناور، پرداخت هزینه بررسی تقاضا، بررسی کاربرگها توسط پارک، داوری فنی ایده، داوری کسب وکار ایده، بررسی در کارگروه ارزیابی، بررسی در شورای پذیرش و در نهایت صدور ابلاغ پذیرش و یا ابلاغ رد درخواست است. وی گفت ثبت نام از طریق آدرسRge.utstpark.ir صورت می گیرد.
مهندس رضایی در ادامه وبینار بر سطوح آمادگی فناوری تاکید کرد. این سطوح شامل؛ اصول اساسی مشاهده و گزارش شده (تحقیقات پایه ای) ، مفاهیم تکنولوژی و یا اپلیکیشن فرموله شده (شکل گیری فناوری)، اثبات مفاهیم و یا اثبات مشخصه های اساسی تجربی و تحلیلی (نیاز به اعتبار سنجی)، اعتبار سنجی اجزا و یا نمونه ها در محیطهای آزمایشگاهی (نمونه اولیه در مقیاس کوچک)، اعتبار سنجی اجزا و یا نمونهها در محیطهای مناسب (نمونه اولیه در مقیاس بزرگ)، افزایش نمونه اولیه و یا مدل سیستمی در محیط مربوطه ( نمونه اولیه سیستم یا محصول)، نمایش نمونه اولیه و یا مدل سیستمی در محیط واقعی (نمایش سیستم)، نمونه واقعی از طریق تست و نمایش در سیستم واقعی کامل شده (اولین نمونه تجاری) و در مرحله آخر با توجه به عملیات موفق، سیستم واقعی صورت میگیرد (تجاری سازی سیستم به طور کامل) میباشد.
خانم سید محمدی مدیر واحد امور قراردادها و خدمات مدیریتی به فرایند انعقاد قراردادهای حمایتی اشاره کرد. این فرایند شامل تدوین قرارداد توسط پارک، امضای قرارداد توسط هسته فناور، ارائه قرارداد امضا شده و تضمین لازم توسط هسته فناور به پارک، امضای قرارداد توسط پارک و در نهایت ابلاغ قرارداد توسط پارک میباشد. ایشان در ادامه به شرح و بررسی مفاد قرارداد برنامههای رویش و شکوفایی پرداخت.