راهاندازی صندوقهای جسورانه دوم؛ راهکاری برای برون رفت از چالشهای تامین سرمایه
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی؛ نشست تخصصی نوآوری و فناوری؛ دستاوردها و چالشهای امروز، راهبردهای آینده را برگزار کرد.
در این نشست دکتر محمد مهدی فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به گزارش عملکرد صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: طی سالهای ۹۳ تاکنون سرمایه صندوق را از ۲ میلیارد تومان سرمایه ثبتی به ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش دادهایم و در حال حاضر در شرف افزایش این سرمایه تا ۲۰۰ میلیارد تومان هستیم.
دکتر فریدوند با اظهار این نکته که صندوق پژوهش و فناوری به عنوان یک نهاد مالی تخصصی و حرفهای سعی میکند تا با افزایش سرمایه صندوق از محل درآمدهای آن، حداقل وابستگی به دولت را داشته باشد؛ خاطر نشان کرد: صندوق در حوزههای سرمایهگذاری، ارائه تسهیلات و انواع ضمانتنامهها در حال فعالیت است و همواره سعی کردهایم تا ضمانتنامهها را با حداقل بروکراسی اداری، حداقل تضمین و حداقل ودیعه به شرکتها ارائه کنیم.
وی با بیان اینکه مطابق قانون جهش تولید دانشبنیان، نظام بانکی نیز ضمانتنامههای صندوق را پذیرفته است، تصریح کرد: اگر شرکتی در حال دریافت تسهیلات از بانک هم باشد، با ارائه این ضمانتنامهها میتوانند تسهیلات بهتری را از بانک دریافت کند.
دکتر فریدوند با تاکید بر اینکه صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران بر حمایت از شرکتهای نوپا تمرکز دارد؛ گفت: همواره سعی کردهایم تا با ارائه انواع تسهیلات و ضمانتنامهها، فضای حمایتی را با ایجاد کاهش ریسک بانکها و نهادهای کارفرمایی برای شرکتها فراهم کنیم و از ابتدای سال ۱۴۰۲ و پس از اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان، ضمانتنامههای ارائه شده از سوی صندوق مورد پذیرش تمام کارفرماها قرار گرفته است.
مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، از موضوع سقف تعهدات مالی در خصوص ارائه ضمانتنامهها برای شرکتها به عنوان یک چالش یاد کرد و افزود: برای اولین بار در بین صندوقهای پژوهش و فناوری موفق شدیم تا سرمایه را از محل سرمایهگذاریها و داراییهای نامشروط اخذ شده، از ۵۰ میلیارد تومان به ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش دهیم و در گام بعدی در نظر داریم تا سرمایه را به ۲۰۰ میلیارد تومان برسانیم.
دکتر فریدوند با بیان اینکه تامین منابع یکی از چالشهای عمده صندوق به شمار میرود، گفت: از ابتدای سال تا به الان برای تامین منابع از دولت و سایر نهادها حداقل دریافتی را داشتیم اما با استناد به تبصره ۱۶ و ۱۸ توانستیم این چالش را تا حدودی مرتفع سازیم و از سوی دولت هم ۳۷ میلیارد تومان تامین شد و سهم دولت در افزایش سرمایه صندوق از محلی به غیر از آورده دستگاههای اجرایی نظیر اوراق میباشد.
وی از امضای تفاهمنامه با ۱۰ بانک برای پذیرش ضمانتها خبر داد و گفت: این مسیر را مجدانه پیگیری میکنیم و در تلاشیم تا با افزایش سرمایه، برخی از مشکلات مربوط به صدور ضمانتنامهها هم برطرف شود.
مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، برای حل چالش کمبود سرمایه، به راههای مختلفی چون بانکها، صدور اوراق، تأمین منابع مالی جمعی اشاره کرد و اظهار داشت: ما سرمایهگذاران بینظیری از بخش خصوصی داریم که دغدغه حمایت از فناوری را دارند، که این موضوع صندوق دانشگاه تهران را از دیگر صندوقها متمایز میکند.
وی استفاده از ظرفیت بازار سرمایه را از دیگر راهبردهای حل چالش کمبود سرمایه صندوق دانست و خاطرنشان کرد: با اقداماتی از قبیل انتشار اوراق برای شرکتهای دانشبنیان است که عملاً صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران میتواند به عنوان صندوقهای ضامن نقش داشته باشد.
دکتر فریدوند از تأسیس صندوقهای تخصصی VC خبر داد و گفت: درصدد راهاندازی صندوقهای جسورانه دوم نیز هستیم.