جایگاه‌یابی مفهوم اقتصاد در فناوری؛ ضرورتی برای ارتقای فعالیت‌های فناورانه

پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نشست تخصصی “نوآوری و فناوری: دستاوردها، چالش‌های امروز، راهبردهای آینده” را برگزار کرد.
دکتر امید رضایی‌فر مدیرکل سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و توسعه فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از زاویه دید متفاوتی به موضوع دستاوردهای وزارت علوم در زمینه نوآوری و فناوری پرداخت و گفت: ذات فناوری دارای فضایی نوآورانه است و عمده دستاورد این موضوع، امید بخشی و امیدآفرینی است.
دکتر رضایی‌فر با اشاره به تاریخچه شکل‌گیری و فعالیت پارک‌های علم و فناوری خاطرنشان کرد: شکل‌گیری فرهنگ و ادبیات دانش و فناوری یکی از ملموس‌ترین دستاوردهای امروز وزارت علوم است.
وی با بیان اینکه در مسیر درست رشد و توسعه فناوری هستیم؛ گفت: امروزه بخش عظیمی از جامعه با موضوعات مرتبط با فناوری و دانش‌بنیان بودن آشنایی دارند و فناوری را به عنوان یکی از اجزای اصلی توسعه می‌شناسند.
مدیرکل سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و توسعه فناوری وزارت علوم با تاکید بر اهمیت ایجاد جایگاه اقتصادی برای دستاوردهای فناورانه، خاطرنشان کرد: مفهوم اقتصاد در فناوری به خوبی تعریف و جایگاه یابی نشده است و ضروریست تا به موضوعاتی از قبیل ارزش‌گذاری فناوری، ارزش افزوده فناوری، سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری در فناوری، دستیابی به سهم بازار و اثرگذاری در تولید ناخالص داخلی پرداخته شود.
دکتر رضایی‌فر از برنامه‌ریزی ایجاد فضای مالکیت فکری صحبت کرد و افزود: انجام کار تیمی به ویژه در حوزه فناوری از اهمیت بالایی برخوردار است، و محققان و افرادی که فعالیت علمی را با چگالی بالایی انجام می‌دهند، باید در چارچوب تحقیق و توسعه به فعالیت تیمی خود ادامه دهند تا ارزش افزوده فناوری حاصل شود.
وی ادامه داد: یکی از مسائل موجود این است که از فعالان تیم تحقیق، انتظار فعالیت در حوزه کسب وکار نیز وجود دارد و گاها آن‌ها از مسیر تحقیق و توسعه خارج و تمرکز کاری خود را از دست می‌دهند و این امر دستیابی به ارزش افزوده فناوری را دشوار می‌سازد.
دکتر رضایی‌فر با اشاره به اهمیت سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری، توضیح داد: ضروریست تا افق‌های جدیدی را در این حوزه ایجاد کنیم و با فراهم آوردن شرایطی مناسب، سند زیست‌بومی سرمایه‌گذاری و سرمایه‌پذیری را فعال‌تر کرده و ارتقای دستاوردهای فناورانه را تحقق بخشیم.
دکتر رضایی‌فر با تشریح اهمیت رشد واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور، اظهار داشت: تشکیل اسپیناف‌هایی با حضور افراد فعال در حوزه کسب وکار، فناوران و هلدینگ‌ها می‌تواند منجر به شکل‌گیری یک کار تیمی سازمانی و در نهایت جهشی در حوزه فناوری و اقتصادی شود.
وی همچنین با بیان اینکه طرح دستیار فناوری در راستای رفع نیاز دانشجویان برنامه‌ریزی و اجرا شده است؛ به ضرورت مطالبه‌گری در جامعه علمی و فناوری اشاره کرد و گفت: این انتظار وجود دارد تا واحدهای فناور نیازها و مطالبات خود را مطرح کرده تا بتوانیم اقدامات موثری در جهت رفع آن را برنامه‌ریزی و اجرا کنیم.