گفتمان علم و فناوری، باید به عنوان گفتمان پایه کشور تعریف شود
نشست رووسای پارک های علم و فناوری با حضور دکتر زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت عتف، دکتر صالحی معاون پژوهشی وزارت عتف، دکتر طالبی سرپرست دفتر سیاست گذاری، برنامه ریزی و توسعه فناوری و نوآوری، دکتر عشوری رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، دکتر سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، دکتر رحیمی معاون سابق پژوهش و فناوری وزارت عتف، دکتر فکور سرپرست پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و جمعی از رووسای پارکهای علم و فناوری سراسر کشور ۳۰ آذر در محل سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران برگزار شد.
انعقاد تفاهم نامه همکاری میان سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و معاونت نوآوری و فناوری، زمینهایی برای ترویج کارآفرینی و نوآوری در کشور است.
دکتر عشوری رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران در این نشست با اشاره به اهمیت این نشست و بازدید از محصولات شرکت های دانش بنیان که سبب افزایش روحیه و تشویق جوانان کشور برای توسعه می شود، گفت: پارک علم و فناوری سازمان پژوهش های علم و صنعتی ایران از اردیبهشت سال جاری مجوز تاسیس دریافت کرد.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر بیش از ۱۴۰ شرکت دانش بنیان و فناور در پارک علم و فناوری سازمان پژوهش های علم و صنعتی ایران مستقر و مشغول به فعالیت هستند. از این تعداد، ۹۱ شرکت دانش بنیان هستند. در واقع ۶۵ درصد شرکت های فعال مجموعه، دانش بنیان بوده و از این موضوع می توان به عنوان رکورد یاد کرد.
عشوری با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۶۰۰ فناوری مختلف توسط شرکت های دانش بنیان سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران تجاری سازی شده و حتی برخی از محصولات صادر می شوند، اظهار داشت: گردش مالی شرکت های مجموعه در سال گذشته بالغ بر ۱۶۰۰ میلیارد تومان بوده است. در سال جاری پیش بینی می شود این مبلغ به ۲ هزار میلیارد تومان برسد.
رئیس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با اشاره به حضور بیش از ۱۴۵۰ نفر نیروی متخصص در شرکت های دانش بنیان گفت: میانگین سنی فعالان در پارک علم و فناوری سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، ۳۳ سال است. این فعالان جز رتبه های علمی کشور محسوب می شوند و در حوزه هوا و فضا، نانو، انرژی، مهندسی پزشکی و … به فعالیت مشغول هستند.
عشوری به انعقاد تفاهم نامه میان سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و معاونت نوآوری و فناوری اشاره کرد و افزود: این تفاهم نامه زمینه جدیدی از توسعه فعالیت ها را برای ترویج کارآفرینی و نوآوری در کشور ایجاد می کند. تجربه ۴۰ ساله سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران می تواند به تسریع فرایند تجاری سازی و کارآفرینی در کشور کمک کند.
گفتمان علم و فناوری باید به عنوان گفتمان پایه کشور تعریف شود.
دکتر خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم در نشست رووسای پارک های علم و فناوری با تاکید بر سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه گفتمان علم و فناوری باید به عنوان گفتمان پایه کشور تعریف شود گفت: شرکت های دانش بنیان یکی از موثرترین مولفه های اقتصاد مقاومتی است و با ایجاد معاونت فناوری و نوآوری در تلاشیم تا شاخص های شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری را ارتقا دهیم و بستر مناسبی را برای این گفتمان و تکمیل اکوسیستم فناوری ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه در سال ۹۹ میزان اعتبارات ما ۶۰۴ میلیارد تومان بوده است، ولی این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۱۲۰۰ میلیارد تومان رسیده و افزایش ۷ تا ۹ درصدی داشته است، گفت: اعتبارات پارک ها رشد خوبی نداشته است. هنگامی که صحبت از فناوری و ارتقای آن می شود، ضروریست که بودجه پارک ها افزایش یابد.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم در ادامه افزود: بهبود و ارتقای شاخص های فناوری و نوآوری در کشور، تحقق اهداف اسناد بالادستی و قوانین مصوب، بسترسازی برای فعالیت نخبگان، ایجاد گفتمان فناوری و نوآوری، بازبینی ساختار و ایجاد آرایش متناسب با اکوسیستم فناوری از جمله اهداف معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم است.
خیرالدین یکی از مهم ترین ماموریت های این معاونت را تمرکز و سطوح آماری نوآوری میانی و افزایش متقاضیان ورود به مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری دانست و افزود: سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فناوری و نوآوری، ثروت آفرینی از طریق شبکه سازی و افزایش توانمندیهای فناورانه از دیگر ماموریتهای این معاونت است.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم مهم ترین الویت و اولین قدم این معاونت را ایجاد تعامل میان پارک های علم و فناوری و دانشگاه ها دانست و افزود: دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری باید به یکدیگر نزدیک شوند. به همین منظور باید به فرهنگ سازی پرداخته و دیپلماسی فناوری کشور را تعریف کنیم. از دیگر برنامه ها به منظور ایجاد این تعامل می توان به ایجاد مدرسه اشتغال، فرصت های فناورانه، دستیار فناوری، فعال کردن کارگروه آموزش، قطب ها و آمایش فناوری، سیاست گذاری فناوری، تعریف و اجرای نظام ایده ها و نیاز ها اشاره کرد.
پارک های علم و فناوری به گوهر اصلی انسان یعنی عقل و هوش توجه دارند.
دکتر رحیمی معاون سابق پژوهش و فناوری وزارت عتف با بیان اینکه سازمان پژوهش ها متولد انقلاب است و در بدو انقلاب پدید آمده است، گفت: معاونت پژوهش و معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف نسبت به وضع موجود و فعالیت ها دید مثبتی دارند و سابق اجرایی طولانی ایشان، فرصت خوبی ایجاد کرده تا روند رو به رشد زیست بوم فناوری با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند.
وی با تاکید براهمیت ارتباط وسیع و تعامل دائمی و مستمر پارکهای علم و فناوری با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها گفت: این تعامل وجه تمایز پارک ها با شهرک های علمی و تحقیقاتی است. از بطن این تعاملات، واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان پدید می آیند.
دکتر رحیمی به سیر انقلاب های صنعتی اشاره کرد و افزود: در انقلاب صنعتی اول، انسان به مثابه ابزار در نظر گرفته می شد، درحالیکه انقلاب صنعتی چهارم از ترکیب سه حوزه فیزیکی و شیمیایی، ذهن و هوش، زیستی و حیاتی ایجاد شده است. انقلاب صنعتی پنجم نیز حاصل ترکیب سه حوزه تابآوری، پایداری و فناوری است. بررسی این روند حاکی از آن است که انقلاب های صنعتی با نگاه ابزاری به انسان شروع شده اما در نهایت به گوهر اصلی انسان یعنی هوش و عقل بازگشته است. این نوع نگاه به گوهر اصلی انسان می تواند در پارک های علم و فناوری مشاهده شود.
وی همچنین از اهمیت فناوری های نوپدید یاد کرد و گفت: باید به آینده نظر داشته باشیم.
معاونت پژوهشی و معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف به صورت هم افزا و در کنار یکدیگر به فعالیت میپردازند.
دکتر صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به راه اندازی معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف گفت: همواره خلا عدم وجود این معاونت احساس می شد، به گونه ای که پارک های علم و فناوری از توجه و وقت کافی بهره می بردند. به همین علت تشکیل معاونت فناوری و نوآوری با سرعت پیگیری و اجرا شد.
صالحی با بیان اینکه تفکیک معاونت پژوهش و فناوری به معنای هم افزایی این دو موضوع بایکدیگر است، اظهار داشت: بدین ترتیب پژوهش و فناوری مانند دو بال که مسئولیت علمی، فناوری، اشتغال و ثروت را به عهده دارند، عمل کرده تا اهداف و ماموریت های مورد نظر محقق شود.
نیروی جوان متخصص منشا اقتدار ملی کشور است.
دکتر سرکار دبیر ستاد فناوری نانو در نشست رووسای پارک های علم و فناوری از مطالبات مقام معظم رهبری و نقش پارک ها و دانشگاه ها در این مطالبات صحبت کرد و گفت: از جمله این مطالبات ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت است. در ارتباط با این موضوع، پارک های علم و فناوری نقش کلیدی داشته و می توانند پایگاه ارتباط دانشگاه و صنعت باشند.
وی در ادامه از مرجعیت علمی و فناوری به عنوان مطالبه دیگر مقاهم معظم رهبری یاد کرد و افزود: در ارتباط با این موضوع باید نقش آفرینان اصلی این حوزه مشخص شود. همچنین زیرساخت های مورد نیاز ایجاد شده و شاخص های مربوط نیز تعریف گردد.
سرکار به مبحث مهاجرت نخبگان نیز پرداخت و تصریح کرد: باید به علت مهاجرت افراد توجه کرد، اینکه نقش ما در این مسئله چیست و چه کاستی هایی سبب این امر می شود.
وی با بیان اینکه نخبگان کشور ثروت ملی به شمار میآیند، اظهار داشت: نیروی جوان منشا اقتدار ملی و تکنولوژیک کشور است. این اقتدار تکنولوژیک باید در دانشگاه ها ایجاد شود. همچنین در ارتباط با این موضوع ضروریست تا نقش پارک ها در این مولفه های قدرت مشخص و تعریف شود.
دبیر ستاد فناوری نانو با اشاره به اینکه مسئله اصلی در دانشگاه ها، تغییر نگرش است، تشریح کرد: هنوز دانشگاه ها به صورت سنتی و مبتنی بر آموزش به فعالیت مشغول هستند، پژوهش نیز با توجه به ضرورت این آموزش انجام می شود.
وی در ادامه افزود: ابتدا باید تغییر نگرش صورت گیرد. این امر شامل انجام کارهای فرهنگی و ترویجی و مطالبه از دانشگاه است. ضروریست تا شاخص های هدف را تعریف کنیم. همچنین باید تلاش شود تا دانشجویان علاوه بر کسب دانایی، توانمندی نیز کسب کنند.
سرکار با اشاره به وجود بنیه علمی قوی در کشور گفت: کشور در حوزه علم و مقالات علمی خوب عمل کرده است. بنیه علمی قوی یکی از ضرورت های موفقیت در فناوری است. در عین حال می بایست در حوزه پتنت های معتبر بین المللی نیز به فعالیت بپردازیم.
دبیر ستاد فناوری نانو با بیان اینکه فرصت های مطالعاتی باید به ماموریت های عالمانه و فناورانه تبدیل شوند، اظهار داشت: بدین ترتیب افراد فناور شاخص در کشور می توانند با حضور در مجموعه ها و گروه های سرآمد فناوری در سراسر دنیا، به دانش و فناوری مرز دست یافته و به روزترین فناوری ها را به کشور وارد کنند.
در حاشیه نشست رووسای پارکهای علم و فناوری سراسر کشور، از زحمات دکتر غلامحسین رحیمی معاون سابق پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تقدیر به عمل آمد.
دکتر زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ضمن تقدیر از زحمات معاون سابق پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: وی علی رغم سن و سالی که دارد، بسیار جوانانه عمل کرده است. ایشان با نشاط ،علاقه و انرژی خاصی به فعالیت مشغول بودند.
وزیر علوم با اشاره به اینکه در دوره کارشناسی ارشد با کنکور دکتر رحیمی به دانشگاه وارد شده اند، گفت: دکتر رحیمی در سال ۱۳۶۹ رییس سازمان سنجش آموزش کشور شد و تا سال ۱۳۸۴ در این سازمان به فعالیت پرداخت. ایشان جز چهره های علمی و اجرایی شاخص کشور هستند.
وزیر علوم ضمن از حضور دکتر رحیمی در معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز یاد کرد و افزود: فعالیت های ایشان منشا خدمات فراوانی بودند.
دکتر زلفی مهم ترین ویژگی دکتر رحیمی را پذیرش تغییر دانست و گفت: ایشان وقتی ایده ای را منطقی می دیدند، آن را پذیرفته و حمایت می کردند. امید است که چنین ویژگی ای در سازمان ها تسری یابد.
در بخش دیگر نشست رووسای پارک های علم و فناوری سراسر کشور، تفاهم نامه همکاری میان معاونت فناوری و نوآوری وزارت عتف و سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران منعقد گردید.
این تفاهم نامه در راستای پیشبرد موضوعاتی از جمله مالکیت فکری، جشنواره های حوزه فناوری، ارزیابی اختراعات و ارزش گذاری فناوری و…. منعقد شد.