دانش بنیان شدن در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی؛ اهمیت دنیای امروز
نشست مشترک پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و گروه سرمایه گذاری کشاورزی کوثر روز دوشنبه ۶ تیرماه برگزار شد.
این نشست با حضور دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر ایرج اله دادی معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر هادی غفوریان یاورپناه معاون اجرایی و فنی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر محمد رضا بی همتا رئیس دانشکده علوم مهندسی کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دکتر عبدالمجید لیاقت رئیس دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دکترعلی طویلی معاون پژوهشی و فناوری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، دکتر مهدی وجگانی سرپرست گروه بهداشت و تغذیه دام و طیور دانشکده دامپزشکی، دکتر صادق واعظی مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری کشاورزی کوثر و تیم همراه شرکت سرمایه گذاری کشاورزی کوثر برگزار شد.
در این نشست دکتر اسدی با اشاره به نامگذاری سال توسط مقام معظم رهبری و همچنین سیاست دانشگاه تهران در جهت تحقق دانشگاه کارآفرین از طریق جهاد علمی اظهار داشت: این تاکیدات سبب می شود تا از ظرفیت های موجود در جهت تحقق اهداف بهره ببریم.
دکتر اسدی از ظرفیت های دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی در کشور صحبت کرد و گفت: دانشگاه تهران جز ۳۰۰ دانشگاه برتر جهان به شمار می آید و دانشکدگان کشاورزی و منابع دانشگاه تهران جز ۵۶ دانشگاه برتر دنیا بوده و همچنین در خاورمیانه نیز سرآمد است. با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری باید به سمت دانش بنیان کردن همه رشته ها به خصوص کشاورزی حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بزرگترین پارک دانشگاهی کشور است، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ شرکت دانش بنیان و بیش از ۵۰۰ هسته فناور و نوآور در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران استقرار دارند.
دکتر اسدی ضمن اشاره به ظرفیت های پارک علم و فناوری دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: می توانیم با بهرهمندی از این ظرفیت ها و با همکاری یکدیگر اقداماتی را در جهت پیاده سازی تحقیقات علمی انجام دهیم تا فعالیت های انجام شده در دانشگاه صرفا در کتابخانه ها باقی نمانند.
دکتر اسدی از حمایت های دانشگاه تهران یاد کرد و افزود: تمرکز اصلی در ارتباط با این موضوع، توسعه فعالیت های دانش بنیانی است و مطابق با دستور ریاست دانشگاه تهران، ظرفیت های موجود در دانشگاه در اختیار پارک علم و فناوری دانشگاه تهران قرار خواهد گرفت.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از شهر دانش که در ۱۵ سال قبل موضوع آن مطرح و برنامه ریزی شده، یاد کرد و گفت: در راستای موضوع شهر دانش نزدیک به ۲۰۰ واحد از میدان انقلاب تا پارک لاله توسط دانشگاه تهران خریداری شده است، مطابق با دستور ریاست دانشگاه تهران و در جهت توسعه واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه از مکاتبات صورت گرفته با دانشکده های دانشگاه تهران صحبت کرد و افزود: ظرفیت های اصلی دانشگاه تهران در جهت ایجاد ارتباط ارگانیک میان آموزش، پژوهش و فناوری به کار گرفته خواهد شد تا بستری برای تحقق استقرار ۲۰۰۰ واحد فناور فراهم شود. در گذشته این ارتباط ارگانیک میان آموزش و پژوهش وجود داشت و پس از آن تمام میشد اما امروزه در فعالیت ها و حمایت متنوعی که در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برنامه ریزی شده است، دانشجویان به محض دفاع از پایان نامه ها و قبل از دفاع می توانند دستاوردهای خود را به سمت فناوری سوق دهند و در قالب هسته های نوآور و سپس شرکت های دانش بنیان از طریق پارک علم و فناوری هدایت شوند.
دکتر اسدی با بیان اینکه در حال حاضر لازم است تا همه فعالیت های کشور دانش بنیان شوند، ادامه داد: مصداق های دانش بنیان شدن که توسط مقام معظم رهبری به آن اشاره می شود، در حوزه کشاورزی است، لذا تمرکز اصلی بر کشاورزی است. بخش کشاورزی با توجه به تغییرات اقلیمی که رخ داده، حساسیت و شکنندگی مبحث امنیت غذایی را بسیار با اهمیت کرده است و باید در این زمینه دانش بنیان شدن را مورد توجه قرار دهیم.
دکتر اسدی از تفاهم نامه منعقد شده نیز صحبت کرد و افزود: باید تلاش کنیم تا تفاهم نامه ها منجر به عملیاتی شدن اهداف مورد نظر شود.
دکتر محمدصادق واعظی مدیرعامل گروه سرمایه گذاری کشاورزی کوثر از تفاهم نامه به امضا رسیده با پارک علم و فناوری دانشگاه تهران صحبت کرد و گفت: امید است این تفاهم نامه فتح بابی برای عملیاتی شدن برنامه ها باشد و امور به پیش رود. با توجه به تاکیدات بسیاری که بر موضوع دانش بنیان شدن به ویژه در حوزه کشاورزی مطرح است و همچنین اتفاقات اخیر رخ داده در سطح بین الملل، وظیفه حوزه کشاورزی پررنگ تر شده و میبایست به نوآوری های جدید این حیطه توجه بیشتری کرد.
دکتر واعظی با اشاره تاریخچه اتفاقات رخ داده در قرن هجدهم و نوزدهم و تحولات پس از آن، ادامه داد: در قرن ۲۱ نیز با توجه به میزان بارندگی و تقاضای رو به رشد محصولات کشاورزی ما را با موضوعات جدیدی رو به رو خواهد کرد، به همین جهت می بایست به روش های جدید جایگزین توجه کرده و از طریق فناوری های جدید، حوزه کشاورزی را توسعه دهیم.
دکتر واعظی ضمن ارائه کلی از برنامه ها و اقدامات گروه سرمایه گذاری کشاورزی کوثر خاطر نشان کرد: موضوعات و مسائل را با رویکرد مسئلهمحور پیش بردهایم و در تمامی حوزه ها از جمله طیور گوشتی و تخم گذار، دام سنگین و دام سبک، آبزیان و…. نیازمند پیشنهادات و فعالیتهای پژوهشی و فناورانه هستیم تا بتوانیم با تجهیز تیمهای فنی، مسائل مطرح شده را به صورت عملیاتی حل کرده و به اهدافمان برسیم.
مهندس میثم یوسفی رییس مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ضمن اشاره به توانمندی ها و محصولات شرکت های پارک علم و فناوری دانشگاه تهران گفت: این آمادگی وجود دارد که پیشنهادات گروه سرمایه گذاری کوثر برای هر موضوع مطرح شود، سپس با توجه به هر موضوع، از ظرفیت شرکت های پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و همچنین توانمندی های هسته های فناور و اساتید دانشگاه تهران در بحثهای پژوهشی و اجرایی بهره ببرند.
مهندس یوسفی در ادامه با اشاره به شعبه های پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از جمله شعبه های تخصصی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین دانشکدگان ابوریحان افزود: این امکان نیز وجود دارد برای موضوعاتی که گروه سرمایه گذاری کوثر در نظر دارد تا در آینده به آن دست پیدا کند و فناوری های آینده را شامل می شود، شرکت راه اندازی کنیم. موضوعات مطرح شده امروز می تواند آینده ساز شرکتهای پارک علم و فناوری باشد.
وی با پرداختن به مبحث نوآوری باز ادامه داد: می توانیم از امروز برای نیازها و فناوری های آینده برنامه ریزی کنیم. می توان تیم های مربوط به این موضوعات را شکل دهیم و در آینده از محصولات شرکت های شکل گرفته از این تیم ها، بهره برد. چنین پلتفرم همکاری در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران وجود دارد.
در بخش دیگر این نشست اساتید دانشگاه تهران به معرفی ظرفیت ها، توانمندی ها و فناوری های موجود در دانشکده ها پرداخته و سپس مسائل و چالش های گروه سرمایه گذاری کوثر مطرح شد تا با توجه به ظرفیت های در دسترس، برنامه ای عملیاتی در جهت رفع چالش های مطرح شده از سوی گروه سرمایه گذاری کوثر تهیه و اجرا شود.