رشد و توسعهی زیستبوم کارآفرینی نیاز به از خود گذشتگی دارد …
چهارمین کنفرانس ملی کارآفرینی با همکاری استارتاپها و سازمانهای بزرگ و به منظور حل نوآورانهی چالشهای طرفین آغاز شد.
این کنفرانس که در بستر آنلاین و توسط دانشگاه شریف برنامهریزی شده است، به مدت سه روز و از تاریخ ۷ تا ۹ بهمن ماه برگزار میشود. از جمله بخشهای مهم این کنفرانس برگزاری کارگاهها و میزگردهای تخصصی در حوزهی کارآفرینی است.
در اولین روز از این رویداد، میزگرد ” پارکهای علم و فناوری ” با حضور دکتر عباس زارعی هنزکی – رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر صفاری نیا – رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه پردیس، مهندس مجید دهبیدی پور – رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، دکتررضا قنبری – رئیس پارک علم و فناوری خراسان و دکتر بهنام طالبی – معاون مدیر کل دفتر برنامه ریزی و امور فناوری وزارت علوم به عنوان دبیر اجرایی میز گرد برگزار شد.
در این میزگرد که با هدف بررسی نقش پارکهای علم و فناوری در اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی برگزار شد به بیان موضوعاتی همچون نقش ارکهای در چگونگی اتصال استارتاپها به شرکتهای بزرگ
پرداخته شد.
در بخشی از این میزگرد دکتر عباس زارعی هنزکی در شروع سخنان خود با تاکید بر نقش حائز اهمیت پارکهای علم و فناوری بر توسعه اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی کشور بیان داشت: « پارکهای علم و فناوری جایگاهی هستند که شرکتهای در حال توسعه و هستههای فناور در آن شکل میگیرند و کار و رسالت خود را تحقق میبخشند. همچنین مکانیزم دیگر به این صورت است که ابتدا استارتاپ وارد میشوند. سپس به کمک ما scale up میشوند و مطالبق با استانداردها توسعه یافته و به موفقیت میرسند ».
دکتر زارعی ادامه داد : « ما نیز در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با استمداد از دیگر پارکها و حوزه مدیریت اصلی پارکها در وزارت عتف میتوانیم به هستههای فناور و شرکتهای فناور کمک کنیم. هنر ما این است که در اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی با توجه به زنجیرهی ارزش پارک و با کمک همدیگر، مسیر توسعهای را طی خواهیم کرد» .
دکتر زارعی در بخش بعدی سخنرانی خود در پاسخ به چگونگی نقش پارکها بر رفع مشکلات ارتباط بین استارتآپها و شرکتهای بزرگ که ارتباطشان به عنوان موتور پیشران نوآوری کشور مطرح میشود گفت: « این معضل ارتباط بین استارتآپها و شرکتهای بزرگ مسئلهی اساسی برای همهی دنیا است. نکتهی مهم ارزیابی بیرونی داشتههای استارتاپها و شرکتها و داشتن نگاه اکوسیستمی به این مسئله است».
ایشان ادامه داد: « نقش دانشکدههای کارآفرینی در اینجا کلیدی است. فارغالتحصیلان دانشکدههای کارآفرینی با توجه به اینکه به درک و دیدگاه کارآفرینانه دست پیدا میکنند میتوانند نقش تسهیلگر را میان استارتآپها و شرکتهای بزرگ ایفا نمایند. همچنین به regulation tech نیاز داریم. در واقع به حذف قوانین مانع و ایجاد قوانین تسهسلگر نیازمندیم. اگر میخواهیم عناصر زیست بوم کارآفرینی را کامل کنیم و ارتباط میان اعضا به درستی شکل گیرد نیاز به جو اعتمادی ات که فارغ التحصیلان کارآفرینی میتوانند در این حوزه به ما کمک کنند» .
دکتر زارعی در ادامه با اشاره به مرکز نوآوری تحول دیجیتال فولاد به عنوان نمونهای از ارتباط موثر بین صنعت، دانشگاه و دولت بیان داشت: « زنجیرهی ارزشی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به گونهای تعریف شده است که از مسئلهیابی و ایدهدهی تا اثبات مفهومی و رسیدن به نمونه محصول اولیه و در ادامه رسیدن به TRL های بالا و شرکت شدن حمایت میکند.این نکته حائز اهمیت است که در این زنجیزهی ارزش صنایع بزرگ میتوانند از طریق سرمایهگذاری و یا منتور شیپ به این زنجیره وارد شوند. در حال حاضر نیز پارک علم و فناوری دانشگاه تهران چند مرکز بزرگ با صنایع کلان کشور را ایجاد کرده است» .
دکتر زارعی در بخش بعدی سخنرانی خود پیرامون تفاوت collaboration و cooperation گفت: « در حقیقت میتوان cooperation را مصداق همکاری نوازندگان یک ارکست دانست که مینوازند تا یک نوای مشترک و بی نقص حاصل شود، اما collaboration همانند فضای facebook میماند که هرکسی محتوای خود را منتشر کرده و دیگران برداشت منحصربفرد خود را دارند ».
ایشان ادامه داد: « reverse pitch ها، وبینارها، کافهها و دیگر برنامههای مشابه از مصداق collaboration محسوب میشوند که در آنها افرادی محتوای خود را ارائه داده و دیگران بنا به نیاز خود از آن بهره میبرند. مانند reverse pitch فولاد مبارکهی اصفهان که در آن چالشهای مربوط به صنایع فولاد مطرح شد تا مخاطبان ایدهها و راهحلهای خود را برای رفع این چالش ادامه دهند. اما در cooperation نیاز است که برای رفع یک مشکل بزرگ، سازمانهای مختلف با هم همکاری کنند و برای این امر به یک همافزایی برسند».
دکتر زارعی در انتهای سخنان خود اظهار داشت: « زیست بوم ما نیاز به از خودگذشتگی دارد تا رشد کرده و به توسعه برسد. در این راه ما باید کمک کنیم جوانان بمانند تا نسل آینده اقتصاد کشور را بهبود دهد ».