آنچه درباره دانش بنیان شدن باید دانست؛
وبینار آموزشی “شرکت های دانش بنیان، الزامات و مزایا” با هدف آشنایی شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری، مراکز رشد و اعضای هیات علمی با مراحل ایجاد شرکت دانش بنیان روز سه شنبه یکم مهر ماه با حضور سید علیرضا طباطبایی از کارگزاری رسد، کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.
طباطبایی در ابتدای وبینار ضمن معرفی و توضیح قوانین حمایت از شرکتهای دانش بنیان، به معرفی اعضای کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان پرداخت و مدارک مورد نیاز شرکتها جهت ثبتنام را تشریح کرد. وی وجود همزمان سه شرط ذیل را بدون در نظر گرفتن شرایط شرکت تولید کننده، از شروط اصلی دانش بنیان بودن یک شرکت برشمرد.
• به سختی قابل کپی برداری بوده و کسب آن از موانع اصلی ورود شرکتهای دیگر باشد؛
• نیازمند تحقیق وتوسعه قابل توجه تیم فنی خبره برای کسب آن باشد.
• منجر به ایجاد خواص یا کارکردهای پیچیده ای در محصول، شده باشد
اما برای اینکه شرکتی در محصول یا خدمتی دانش بنیان شود لازم است شروط دیگری را طی کند. همچنین، شرط تایید محصول یا خدمت دانش بنیان یک شرکت منوط به ان است که این محصول در حال تولید بوده و حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی (با قابلیت بررسی فنی) ساخته شده باشد و خدمت مورد نظر دارای اسناد فروش باشد. ایشان طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه را عامل دیگری برای تایید محصول یا خدمت دانش بنیان دانست.
طباطبایی ضمن توضیح بررسی شرکتها به دو صورت نوپا و تولیدی، فرایند رتبه بندی و همترازی محصولات دانش بنیان را به طور کامل تشریح کرد. در ادامه وبینار، وی مزایای شرکتهای دانش بنیان را در سه دسته کلی حمایتهای ذیل قانون، حمایتهای سایر دستگاهها و برنامه جامع توسعه کسب و کار دانش بنیان بیان کرد.
ایشان تمامی برنامههای حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی را توضیح داد و مرکز مشاوره این صندوق را به جهت تسهیل در روند امور توانمندسازی و کیفیسازی شرکتهای دانش بنیان معرفی کرد.
در انتها سید علیرضا طباطبایی تعداد کل شرکتهای دانش بنیان در ایران را ۵۰۴۴ شرکت دانست که از این تعداد ۶۹۹ شرکت دانش بنیان نوپا نوع ۱، ۵۶۵ شرکت دانش بنیان تولیدی نوع ۱، ۱۱۲۳ شرکت دانش بنیان نوپا نوع ۲ و ۲۶۵۷ شرکت دانش بنیان تولیدی نوع ۲ هستند.