ناحیه نوآوری اینترنت اشیا (IoT Arena)،رفتاری تخصصی شده در حوزه IoT
جلسه مشترک میان شرکتهای عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و کارگروه اینترنت اشیا ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمند سازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به صورت وبیناری در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در روز ۲۱ دی ماه برگزار شد.
این نشست با حضور مهندس میثم یوسفی، معاون مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر مهدی روحانی نژاد دبیر کارگروه اینترنت اشیا ستاد اقتصاد دیجیتالی و هوشمند سازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، آقای علی صمیمی، کارشناس مرکز رشد و جمعی از شرکتهای فعال پارک در حوزه IoT برگزار شد.
یک شرکت به سختی میتواند کل زنجیره ارزش اینترنت اشیاء را تامین کند، همین امر شکل گیری ناحیه نوآوری IoT در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را به دنبال داشت.
مهندس یوسفی به اهداف پارک علم و فناوری از جمله افزایش ثروت جامعه، مدیریت جریان دانش و تکنولوژی، تسهیل رشد شرکتهای متکی بر نوآوری و ارائه خدمات با ارزش افزوده بالا اشاره کرد و افزود: “پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مجموعهای از استارتآپها، SMEها، متخصصان، شرکتهای رشد،پسارشد،توسعه ای و کارفرمایی، و خوشههای متنوع است و خدمات به صورت سرویسهای مبتنی بر مکان و عمومی عرضه میشود.”
یوسفی ضمن معرفی شعب مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، به جامع بودن حوزه فعالیت پارک اشاره کرد و گفت: ” حوزههای فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای کامپیوتری، مکانیک، الکترونیک و کنترل بیشترین سهم را در میان شرکتهای عضو دارند.”
علی صمیمی ضمن پرداختن به ۷ مولفه موثر در تدوین استراتژی پارک های علم و فناوری بیان کرد:” میزان تخصصی بودن، به پی ریزی برنامهای با عنوان رفتار تخصصی منجر گردید. در همین راستا پروژه رفتار تخصصی IoT نیز تعریف شد.”
صمیمی افزود: ” الزام پیشرفت در این تکنولوژی، روند رو به رشد این تکنولوژی، ارتباط نزدیک با سایر تکنولوژیها، جامع بودن زنجیره ارزشی (سخت افزار،نرم افزار، مخابرات و…) از دلایل انتخاب حوزه IoT بود.”
مهندس یوسفی ضمن تشریح ناحیه نوآوری IoT (IoT Arena) از مرکز نوآوری تحول دیجیتال فولاد در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دیتاسنتر، مرکز نوآوری کلیک، مرکز نوآوری شهید نوروزی، شتابدهنده نکسترا، سوله کوی دانشگاه تهران، تعدادی از شرکتهای عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و … با عنوان دارایی ناحیه نوآوری IoT یاد کرد.
معاون مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با تاکید بر اهمیت اجرایی شدن ناحیه نوآوری IoT گفت: ” در راستای اجرای این هدف، سه رویکرد شبکه سازی، ترویج و تولید محتوا و خدمات تخصصی شده حوزه اینترنت اشیا مورد توجه قرار گرفته است” وی در ادامه افزود: ” خدمت توسعه محصول اینترنت اشیا، خدمات IoTRL محور اینترنت اشیا، open lab اینترنت اشیا، living lab اینترنت اشیا، طراحی و توسعه خدمات متناسب و برنامه تحول اینترنت اشیاء برای همه شرکت ها از جمله خدمات تخصصی شده این حوزه هستند.”
مهندس یوسفی در تکمیل گفتههای خود به چالشهای تجاریسازی حوزه اینترنت اشیا اشاره کرد. این چالشها شامل: “قوانین و مقررات، مسائل سیاسی و اقتصادی، مسائل فرهنگی، مسائل مالی، بازاریابی، زیرساختها و مسائل فنی، منابع انسانی، آموزش و دانش میباشد.”
تجاریسازی، تحریک تقاضا و بازاریابی دغدغه اول همه فعالیتها به خصوص در حوزه اینترنت اشیا است.
دکتر مهدی روحانی نژاد در سخنان خود به تشریح اولویتها و اهداف ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمند سازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پرداخت. ” اولویت اول ستاد، تحریک تقاضا مبتنی بر چالشهای حوزه اینترنت اشیا است. شهر هوشمند، حوزه کشاورزی، حوزه سلامت و صنایع کشور محورهای اصلی فعالیت محسوب میشوند.
وی در ادامه افزود: ” هدف ما کاهش هزینه تمام شده برای استارتآپها و فعالان این حوزه و فراهم آوردن زیرساختها میباشد.”
روحانی نژاد با اشاره به موضوع همکاری و پارتنرشیپ در حوزه اینترنت اشیا بیان کرد: ” فعالیت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در حوزه اینترنت اشیا و شکل گیری ناحیه نوآوری IoT نقطه خوبی برای شروع است.”
ایشان در راستای تکمیل سخنان خود گفت: ” شرکتها و استارتآپها و سایر فعالان حوزه اینترنت اشیا در اقصی نقاط کشور توسط ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری شناسایی شده است. با بهرهگیری از این دیتابیس میتوان همکاران مناسب به همدیگر معرفی و راه ارتباطی را برایشان ایجاد کرد.”
روحانی نژاد از موضوع منابع انسانی به عنوان یک دغدغه جدی یاد کرد و با اشاره به برنامههای آموزشی ستاد توسعه فناوریها افزود:” افراد آموزش دیده در برنامههای آموزشی و بوت کمپهای IoT میتوانند منبع خوبی برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز شرکتهای حوزه اینترنت اشیا باشند.”
شرکتهای عضو پارک که در حوزه اینترنت اشیا فعال هستند نیز به صورت مجازی در این نشست حضور داشتند و به معرفی، طرح چالشها و مسائل خود پرداختند.