میتاپ پارک محصولات فناوری همگرا، بستری برای شبکه سازی، آشنایی با محصولات فناوری همگرا و شناسایی فرصت های کسب وکاری این حوزه
مهندس فاطمه صداقت فرد، معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در معرفی رویداد میتاپ گفت: میتاپ، همان جلسه و دورهمی است که به دو بخش تقسیم میشود. میتاپ گروپ و میتاپ ایونت، میتاپ گروپ افرادی هستند که قصد دارند حضوری و در فضایی دوستانه برقرار کنند. اما میتاپ ایونت رویدادهای مختلفی است که افراد به واسطه آن با همدیگر دیدار کرده و در تمام مراحل رویداد در کنار همدیگر هستند.
وی با اشاره به برگزاری اولین میتاپ پارک در خرداد ماه ۱۴۰۰ ادامه داد: تشکیل شبکه ایی از اساتید دانشگاه، شناسایی و استفاده از ظرفیت های موجود و بهره مندی از ظرفیت های دانشگاه از جمله دستاوردهای این رویداد میباشد.
صداقت فرد در شرح چرایی انتخاب موضوع فناوری های همگرا اظهار داشت: باتوجه به مطالعات انجام شده در دنیا و جست وجوهای صورت گرفته در حوزه فناوری های همگرا، و با توجه به مدل توسعه پارک های علم و فناوری در این حوزه، ما ترغیب شدیم تا به سمت موضوع فناوری های همگرا برویم.
ایشان در توضیح فناوری های همگرا گفت: فناوری های همگرا شامل حوزه های بایو، ، نانو، فناوری اطلاعات و فناوری شناختی است که همافزایی و یکپارچگی این چهار فناوری می تواند به نیازهای انسان ها پاسخ دهند. پاسخ هایی که تاکنون فناوریهای دیگر قادر به ارائه آن نبودهاند و این امر ویژگی بارز فناوری های همگرا محسوب میشود.
وی در ادامه افزود: در حقیقت منظور ازهمگرایی NBIC یا فناوری های همگرا ترکیب ۲ یا ۳ یا ۴ تایی فناوریهای نانو، زیست، اطلاعات و علوم شناختی با یکدیگراست.
صداقت فرد هدف اصلی همگرایی NBIC را ایجاد سیستمهای فنی شبیه به ساختار طبیعی زندگی دانست و گفت: این هدف به ایجاد بستری برای استفاده از دستاوردهای تحقیقاتی محققان کشور، تشویق گروه های فناور و آشنا کردن آنها با دنیای کسب و کار و تجاری سازی، استفاده از فرصت های کسب و کار حوزه فناوری همگرا مبتنی بر نیازهای فعلی کشور منجر میشود.
صداقت فرد اهداف برگزاری میتاپ پارک را به ۴ حوزه تقسیم کرد که شامل آشنایی با محصولات فناوری همگرا، شناسایی فرصت های موجود برای راه اندازی کسب و کارهای در زمینه فناوری همگرا، شبکهسازی فعالان کسب و کار ،اساتید، دانشجویان و علاقهمندان، است و در نهایت اینکه میتاپ پارک پیشرویداد استارتآپ ویکند محصولات فناوری همگرا (NBIC) میباشد.
حل کردن شکاف تامین مالی در شرکت های دانش بنیان و فناور از اهداف صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران است.
در جریان میتاپ پارک محصولات فناوری همگرا دکتر فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، موضوع تامین مالی را بخش مهم هر توسعه محصول یا هر توسعه فرایند و شکل گیری تیم دانست و گفت: در طی چندسال اخیر در کشور ما اتفاقات مثبتی در حوزه تامین مالی رخ داده است، نهادهای مختلفی شکل گرفته و رشد و توسعه پیدا کردند.
ایشان در معرفی صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران بیان کرد: این صندوق طی مجوز کارگروه ماده ۱۰۰ صندوق های پژوهش و فناوری با سهامداری دولت (پارک علم و فناوری دانشگاه تهران) و مشارکت بخش خصوصی، بر اساس ماده ۱۰۰ قانون برنامه سوم و همچنین ماده ۴۵ قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، به ثبت رسیده است و با هدف حمایت از شرکت های دانش بنیان و فناور فعالیت مینماید.
دکتر فریدوند اهداف صندوق پژوهش و فناوری را که شامل تامین و ارائه خدمات مالی و اعتباری به شرکت های دانش بنیان و فناور، مشارکت و سرمایه گذاری خطرپذیر در طرح های دانش بنیان و فناور،ایجاد بستر و زمینه مناسب برای مشارکت و سرمایه گذاری بخش غیردولتی در بخش پژوهش و فناوری، کمک به دستگاه های اجرایی در جهت تجاری سازی محصولات حوزه فناوری، تسریع نمودن فرایند تبدیل ایده به ثروت بدون وجود بروکراسیهای معمول و.. برشمرد و گفت این اهداف به منظور حل کردن شکاف تامین مالی انتخاب شده اند.
دکتر فریدوند این نکته را بیان کرد که در مراحل رشد یک ایده، اتفاقی که می افتد این است که در یک بازه ایی بانک ها عملا نمیتوانند خدمات را به این شرکت ها ارائه دهند. زیرا ریسک کار بالاست و شکاف اطلاعاتی وجود دارد.
ایشان به خدمات صندوق از جمله صدور انواع ضمانتنامه با شرایط تسهیل شده برای قراردادهای شرکت های دانش بنیان و فناور، پرداخت انواع تسهیلات (سرمایه در گردش، قرض الحسنه، لیزینگ، خرید دین و ..) با نرخ های ترجیحی به شرکت های دانشبنیان و فناور، مشارکت و سرمایه گذاری خطرپذیر در طرحهای دانش بنیان و فناور با ارزش افزوده بالا و… اشاره کرد و افزود: در حوزه ضمانت نامه در چندسال اخیر اقدامات بسیار خوبی شکل گرفته است. ضمانت های صندوقها در قوانین و اسناد بالادستی لحاظ شده است. الان ضمانت های صندوق های پژوهش و فناوری مثل ضمانت های بانکی است و در کل دستگاه های اجرایی قابل قبول است و میتوانیم تعهدات شرکت ها را تضمین کنیم، یعنی هرجایی که نیاز است که یک نهاد مالی وارد شود و یک ریسکی از پروژه را بردارد، صندوق میتواند این کار را انجام دهد.
دکتر فریدوند حوزه سرمایه گذاری خطر پذیر را به دو دسته تقسیم کرد و تشریح کرد: یکسری از سرمایه گذاری های ما اصطلاحا راهبردی است. نهادها و ساختارهایی ایجاد کرده ایم که این نهادها خودشان تکمیل کننده زنجیره ارائه خدمات شرکت های دانش بنیان و فناور هستند، اما یکسری از سرمایه گذاری های صندوق از جنس سرمایه گذاری خطرپذیر است یعنی صندوق یسکری منابع را برای یک شرکت تجهیز میکند، سرمایه گذاری با این ایده که بتوان یک ارزش افزوده ایجاد کرد، صورت میگیرد و سپس صندوق پس از مدتی از این طرح ها خارج میشود.
ایشان از موضوعی با نام coinvest یاد کرد و در توضیح آن گفت:صندوق دانشگاه تهران توانسته با سایر صندوق ها به یک CoInvest برقرار کند.یعنی اگر یک طرح از نظر صندوق دانشگاه جذابیت های لازم را داشته باشد اما نیاز به منابع بیشتر داشته باشد که این منابع از طرف ما قابل تامین نباشد و یا از نظر صندوق، برآورد ریسک بالاتری داشته باشد تلاش میشود که از طرف صندوق های دیگر سرمایه گذاری را انجام دهیم.
همگرایی جامعه ای با محصولات جدید، صنعت جدید و حتی فرهنگ جدید ایجاد کرده است.
دکتر خازن رییس دانشکده فناوری همگرا دانشگاه خاتم، به انقلاب صنعتی چهارم پرداخت و گفت: تحولی که از همگرایی علوم طبیعی، انسانی و فناوری رخ داده، برای ما یک جامعه ایی با محصولات جدید، صنعت جدید و حتی فرهنگ جدید ایجاد کرده است.
ایشان در ارائه تعریف دقیقی از فناوری های همگرا بیان کرد: تجمیع علوم و فنونی که در گذشته تکاملی خود ارتباط مستقیم با هم نداشته اند، در جهت ایجاد یک دانش، حوزه و یا محصول با کاربرد و عملکردی ارتقا یافته و یا بطور کل جدید را میتوان فناوری های همگرا دانست.
وی افزود: با نگاه به این تعریف به دو نکته پی میبریم. مفهوم همگرایی در صنعت یک مفهوم چند، میان یا فراحوزوی است و دومین نکته نیز این است که همگرایی در فناوری موضوع جدیدی نیست و همیشه بوده است و یک امری در ذات فناوری است.
دکتر خازن با بیان اینکه فناوری های همگرا امروزه به یک موضوع برجسته تبدیل شده است، تصریح کرد: سرعت بالای پیشرفت فناوری و تنوع بالای محصولات تولیدی، گستره زیاد ورود فناوری به زندگی روزمره و فرهنگ، رسیدن برخی از فناوری ها به مرز محدودیتهای تکنیکی توسعه که نیاز به راهکارهای جدید فراحوزه ای دارند، همپوشانی و همگرایی مداوم فناوریها جهت تولید محصولات جدید برخلاف همگرایی موردی گذشته از دلایل برجستگی و اهمیت این موضوع در جامعه علمی و صنعتی امروز است.
ایشان در تکمیل سخنان خود دلایل اصلی توجه به فناوری های همگرا را برشمرد که شامل عدم رقابتپذیری محصولات قدیمی به دلیل عدم تطابق و سازگاری با نیازهای نوین جامعه، هوشمند شدن کارخانههای نسل جدید همراه با افزایش قدرت تولید، کوچک شدن سیستم تولید، تعطیلی آن دسته از تولید کنندگان که دسترسی به فناوریهای پیچیده ندارند، تاثیر بر سایر حوزههای اقتصادی، همانند کاردشگری، آموزش، سرگرمی، تجارت، سلامت و… می باشد.
دکتر خازن تشریح نتایج مقایسه جایگاه کشور با فعالین و پیشگامان حوزه فناوری های همگرا گفت: عدم کفایت زیرساخت های فناوری حاضر، عدم وجود منابع مالی پایدار و متناسب، عدم وجود نیروی کار متخصص، عدم وجود استراتژی، چشم انداز، و برنامه ریزی بلند مدت واقع گرایانه از مشکلات این حوزه است.
وی در ادامه راهکارهای مرتبط با این موضوع را به جهت پیاده سازی همگرایی فناوری ها پیشنهاد داد که شامل الویت بندی، هدف گذاری، برنامهریزی، ایجاد منابع مالی و زیرساختهای تحقیقاتی پایدار و همچنین تربیت نسلی جدید از محققین و متخصصین میشود
در بخش دیگر میتاپ پارک محصولات فناوری همگرا، شرکت شناسایی افق سلامت، استارتاپ زیست پردازش نصیر و شرکت فناوران شناختی پارس به معرفی و بیان تجربه های خود پرداختند.
علاقه مندان میتوانند گزارش تصویری این رویداد را از طریق این لینک تماشا نمایند: