در روز پایانی دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور: مناطق آزاد؛ راه برون رفت از چالشهای کشور
دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور با نام EXPORTECH2 در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران که با هدف استفاده از ظرفیت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ایجاد اشتغال و توسعه منطقه، شناسایی استارتآپهای حوزه صادرات و واردات، افزایش تقویت تعاملات با رایزنان اقتصادی کشور ایجاد شد، با برگزاری پنل چالشهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در روز پنجشنبه ۱۰ مهرماه ۹۹ پایان یافت.
این رویداد تخصصی در سه بخش پنل تخصصی چالش های مناطق آزاد، Virtual Pitch و دورههای آموزشی توانمندسازی صادرات و تحلیل کسب و کارها در پسا کرونا، از آغاز شهریور ماه ۹۹ و به مدت ۶ هفته برگزار شد.
بخش پایانی این نشست که مربوط به برگزاری پنل تخصصی چالشهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بود در روز پنجشنبه ۱۰ مهرماه ۹۹ و با حضور دکتر عباس زارعی هنزکی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر کیانی رئیس اداره تسهیل دانش بنیان و فناورانه وزارت امور خارجه، دکتر استیری مدیر کل دفتر توسعه کسب و کار بین الملل، دکتر پاشازاده رئیس فراکسیون مناطق آزاد صنعتی – تجاری مجلس، دکتر احمد جمالی سرپرست معاون اقتصادی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی، دکتر آقاسی زاده مدیر برنامه ریزی و بودجه دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد، مهندس محسن نریمان مدیر عامل سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس و دکتر واعظی معاون برنامه ریزی و اقتصادی هلدینگ کوثر برگزار شد.
اتاق رسانهی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران گزارش برگزاری پنل چالشهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در روز پایانی این نشست را ارائه میدهد.
اختصاص گرنت ویژه به شرکتهای دانش بنیان منطقه آزاد ارس با نگاه صادراتی
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از اختصاص گرنت و اعتبار ویژه به شرکتهای دانش بنیان مستقر در منطقه آزاد ارس با نگاه صادراتی توسط این پارک خبر داد و گفت: همه شرکتهایی که اهتمام ویژه ای برای برطرف کردن مشکلات منطقه آزاد ارس دارند پشتیبانی می شوند.
به گزارش اتاق رسانه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر عباس زارعی هنزکی در دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران اظهار امیدواری کرد که در منطقه آزاد چابهار هم نظیر منطقه آزاد کیش، قشم و ارس با وجود پردیسهای دانشگاه تهران این اتفاق بیفتد.
وی با تأکید بر ضرورت تشکیل نتورک میان مناطق آزاد و در کنار هم قرار گرفتن مناطق آزاد افزود: باید در این مناطق واردات محصولات تمام نشده و صادرات محصولات تمام شده رخ دهد که راه حل آن را اکسپورت تک دیدیم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه با برطرف شدن مشکلات صادرات درآمد ناخالص ملی هم افزایش می یابد، گفت: پردیسهای دانشگاه تهران برای برطرف کردن مشکلات مناطق آزاد آمادگی دارد.
دکتر زارعی با اعتقاد به اینکه مناطق آزاد مسأله نیستند بلکه راه حل هستند، افزود: امروزه در دنیا مناطق آزاد راه حلی برای مشکل صادرات و واردات هستند.
وی با بیان اینکه دانشگاه تهران هم به مانند مناطق آزاد راه حل محسوب می شوند، ادامه داد: دانشگاه تهران به عنوان راه حلی در پیوستار آموزش، پژوهش و نوآوری خدمت و حرکت می کند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه در مناطق آزاد همواره به دنبال نهاد بودیم اما محتوایی نداشتیم، یادآور شد: به دنبال نوآوری با محرک صادرات هستیم در آن صورت پلتفرمهای مختلف مطرح می شود.
قوانین باید نوآوری و استانداردسازی شوند
در ادامه کیانی رئیس اداره تسهیل دانش بنیان و فناورانه وزارت امور خارجه با بیان اینکه از تشکیل این اداره بیش از یکسال نمی گذرد، گفت: باید قوانین نوآوری و استانداردسازی شوند تا شرکتهای دانش بنیان فناور، خلاق و مراکز رشد افزایش سرمایه ایجاد کند.
وی با تأکید مجدد بر ضرورت روزآوری قوانین و باز بودن دست مدیران مناطق آزاد افزود: در این مناطق در بخش تجاری نباید گمرک اعمال قدرت کند و اگر به موفقیت لازم در این باره نائل نشدیم به علت نداشتن اطلاعات لازم است.
رئیس اداره تسهیل دانش بنیان و فناورانه وزارت امور خارجه با بیان اینکه این مناطق به حمایت ۱۰۰ درصدی نیاز دارند، در ادامه خاطرنشان کرد: هم اکنون بیشترین صادرات در اپلیکیشن است.
به گفته کیانی، باید از شرایط کشورهای همسایه چون دبی استفاده شود.
برای حمایت و تقویت تعامل صادراتی اعلام آمادگی می کنیم
براساس این گزارش، روح الله استیری مدیر کل دفتر توسعه کسب و کار بین الملل با اشاره به صادرات به ۱۵ کشور همسایه در ادامه بر نقش مناطق آزاد در حوزه صادرات به کشورهای منطقه تأکید کرد و گفت: معاونت علمی ریاست جمهوری به مدت ۳ سال است که به این اهمیت پی برده و تعاملاتی را با مناطق آزاد آغاز کرده است.
وی از حمایت حضور شرکتهای دانش بنیان در بازارهای بین الملل به ویژه در مناطق آزاد خبر داد و گفت: حمایت معاوت علمی ریاست جمهوری برای توسعه کار در بستر مناطق آزاد است.
مدیر کل دفتر توسعه کسب و کار بین الملل با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان در ذیل قوانین مناطق آزاد هستند، افزود: منطقه آزاد ارس می تواند کریدوری برای صادرات شرکتهای دانش بنیان استان و منطقه باشند که تمایل به حضور در عرصه بین الملل دارند و به آنها حمایتها را تخصیص دهند.
استیری با اشاره به ارتباط نزدیک این دفتر با وزارت امور خارجه در ادامه خاطرنشان کرد: باید مناطق آزاد با کشورهای همسایه تعامل داشته باشند و برای حمایت و تقویت تعامل صادراتی اعلام آمادگی می کنیم.
وی با اشاره به دغدغه شرکتهای دانش بنیان برای تأمین مالی گفت: معاوت علمی پلتفرمی برای تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان دارد و میزبان این شرکتهاست و در این راستا بانک توسعه صادرات ۴۰۰ میلیارد تومان برای اختصاص تسهیلات برای شرکتهای دانش بنیان در نظر گرفته است و بدین ترتیب این شرکتها میتوانند از تسهیلات ترجیحی بانکهای طرف همکار معاونت علمی ریاست جمهوری برخوردار شوند.
ارائه طرح جهش تولید دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی
رئیس فراکسیون مناطق آزاد صنعتی – تجاری مجلس از ارائه طرح جهش تولید دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی دوره یازدهم خبر داد.
پاشازاده در دومین نشست تخصصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه نباید برای هر ۷ منطقه آزاد نسخه یکسانی پیچیده شود، در ادامه اظهار کرد: برای این مناطق مشوقهایی در نظر گرفته شد اما متأسفانه بسیاری از مناطق زمانی به توسعه رسیدن که زمان این مشوقها پایان یافته بود.
وی با بیان اینکه دیدگاه مجلس یازدهم در ابتدا به مناطق آزاد منفی اما هم اکنون چنین نیست، گفت: منطقه آزاد ارس باید بیشتر به سمت صنعتی تر شدن حرکت کند تا تجاری شدن. همچنین باید به ظرفیت های گردشگری این منطقه توجه ویژه و اهمیت داده شود.
به گفته رئیس فراکسیون مناطق آزاد صنعتی – تجاری مجلس، باید در این مناطق مدیریت یکپارچه ای وجود داشته باشد.
عمده سرمایه گذاری را در مناطق آزاد صادرات محور صورت میپذیرد.
در ادامه این نشست احمد جمالی سرپرست معاون اقتصادی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی با بیان اینکه رویکرد اصلی در تأسیس مناطق آزاد ایجاد تعامل با حوزه بین الملل بوده است، افزود: باید به موارد قانونی به عنوان ستونهای اصلی مناطق آزاد توجه شود.
وی با بیان اینکه برای تحقق صادرات دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و همکاران تلاش کردند، گفت: در فاصله سالهای ۸۰ تا ۸۹ مجموعه صادرات بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار و در سال گذشته ۴۰ میلیارد دلار تولیدات بوده است.
سرپرست معاون اقتصادی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی با اشاره به اختصاص تشویقهایی برای این مناطق با هدف افزایش صادرات و ایجاد اشتغال در ادامه خاطرنشان کرد: در بازه زمانی بیش از ۲۰۰۰ واحد تولیدی و بیش از ۱۰۰۰ بخش خدماتی در مناطق آزاد تشکیل شد که به اشتغال کمک کرد.
جمالی با بیان اینکه هم اکنون کمترین میزان بیکاری در مناطق آزاد است، گفت: در فاصله سالهای ۹۲ تا ۹۸ بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی اتفاق افتاد که در حوزه سرمایه بخش خصوصی نقش پررنگی را دارد.
وی عمده سرمایه گذاری را در مناطق آزاد صادرات محور برشمرد.
بخش مهم صادرات و تولیدات در مناطق ویژه وجود دارد.
بر اساس این گزارش، آقاسی زاده مدیر برنامه ریزی و بودجه دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد با بیان اینکه از آبان ماه وارد بودجه ۱۴۰۰ می شویم، گفت: باید برنامه هفتم را در مناطق آزاد زودتر از سرزمین اصلی اجرا کرد.
وی با بیان اینکه نباید برای مناطق آزاد برنامه ریزی جامع شود، افزود: برنامه هفتم بر مبنای برخی چالشها و آسیبهای بنیادی دنبال می شود.
مدیر برنامه ریزی و بودجه دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد با بیان اینکه تشکیلات و نیروی انسانی در مناطق آزاد نیازمند بازسازی و بازنگری است، در ادامه خاطرنشان کرد: از مسایل اساسی در مناطق آزاد بحث اقتصادی است همچنین توانمندسازی جوامع محلی و مردم محلی اصل اساسی است.
آقاسی زاده با بیان اینکه برای ۶۹۰ پروژه عمرانی در مناطق آزاد بودجه مصوب داریم، گفت: بخش مهم صادرات و تولیدات در مناطق ویژه وجود دارد.
شمار شرکت دانش بنیان در منطق آزاد ارس افزایش می یابد.
محسن نریمان مدیر عامل سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس هم با بیان اینکه هدف از ایجاد مناطق آزاد حذف بروکراتیک پیچ در پیچ بوده است، گفت: در قبال آن وظیف داریم مدیریت یکپارچه ای در مناطق آزاد ایجاد کنیم.
وی با اشاره به ماده ۶۵ قانون و تأکید بر ایجاد یکپارچگی مدیریت در این مناطق افزود: در سالهایی واردات بر صادرات در منطقه آزاد ارس تفوق یافت اما در سالهای اخیر و تحت فشارهای تحریم صادرات افزایش و واردات کاهش یافت.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس با بیان اینکه هم اکنون تزار تجاری منطقه آزاد ارس ۳۴۰ میلیون دلار است، در ادامه از راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری برای شرکتهای دانش بنیان در این منطقه خبر داد و گفت: همچنین فضای مناسب۵۰ هکتاری برای این شرکتهای دانش بنیان در نظر گرفته ایم.
نریمان با بیان اینکه باید میان صاحبان ایده و سرمایه گذاران تفاهمی ایجاد شود، افزود: باید شمار شرکت دانش بنیان در منطق آزاد ارس افزایش یابد.