“علوم شناختی” در دومین کافه فناوریهای همگرا (NBIC2) مورد بحث قرار گرفت.
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران دومین کافه همگرا (NBIC) خود را ، پس از استقبال فراوان از برگزاری اولین کافه در این حوزه، بنا به درخواست اکثریت با محوریت ” علوم شناختی ( Cognitive Science ) ” برگزار کرد.
این کافه ۱۱ اسفند ماه با حضور دانشجویان، اساتید، صاحبین ایده، شتاب دهنده ها، ذینفعان، سرمایه گذاران و فعالین حوزه ی علوم شناختی و با هدف شناسایی فرصت ها و چالش های موجود در حوزه ی فناوری های شناختی، معرفی و شناسایی استارتاپ های حوزه ی فناوری های شناختی، معرفی آخرین دستاورد های علمی در حوزه های شناختی در ایران با پتانسیل کارآفرینی ، بررسی نقش سازمان ها و نهادهای سیاست گذار در توسعهی اکوسیستم کارآفرینی حوزهی شناختی و روش های توسعه ی شبکه ی اکوسیستم شناختی و کارآفرینی کشور برگزار شد.
دکتر وحید نجاتی دکترای علوم اعصاب شناختی و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در دومین کافه فناوری های همگرا با محوریت علوم شناختی گفت: «برای ارائه یک مدل کامل لازم است که مطالعات جزء به جزء و گسترده با در نظر گرفتن همه جوانب صورت گرفته و در نهایت مدل نظری را پیاده کرد، و بعد از اطمینان حاصل کردن از مدل نظری تحلیل های لازم را صورت داده و مدل تبدیل به task شود و سپس میتوان آن را وارد زندگی مردم کرده و انتظارهای شناختی که مد نظر داریم، صورت گیرد».
نجاتی با تاکید بر اینکه برای مداخله تاثیر گذار باید کاملا اگاهانه وارد این حوزه شد بیان کرد: «توان بخشی در ایران سابقه ۵۰ ساله دارد. قدم اول در توانبخشی ارزیابی است. اما باید دانست که ارزیابی چه سطوحی دارد و این ارزیابی باید با تمرکز بر کارکرد مورد نظر صورت گیرد. زمانی در نهایت شاهد روش و مداخله اثر بخش خواهیم بود که بیمار سود برده و موجب کاهش شکایات بیمار شود. برای مداخله تاثیر گذار در این حوزه لازم است که شخص تمام موانع را دانسته و درک کند تا بتواند با این اگاهی یک مداخله اثر بخش را ایجاد کند».
در ادامه دکتر تارا رضاپور دکترای روانشناسی شناختی و عضو موسسه آموزش عالی علوم در ابتدا با بیان مشکلات روانشناختی برای سنین بالا گفت: «مطالعاتی انجام شده است که نشان می دهد از سن چهل سالگی به بعد افراد وارد فرکانس های خطاهای شناختی میشوند. این فرکانس ها البته در این سن بسیار ضعیف است و بعد از گذشت حدود ۱۵ تا ۲۰ سال از این سن نگرانی های اصلی اغاز میشود».
تارا رضاپور در ادامه به ارائه گزارشی از مطالعات انجام شده و تولیدات بازی های تولید شده در این حوزه پرداخت و این ابزار را لازمه ای برای کاهش مشکلات شناختی و تقویت ذخیره شناختی دانست.
احمد آذرسا مدیر اجرایی شتابدهنده هوش مصنوعی همتک با تاکید بر تاثیر هوش مصنوعی در علوم و داده های شناختی گفت: « هوش مصنوعی، آینده جهان است. بنابراین برای پیشرفت در هر سیستم و کسب و کار که در آن هستید نیاز است که در کنار این سیستم یک هوش مصنوعی کار داشته باشید. چرا که هوش مصنوعی جمع آوری کننده دیتاهای شناختی است که این موضوع در دنیا و در این حوزه بسیار حائز اهمیت بوده و تمامی مدل سازی ها بر اساس این دیتاها صورت میگیرد که البته این موضوع در ایران اصلا مورد توجه قرار نمی گیرد».
آذرسا در ادامه گفت : «باید به فکر حمایت هایی باشیم که بتواند به فضاهای استارت آپی کشور کمک کند. بیان مشکلات مسیر و یا ارائه نمونه محصول های خارجی به تنهایی کمک کننده نیست. کمک ها باید انگیزه بخش برای افرادی باشد که در این زمینه ایده داشته و می خواهند در این مسیر گام بردارند».
آذرسا در ادامه یکی از موارد مهم در به انتها رسیدن و تکمیل نمودن طرح ها را همراه بودن تمام اعضای تیم بیان کرد و رفع بسیاری از این مشکلات و همچنین دیگر مشکلات را استفاده از شتاب دهنده های این حوزه دانست.