ایجاد اکوسیستم فناوریهای همگرا، بخش مهمی از پروژه پیشران پارک علم و فناوری دانشگاه تهران محسوب می شود
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، مراسم اختتامیه رویداد استارتاپ ویکند محصولات فناوریهای همگرا را برگزار کرد.
این مراسم با حضور دکتر زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر ناظمی معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر آقازاده معاون پشتیبانی و اجرایی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر خازن رییس دانشکده فناوری همگرا دانشگاه خاتم، دکتر فریدوند رییس صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، دکتر نعمت اللهی سرپرست مرکز رشد و نوآوری شعبه تخصصی کشاورزی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دکتر فرجی عضو هیات علمی دانشگاه تهران، دکتر رستمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران، مهندس صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و جمعی از صاحبان ایده به صورت نیمه حضوری در ۲۰ آبان برگزار شد.
اکوسیستم نوآوری به رویداد زنده است.
دکتر ناظمی معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر این نکته که اکوسیستم نوآوری به رویداد زنده است، گفت: داشتن رویدادهای متعدد کمک میکند تا همه بخشهای اکوسیستم کنار هم قرار بگیرند و با همکاری همدیگر سبب رشد و موفقیت این اکوسیستم نوپا و جوان کمک شوند.
دکتر ناظمی از موضوع تامین مالی به عنوان یک چالش اصلی اکوسیستم نوآوری یاد کرد و افزود: تامین مالی همه مشکل نیست. این موضوع یکی از سه مسئله ای است که هر استارتاپ و هر کسب وکاری با آن روبه روست. اما تنها معضل کسب وکار نیست. ضروری است به همان اندازه که برای مباحث فنی، ابعاد بازار، ابعاد شناخت مشتری و.. وقت میگذاریم، به مبحث تامین مالی نیز بپردازیم.
وی در ادامه تشریح کرد: بسیاری از بنیانگذاران و موسسین کسب وکارها به اشتباه تصور می کنند که در حوزه تامین مالی استفاده از مشاور به تنهایی کفایت میکند. بنیانگذاران باید به همان میزان که به مباحث فنی اهمیت میدهند، به ابعاد مالی، حقوقی و جذب سرمایه نیز بپردازند و به این حوزه مسلط شوند.
دکتر ناظمی با اشاره به این امر که مسیر کارآفرینی و توسعه یک کسب وکار بسیار پیچیده است، یادآور شد: با صرف داشتن یک مشاور که دغدغه های شما به عنوان یک کارآفرین را به طور دقیق نمیداند، نمی توانید به مسیر خود ادامه دهید. پس داشتن اطلاعات در باره موضوع تامین مالی، زمان، چگونگی و فرایند تامین مالی بسیار مهم است.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی به ضرورت داشتن استراتژی تامین مالی برای کسب وکارها اشاره کرد و اظهار داشت: بنیانگذاران می بایست برای رسیدن به این استراتژی در قالب یک برنامه به چند سوال اساسی در حوزه تامین مالی پاسخ دهند. چرایی نیاز به تامین مالی، مشخص کردن نحوه تامین مالی، زمان تامین مالی و… از جمله این سوالات اساسی است.
دکتر ناظمی با بیان این نکته که یک استارتاپ در طول عمر خود سه یا چهار مرتبه جذب سرمایه خواهد داشت، گفت: در نهایت باید یک سهام برای بنیان گذار حفظ شود و باقی بماند. زیرا با هربار جذب سرمایه، یک بخشی از سهام واگذار میشود. باید انگیزه باقی ماندن در کسب وکار را حفظ کرد.
ایشان با تاکید بر این نکته که از روز اول نمیتوان تامین مالی کرد، توضیح داد: ایران جز کشورهای منطقه MENA محسوب میشود. با توجه به شرایط این منطقه، یک استارتاپ به طور حداقلی باید ۱۰ مرتبه با سرمایه گذار خطرپذیر جلسه داشته باشد تا بتواند یک بار جذب سرمایه کند. این جذب سرمایه ۹ ماه طول میکشد و در بازه ۱۲ تا ۱۸ ماه نیز تمام میشود.
دکتر ناظمی یادآور شد: اگر بنیانگذاران به مسائل مالی، جذب سرمایه، الویت های جذب سرمایه و… مسلط نباشند، هر روز درگیر موضوع جذب منابع مالی خواهند بود. ۷۰ درصد کسب وکارها به دلیل اینکه زمان تامین مالی خود را نمی شناسند و با کمبود نقدینگی رو به رو می شوند، از بین میروند.
دکتر ناظمی از حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی یاد کرد و افزود: تلاش صندوق نوآوری و شکوفایی بر این است تا به مرتفع شدن بخشی از مسئله تامین مالی شرکت ها کمک کند. مطابق با قانون، صندوق صرفا میتواند به شرکتهای دانش بنیان که فرایند دانش بنیان شدن را طی کرده اند، خدمات ارائه دهد.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه اظهار داشت: صندوق نوآوری و شکوفایی برای شرکتهای غیردانش بنیان و مجموعه های جوان نیز خدماتی برنامه ریزی کرده و ارائه میکند.
ایشان از رویدادی با نام دوشنبه های استارتاپی یاد کرد و توضیح داد: استارتاپها و مجموعه های غیردانش بنیان میتوانند با اعلام فراخوان در رویداد دوشنبه های استارتاپی، ثبت نام کنند. در این رویداد به استارتاپها کمک میشود تا طرح کسب وکار خود را تهیه کرده و ارائهایی را آماده کنند. در نهایت استارتاپ ها و مجموعه های غیردانش بنیان قادر خواهند بود تا در مقابل سرمایهگذاران ارائه دهند و یک pitch داشته باشند.
دکتر ناظمی با اشاره به اینکه در یکسال اخیر ۴۰ رویداد دوشنبه استارتاپی برگزار شده، گفت: نرخ جذب سرمایه در این رویدادها خوب بوده است و استارتاپها راضی هستند. بیش از ۲۰۰ سرمایه گذار در این رویداد شرکت میکنند.
وی در ادامه افزد: منتورینگ رایگان، کمک به داشتن یک ارائه موثر در مقابل سرمایه گذار و افزایش شانس جذب سرمایه از دستاوردهای این رویداد برای استارتاپها می باشد.
دکتر ناظمی با تاکید بر اینکه کارآفرینی با کسب وکارهای سنتی، پتروشیمی و فولاد تفاوت دارد، گفت: در حوزههای مانند پتروشیمی و فولاد، میتوان معاون مالی داشت و در کل تمام اطلاعات مالی را از ایشان دریافت کرد. اما در مبحث کارآفرینی، بنیانگذاران باید با اعداد زندگی کنند و خودشان به تمام مسائل مالی مسلط باشند.
دکتر ناظمی در تشریح حمایت دوم صندوق نوآوری و شکوفایی از استارتاپها و شرکتهای غیر دانش بنیان اظهار داشت: اگر استارتاپها و شرکتهای غیردانش بنیان بتوانند جذب یک شتابدهنده شوند و آن شتابدهنده حاضر به سرمایه گذاری حتی غیرنقدی شود، صندوق نوآوری شکوفایی دوبرابر مبلغ شتابدهنده را به صورت نقدی به استارتاپ و شرکت غیر دانش بنیان پرداخت خواهد کرد تا بتوانند ایده خود را در آن شتابدهنده توسعه دهند.
دکتر زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با تاکید بر اهمیت برگزاری رویدادها در اکوسیستم نوآوری و فناوری گفت: اگر فعالان اکوسیستم دور هم جمع نشوند، جنگل بارانی شکل نمیگیرد، بدین ترتیب نمیتوان ایدهها را منتقل کرد و به همافزایی رسید.
وی در ادامه، وجود همپوشانی و ارتباط میان حوزه فناوری نانو، فناوری بایو، علوم شناختی و فناوری اطلاعات را مهم دانست و افزود: این فناوریها در مباحث سخت افزاری و نرم افزاری یک ارتباط و بهم پیوستگی درونی دارند.
دکتر زارعی با بیان مفهوم دره فناوریهای همگرا (nbic valley) اظهار داشت: در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ در اروپا به موضوع دره فناوریهای همگرا پرداخته شده است.
ایشان دره فناوریهای همگرا، کنسرسیومی متشکل از استارتاپها، شرکتها، کارآفرینان و محققان اکوسیستم دانست که به صورت یکپارچه و متحد کنار یکدیگر در یک پلتفرم جمع شده و در تلاشند به ایجاد ارزش در تمام بخشهای فناوریهای همگرا بپردازند و به همافزایی برسند.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از ایجاد اکوسیستم (ecosystem building)به عنوان یکی از پروژههای پیشران پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در سال جاری یاد کرد و اظهار داشت: ایجاد اکوسیستم فناوریهای همگرا (nbic ecosystem) میتواند بخش مهمی از این پروژه پیشران باشد.
دکتر زارعی با یادآوری این نکته که داشتن یک زنجیره ارزش که برای انجام کار مورد نظر بهینه سازی شده باشد، یکی از الزامات داشتن یک اکوسیستم مناسب و کارا است، تشریح کرد: زنجیره ارزش پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مشخص است. این زنجیره ارزش از برنامه بذر و با مسئله یابی شروع شده و به صورت تقاضامحور و بر مبنای سطوح آمادگی فناوری و سطوح آمادگی تجاری و شاخصهای این حوزه حرکت می کند. تمام زیرساخت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به صورت همافزا در کنار یکدیگر فعالیت میکنند تا این زنجیره ارزشی شکل بگیرد.
ایشان با اشاره به اینکه زنجیره ارزشی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به خوبی اجرا شده است، اظهار داشت: تا پایان امسال، EPark نیز شکل میگیرد و تمام آن چه که در زنجیره ارزش تعریف شده است، بر روی یک پلتفرم مجازی، اجرا میشود و افراد میتوانند از این مسیر نیز بهره ببرند.
مهندس فاطمه صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ضمن بیان شرحی از فرایند برگزاری استارتاپ ویکند گفت: همگرایی NBIC ترکیب ۲ یا ۳ یا ۴ تایی فناوریهای نانو، زیست، اطلاعات و علوم شناختی با یکدیگراست و رعایت این موضوع، شرط شرکت در رویداد بود.
وی در ادامه افزود: طی بازه اطلاع رسانی و ثبت نام در رویداد، ۸۵ نفر ثبت نام کردند و ۴۴ ایده دریافت شد. ایدههای دریافت شده در کارگروه تصمیمگیری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ارزیابی شده و ۲۳ ایده برای حضور در رویداد پذیرش شدند. در جریان رویداد نیز ۲۰ تیم به صورت فعالانه در استارتاپ ویکند مشارکت داشته و حضور یافتند.
صداقت فرد کلیتی از این رویداد ۵ روزه ارائه داد و گفت: در روز اول رویداد کارگاههای تیمسازی و بوم مدل کسب وکار برگزار شد. روز دوم رویداد علاوه بر برگزاری کارگاههای اعتبارسنجی و نحوه ارائه موثر، تیمها با همراهی منتورها به نهایی کردن ایده خود و کار بر روی بوم مدل کسب وکارم مشغول شدند. روز سوم رویداد، تیم ها پس از کار گروهی بر روی ایده ها و پیاده سازی مبحث اعتبارسنجی با همراهی منتورها، به ارائه آزمایشی پرداختند. روز ۱۹ آبان، مطابق با برنامهریزی انجام شده، تیمها به ارائه نهایی ایده خود در مقابل داوران پرداختند و فرایند داوری نهایی انجام شد.
در بخش دیگر مراسم، تهسیلگر رویداد با ارائه خلاصهای از این رویداد ۵ روزه، تیمهای برتر را معرفی کرد، که به شرح زیر میباشد:
تیم اول: نانومک با ایده محوری داربست زیست تخریب پذیر و زیست سازگار بر پایه نانوسلولز
تیم دوم: ژئوبیزینس با ایده محوری ژئومارکتینگ و سیستم های پشتبان
تیم سوم: اگزوکیت با ایده محوری ساخت کیت استخراج cfDNA
تیم های برتر رویداد از حمایتهای زیر بهره مند خواهند شد:
- امکان شرکت در فراخوان برنامه های حمایتی (رویش، شکوفایی، جهش) پارک علم و فناوری دانشگاه تهران (پس از ارزیابی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران)
- امکان حضور در فضای کار اشتراکی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران – به مدت یکماه
- امکان استفاده از خدمات کلینیک کسب و کار پارک علم و فناوری دانشگاه تهران
- امکان شرکت در فراخوان نوپا انبیک (NBIC Startups)، مرکز راهبردی فناوری همگرا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
- امکان شرکت در فراخوان نانو استارت آپ، ستاد ویژه توسعه نانو فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
- امکان حضور در فضای کار اشتراکی پژوهشکده فناوری همگرا (پردیس فنی- دانشگاه تهران) – به مدت ۳ ماه
- امکان استفاده از خدمات صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران