کریدور حمل و نقلی شمال و جنوب ایران؛ زیرساختی برای توسعه همکاری ایران و روسیه

پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، وبینار سومین کافه ExporTechرا با محور “بررسی فرصت‌های بازار روسیه برای شرکت‌های دانش بنیان” و با حضور سیدجلیل جلالی فر؛ عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه، رئیس هیئت مدیره شرکت مدیریت صادرات کاسپین‌گیل در روز ۲۳ خرداد ۱۴۰۰ برگزار کرد.

در ابتدای جلسه مهندس میثم یوسفی؛ معاون مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ضمن معرفی اجمالی کشور روسیه گفت: ” بزرگترین صادرات ما به روسیه در حوزه محصولات کشاورزی است. به همین منظور این رویداد را برگزار کردیم تا فرصت های صادرات محصولات شرکت‌های دانش بنیان و شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فناوری بررسی شود.”
سیدجلیل جلالی فر از وقوع جریان تحریم همه جانبه آمریکا علیه ایران یاد کرد و گفت:” این جریان سبب شد که از ظرفیت جوانان و فعالان در عرصه دانش بنیان کشور به طور کامل استفاده نشود. “
وی ادامه داد:” ایران ۱۵ کشور همسایه دارد که روسیه یکی از آنهاست. کشور روسیه از بعد موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد. زیرا این کشور با جمعیتی بالغ بر ۱۴۵ میلیون نفر و داشتن ۱۴ کشور همسایه در اطراف خود، بازار بزرگی محسوب می‌شود. مطابق بررسی‌ها در سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، کشور روسیه میانگین حدود ۴۵۰ میلیارد دلار با کشورهای جهان مبادله تجاری داشته است. این کشور به طور میانگین حدود ۲۴۳ میلیارد دلار واردات داشته است که ۱۱۶ میلیارد دلار از این واردات از کشورهای همسایه‌اش صورت گرفته است.”
جلالی‌فر با استناد به آمار مبادلات تجاری روسیه اظهار داشت:” کشور روسیه به استراتژی همگرایی اقتصادی با کشورهای همسایه خود اعتقاد دارد. به همین جهت ایران میتواند از فضای تحریمی نهایت استفاده را داشته باشد و جزئی از بازار واردات بالغ بر ۱۱۰۰ میلیارد دلاری روسیه باشد و مبلغ ۱۰۰ میلیارد صادراتی را در حوزه‌های مختلف مانند خدمات فنی و مهندسی، دانش بنیان ها و… هدف گذاری کند. با چنین درآمد ارزی‌ای، ایران دچار هیچ چالش اقتصادی نخواهد شد.”
ایشان یادآور شد:” روسیه در حوزه دانش بنیان کمتر از ایران رشد داشته اما پذیرش بالایی نسبت به علم و فرآورده‌های علمی و تکنولوژیکی دارد، اما با این وجود کل صادرات ایران به روسیه با یک میانگین یازده ساله، حداکثر ۴۵۰ میلیون دلار است در حالیکه اسراییل در همین بازه زمانی ۹۳۵ میلیون دلار صادرات داشته است.”
جلالی‌فر با اشاره به توانایی‌ها و ظرفیت حضور دانش بنیان‌ها در بهبود حوزه کشاورزی و مواد غذایی گفت: ” ضعف‌های فراوانی در حوزه لجستیک وجود دارد که نیاز به حضور دانش بنیان ها را ضروری می کند. در این زمینه بخش خصوصی، تجار و… می بایست داده‌های لازم را جمع آوری کرده و در اختیار فعالان این حوزه قرار داده تا محتوای علم و تولید علم صورت گیرد.”
وی با ارائه شرحی از سند راهبردی ۸ نوامبر ۲۰۱۷ روسیه و برنامه‌ها و مشوق‌های مرتبط با ایده‌ها و اجرایی شدن ایده‌ها اظهار داشت:” اتاق‌های بازرگانی روسیه، حامی فعالان این کشور در حوزه دانش بنیان محسوب می‌شوند. به همین منظور؛ برنامه‌ریزی برای داشتن کارگروه‌های قوی و فعال درعرصه همکاری‌های مشترک بین پارک علم و فناوری و دانش بنیان‌های ایران با کشور روسیه پیشنهاد می‌شود.”
جلالی فر در راستای کارگروه همکاری مشترک با روسیه از ظرفیت بالای منطقه آزاد انزلی یاد کرد و گفت:” منطقه آزاد انزلی میتواند یک پایگاه قوی و محکم و حامی بسیار خوبی برای ایجاد و پیوند پارک علم و فناوری و فعالان عرصه دانش بنیان باشد. سالهاست در استان‌های شمالی، کارگروه‌های متعددی در بخش‌های مختلف مانند تجارت، لجستیک، دریایی و غیره وجود دارد. این کارگروه پارک علم و فناوری نیز میتواند در کنار این کارگروه‌ها قرار گیرد و نقطه آغازی برای همکاری باشد.”

جلالی‌فر به موضوع چشم انداز توسعه همکاری‌های ایران و روسیه پرداخت و افزود:”روسیه، پایه گذار اصلی اتحاد اقتصادی اورآسیاست. این اتحادیه در آینده یک قدرت اقتصادی درمنطقه و در جهان خواهد بود. به همین منظور در حال تامین زیرساخت‌های لازم را برای رسیدن به این هدف است. یکی از این زیرساخت‌ها کریدور حمل و نقلی شمال و جنوب است که این کریدور از قلمرو جذاب جمهوری اسلامی ایران عبور خواهد کرد.”
وی در ادامه افزود:” روسیه در استراتژی‌های ژئوپولیتیکی و توسعه اقتصادی خود تا سال ۲۰۳۰، سند توسعه‌ای را تنظیم کرده است؛ که در آن توسعه همکاری با کشورهای حوزه دریای کاسپین و بعد با کشورهایی مثل هند، پاکستان، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و کشورهای آفریقای شرقی، عراق و افغانستان را مورد توجه قرار داده است.”
جلالی فر با اشاره به شفافیت در سند روسیه و وجود لفظ کریدور قلمرو جذاب جمهوری اسلامی گفت:” در سند روسیه به موضوع جلب نظر ایران جهت استفاده از این کریدور شمال و جنوب نیز اشاره شده است و به همین منظور باید با ایران تجارت آزاد ایجاد کرد و ما شاهد انعقاد موافقت‌نامه موقت اورآسیا هستیم. متعاقب با این موافقت نامه، به زودی تجارت آزاد با روسیه و اورآسیا خواهیم داشت.”
در بخش دیگر این وبینار، به سوالات شرکت‌کنندگان وبینار پاسخ داده شد.
علاقه مندان میتوانند گزارش کامل تصویری این وبینار را از طریق لینک زیر تماشا نمایند.

گزارش کامل تصویری وبینار سومین کافه اکسپورتک