جریان نقدینگی، رگ حیات کسب وکار شما.

به عنوان یک کارآفرین باید بدانید جریان نقدینگی رگ حیاتی کسب وکارتان محسوب می شود و موتور مالی کسب وکار شما را درحال حرکت نگه می دارد. با این وجود، بسیاری از صاحبان کسب وکار بر جریان مالی خود مدیریت ندارند.

صرف نظر از اینکه چقدر مدل کسب وکارتان عالی یا سودآور است، اگر نتوانید گردش مالی خود را مدیریت کنید، نمی توانید زنده بمانید. براساس مطالعات، ۸۲ درصد از مشاغلی که با شکست مواجه شده اند، مشکلات جریان مالی را علت اصلی شکست خود می دانند. حتی اگر کسب وکار شما در زمینه های دیگر سرآمد است، باز هم شما باید بر مدیریت جریان نقدینگی شرکت خود تمرکز کنید تا کسب وکارتان در معرض خطر قرار نگیرد.
• مدیریت جریان نقدینگی چیست؟
مدیریت جریان وجوه نقد، فرایند ردیابی میزان پولی است که هر ماه به کسب وکار شما وارد و از آن خارج می شود. به عنوان یک کارآفرین، درک چگونگی ورود و خروج جریان وجوه نقد، به شما این امکان را می دهد که بتوانید برای مدیریت و رشد کسب وکارتان برنامه ریزی داشته باشید و به صورت استراتژیک عمل کنید.
مدیریت جریان وجوه نقد به شما کمک می کند تا بتوانید میزان پولی که کسب وکارتان برای تامین هزینه ها (مانند هزینه پرداختی به کارکنان و تامین کنندگان) نیاز دارد را تعیین کنید. همچنین به شما کمک می کند تا بتوانید میزان پول در دسترس در آینده را پیش بینی کنید.
از آنجا که شاهد تغییر روزانه در امور هستیم، داشتن درک صحیح از میزان وجوه نقد در کسب وکار در همه لحظات، بسیار مهم است و شما را از وجود پول کافی برای ادامه کسب وکار مطمئن می کند.
مدیریت جریان وجوه نقد، پیگیری و ردیابی این جریان و تجزیه و تحلیل هرگونه تغییر است که به نوبه خود به شما اجازه می دهد تا بتوانید روندها را معین کنید، از موانع دوری کنید، فرصت ها شناسایی کنید و برای آینده آماده شوید.
مسائل مالی هسته اصلی ایجاد یک کسب وکار سالم است.
در این مقاله به بیان ۴ مرحله می پردازیم که در تنظیم منابع مالی و مدیریت صحیح جریان نقدینگی حال و آینده موثر است.
• یک سند جریان نقدینگی ایجاد کنید.
صرف نظر از عملکرد عالی یا سودآوری کسب وکارتان، اگر شما قادر به مدیریت جریان وجوه نقد کسب وکارتان نباشید، تجارت شما زنده نخواهد ماند. اغلب، صاحبان کسب وکارهای کوچک، برای گردآوری برآوردهاشان تلاش می کنند.
اولین قدم برای اجتناب از شکست مالی در کسب وکار، درک دقیق جریان وجوه نقد و تاثیر آن بر کسب وکارتان است. درآمد و هزینه ها به عنوان کلیدی ترین عوامل صورت جریان وجوه نقد محسوب می شوند. هزینه ها شامل همه پرداختی ها از حقوق و دستمزد تا تبلیغات، هزینه های کالای فروخته شده، هزینه های کارت اعتباری و هزینه های مدیریتی و فنی می باشد.
با در اختیار داشتن همه این اطلاعات در یک سند، می توانید متوجه شوید در کدام بخش هزینه بیشتری داشته اید و یا با هزینه در کدام بخش می توانید به رشد کسب وکارتان کمک کنید. این سند به شما امکان بررسی و مطالعه درآمدها و هزینه هایتان را می دهد و می توانید به درکی از ورود و خروج جریان نقدی ماهانه کسب وکار خود دست یابید و در نهایت براساس سناریوهای متعدد، قادر به پیش بینی آینده کسب وکارتان خواهید بود.
• حدود و آستانه جریان نقدی کسب وکارتان را معین کنید.
به عنوان یک صاحب کسب وکار، تعریف آستانه جریان نقدی به شما کمک می کند تا واقع بینانه عمل کنید نه احساسی. هنگامی که بتوانید احساسات خود را مدیریت کنید می توانید در راستای رشد کسب وکارتان قدم بردارید، به ویژه هنگامی که آمار و اطلاعاتی برای پشتیبانی از تصمیمات خود ندارید. تعریف و ایجاد یک آستانه جریان نقدی به شما در حذف وابستگی های نقدی کمک می کند، بنابراین هنگامی که با ریسک اقتصادی مواجه شوید، نه با احساسات، بلکه با علم به داشتن پول کافی در بانک آسوده خواهید بود.
یافتن آستانه جریان نقدی آسان است. شما باید میزان پولی که در یک ماه برای پوشش هزینه های خود نیاز دارید را در نظر بگیرید و آن را در تعداد ماه های باقی مانده ضرب کنید. (حداقل سه ماه)
آستانه جریان نقدی مورد نیاز = هزینه های یک ماه * تعداد ماه ها
هنگامی که آستانه جریان نقدی خود را تعریف کنید، می توانید پیش نویس گردش وجوه نقد خود را تهیه کنید و در نهایت قادر به اجرایی کردن تصمیمات خود خواهید بود.
• اهرم های جریان نقدی خود را معین کنید.
مهم است که بتوانید اهرم های کسب وکاری تان را شناسایی کنید تا هنگامی که از آستانه جریان نقدی خود فراتر رفتید و یا با آستانه جریان نقدی خود فاصله داشته باشید، بتوانید شکاف موجود در جریان وجوه نقد را تنظیم کرده و منابع مالی خود را تحکیم بخشید.
در ادامه به توضیح دو اهرم کسب وکاری می پردازیم که می توانید با دستکاری و ایجاد تغییرات از طریق آن ها، تاثیر مثبتی در وضعیت نقدینگی خود ایجاد کنید.
۱- قیمت گذاری
افزایش قیمت ها موجب تاثیر آنی بر درآمدها و سودآوری می شود. اگر حاشیه سود و طبقه بندی پیشنهادات را در نظر نگیریم، از جنبه درآمدی افزایش قیمت ها به بهبود کسب وکارتان می انجامد. روند افزایش قیمت ها رعب آور است اما با برنامه ریزی دقیق و رویکردی مدبرانه متوجه خواهید شد که اجرایی کردن افزایش قیمت ها نه تنها میزان فروش را افزایش خواهد داد بلکه یکی از ساده ترین اهرم ها برای تغییر در میزان سودآوری است.
حال به بیان روش هایی برای اجرایی کردن برنامه افزایش قیمت ها می پردازیم:
* به جای صرف افزایش ظاهری قیمت محصولات و خدمات به افزایش قیمت ها از طریق افزایش هزینه ها بپردازیم.
این روش در هنگام تامین هزینه های خاص مانند مواد اولیه بسیار کاربردی است.
* قیمت های جدید را به صورت مرحله ای معرفی و اجرا کنید.
اگر شما نگران واکنش مشتریان خود نسبت به قیمت های جدید هستید، ابتدا گروه کوچکی از مشتریان را در نظر بگیرید و قیمت ها را برای این گروه هدف کوچک افزایش دهید. اگر بیشتر این مشتریان هدف، قیمت جدید را بپذیرند، می توانید این افزایش قیمت را برای کل مشتریان خود اجرایی کنید.
* سطح فعلی قیمت را برای مشتریان فعلی خود حفظ کنید ولی برای مشتریان جدید، سطح قیمت بالاتری را ارائه دهید.
اطمینان حاصل کنید مشتریان فعلی تان با آگاهی از این رفتار ترجیحی شما، احساس کنند خاص و ویژه هستند.
* پیشنهادات یا بسته های پیشنهادی جدیدی ایجاد کنید.
اگر خودتان نیز با افزایش قیمت احساس راحتی نمی کنید، می توانید با اضافه کردن ویژگی هایی که به حاشیه سود شما آسیب نمی رساند اما بر مشتریان تاثیر بزرگی به جای می گذارد، به خلق محصولات و خدمات جدیدی بپردازید. حتی می توانید به فکر خلق محصولات و خدماتی در سطح پایین تری باشید.
۲- تبدیل (تبدیل یک فرد عادی به مشتری واقعی کسب وکارتان)
افزایش نرخ تبدیل نیز مانند افزایش نرخ قیمت ها بر درآمد شما تاثیر مستقیم خواهد داشت. استراتژی های بسیاری وجود دارد که می توانید در فرایند فروش خود به کار ببرید تا نرخ تبدیل خود را افزایش دهید. در اینجا به معرفی چند استراتژی در این زمینه می پردازیم.
* قیف فروش خود را اصلاح کنید.
اولین مرحله از فرایند فروش و اولین تماس برای فروش را در نظر بگیرید و در هر مرحله تبدیل را تعریف کنید. اگر در این مرحله متوجه وجود سکون شدید، می بایست علل ناپیدای آن را بررسی کنید. آیا خیلی زود درخواست فروش را مطرح می کنید؟ آیا با اعتراضات چندگانه مواجه هستید؟ چالش ها را شناسایی کنید و روی آن ها کار کنید.
* مدیریت اعتراضات را بیاموزید.
یکی از رموز موفقیت این است که بیاموزید چگونه به سرعت و به طور موثر اعتراضات را کشف و حل و فصل کنید. هیچ چیزی بدتر از آن نیست که اجازه دهید اعتراض در فرایند فروش محو شود. می بایست به سرعت اعتراض را شناسایی کرده و برای حل آن اقدام کنید، در این شیوه، اعتراض کنار گذاشته می شود و در راستای تفکر خریدار حرکت خواهید کرد.
*احساس فوریت برای خرید ایجاد کنید.
ایجاد فوریت به معنای تعیین یک بازه زمانی محدود برای خرید محصولات و خدمات نمی باشد. این امر به احساس نیاز می پردازد. اگر می خواهید مردم برای خرید محصولات و خدمات شما احساس فوریت داشته باشند، باید بدانید چرا به آن نیاز دارند.

• یک سناریو نقدینگی تعریف کنید.
در این مرحله، پیش نویس چگونگی ایجاد جریان نقدی و نحوه بازی با اهرم های کسب وکاری در راستای کاهش شکاف آستانه نقدی تعریف و تهیه می شود. با در نظر گرفتن پیش بینی های موجود و میزان عدم اطمینان آن ها، می توانید به تعریف سناریوها بپردازید. برای مثال فرض کنید:
۵۰ درصد مشتریان خود را از دست داده اید.
یک پاندمی جهانی وجود دارد.
برنامه ریزی سناریو مشخص می کند چه تصمیمی بگیرید و چه زمانی تصمیم بگیرید.
به عنوان یک کارآفرین، بقای کسب وکار شما نه تنها به وجود جریان نقدی مثبت، بلکه به درک کامل جریان نقدی بستگی دارد. دانستن چگونگی ردیابی و برنامه ریزی جریان نقدی به یک کسب وکار سودآور می انجامد. اگر نمی دانید از کجا شروع کنید یک جلسه دو ساعته برنامه ریزی کنید و به طور عمیق کسب وکارتان را بررسی کنید و برنامه مورد نظر را طراحی کنید و توسعه دهید.

منبع

مترجم: زهرا سلیمان زاده کارشناس روابط عمومی