امضای دیجیتال در تلفن های همراه، راهکاری برای تسریع فرایندهای مرتبط با امضای قانونی
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، شرکت شاهراه اعتماد کلید مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران موفق به ارائه فناوری امضای دیجیتال با استفاده از گوشی های تلفن همراه شد.
مهندس میثم فقیهی مدیر عامل شرکت شاهراه اعتماد کلید (شاکیلید) در گفت وگو با تیم رسانه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در خصوص معرفی امضای دیجیتال همراه گفت: در راستای تسهیل تحول دیجیتال در سازمان ها، شرکت شاهراه اعتماد کلید راهکار امضای دیجیتال همراه را با نام “امضامی” ارائه کرده است. این سرویس، روند دریافت گواهی امضای قانونی – از مراکز میانی عام – را به صورت آنلاین ممکن میسازد و با استفاده از آن، فرایند دریافت و انجام امضای دیجیتال اسناد و فایلها، به صورت آنلاین بر روی اپلیکیشن امضامی (در گوشی تلفن همراه فرد) امکانپذیر می شود.
مهندس فقیهی در ادامه افزود: راهکار امضای دیجیتال شاکیلید، علاوه بر امکان امضای دیجیتال قانونی متون و قراردادها بر روی اپلیکیشن امضامی – روی تلفن همراه – به افراد و سازمانها امکان ارسال درخواست امضا برای امضاکنندگان مورد نظر را نیز میدهد. همچنین هر فرد برای دریافت گواهی امضای خود میتواند به صورت آنلاین و از طریق اپلیکیشن امضامی نسبت به درخواست صدور گواهی امضای قانونی از مراکز میانی معتبر اقدام نماید.
وی در ارتباط با فرایند طراحی و بهره برداری این راهکار تشریح کرد: اپلیکیشن امضامی و پنل مدیریت فایلهای مورد امضا، در فرایند تحقیق و توسعه داخلی توسط محققان و متخصصان فنی شرکت شاهراه اعتماد کیلید ابتدا برای گوشیهای هوشمند دارای سیستم عامل اندروید و پس از آن برای سیستم عامل iOS ، تولید و به بهره برداری رسید؛ ضمن آنکه روند قانونی فرایند درخواست و صدور گواهی امضا با همکاری تنگاتنگ مرکز میانی عام صمت طی شد و شاکیلید علاوه برای ارائه اپلیکیشن امضامی، به عنوان دفتر ثبت نام گواهی امضا با وجاهت قانونی پا به این عرصه گذاشته است.
فقیهی از دو روش دیگر برای امضای قانونی در سطح کشور یاد کرد و افزود: یکی از روش ها، همان شیوه سنتی امضاست که با مراجعه حضوری فرد به مکان مورد نیاز و امضای مستندات به صورت خیس (گرم) صورت می گیرد که علاوه بر اتلاف وقت و انرژی به مسائلی از قبیل ترافیک و آلودگی در شهرهای بزرگ و اسراف کاغذ منجر می شود. روش دوم که با استفاده از گواهی امضای قانونی صورت میگیرد، به حضور فرد در دفاتر اسناد رسمی و درخواست حضوری برای صدور آن نیاز دارد ، ضمن آنکه فرد برای امضای دیجیتال مستندات نیازمند خریداری توکن سخت افزاری و نسبتا گران قیمت است.
مدیرعامل شرکت شاهراه اعتماد کلید در تشریح ارزش پیشنهادی امضامی گفت: امضامی با ارائه سرویس امضای دیجیتال بر روی گوشی هوشمند، امضای قانونی را از مسئلهای بغرنج و زمانبر به موضوعی سهلالوصول و نزدیک (در جیب فرد) تبدیل کرده است. کنار هم قرار گرفتن سرویس ارائه گواهی (در دو سطح) ، احراز هویت غیرحضوری بر روی اپلیکیشن و امضا با استفاده از ویژگی های بیومتریک فرد بر روی گوشی تلفن همراه او، سرعت و امنیت را در یک بسته فراهم آورده است.
وی در ادامه افزود: در این اپلیکیشن، برای انجام فرایند امضا کافیست فرد ابتدا گواهی فعال بر روی اپلیکیشن امضامی گوشی تلفن همراه خود را داشته باشد (این گواهی از طریق همان اپلیکیشن قابل درخواست ، احراز و صدور است)، پس از آن، فایل هایی که با کدملی و شماره موبایل فرد ارسال شوند بر روی اپلیکیشن امضامی وی دریافت شده و امکان تایید و امضای آنها توسط فرد با استفاده از اثر انگشت وی وجود دارد. این فایل های امضا شده علاوه بر ذخیره شدن در کارتابل اپلیکیشن امضامی فرد ، برای درخواست دهنده امضا نیز ارسال می شوند.
مهندس فقیهی با اشاره به وجود رقبای داخلی و خارجی تصریح کرد: شرکت های متعددی در داخل و خارج از کشور به موضوع امضای دیجیتال علاقه نشان دادهاند، از شرکت های خارجی فعال در این حوزه که در سطح بینالمللی فعالیت میکنند میتوان به داکیوساین (Docusign)، اکروبات ساین (Acrobat sign)، ساین نو (Sign now) و یو اِی ای پس (UAE Pass )اشاره کرد. در داخل کشور نیز شرکتهایی در این حوزه اقدام به ارائه راهکارهای امضای دیجیتال با ویژگیهای مختلف نمودهاند.
فقیهی در خصوص سهم بازار شرکت اظهار داشت: امضامی به صورت بالقوه امکان برطرف کردن نیاز بیش از نیمی از بازار را داراست.
وی در معرفی مشتریان و کاربران امضامی اظهار داشت: برای استفاده از امضامی لازم است تا افراد از داخل اپلیکیشن، درخواست دریافت گواهی امضای دیجیتال به نام شخص حقیقی را ثبت کرده و از آن پس میتوانند با امضامی اقدام به درج امضای دیجیتال نمایند. بنابراین این محصول در موقعیتهای مختلف توسط سازمان ها، نهاد ها و افراد حقیقی قابل بهره برداری است. از امضای قراردادهای همکاری گرفته، تا اسناد، مبایعه نامه و غیره.
مهندس فقیهی در ارتباط با مبحث عرضه فناوری به خارج از کشور تشریح کرد: گواهی امضای دیجیتال مورد استفاده -به دلیل ماهیت قانونی آن و شرایط تحریم – برای درخواست گواهی امضا در داخل کشور بوده و با توجه به مسائلی مانند عدم پذیرش گواهی های بین المللی توسط دستگاه های حاکمیتی در حال حاضر امکان ارائه از ایران به خارج از کشور را ندارد.
وی در پایان به موضوع اشتغالزایی پرداخت و گفت: امضامی ضمن ثبت به عنوان محصول دانش بنیان، به صورت مستقیم برای ۳۰ نفر اشتغالزایی داشته است و در صورت استفاده گسترده از این محصول امکان اشتغالزایی تا بیش از ۵۰ نفر را دارد.