زنجیره ارزش پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ از ایده تا تجاری سازی با محوریت توانمندسازی دانشجویان و پژوهشگران
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ جمعی از دانشجویان مرکز آموزش علمی کاربردی شرکت صوتی و تصویری سروش روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت با هدف آشنایی با ظرفیتها، فرآیندها و خدمات حمایتی از پارک علم و فناوری بازدید کردند.
این رویداد با حضور فاطمه صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، مهدی آزاد کارشناس مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، علی قندیان کارشناس اداره تجاری سازی و خدمات تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و جمعی از دانشجویان مرکز آموزش علمی کاربردی برنامه ریزی و برگزار شد.
در این رویداد؛ فاطمه صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به معرفی این سازمان پرداخت و گفت: پارکهای علم و فناوری؛ مراکزی هستند که دولت ها جهت حمایت از کسب و کارهای کوچک و خرد برای توسعه اقتصادی و تکمیل زنجیره تامین ایجاد می کنند.
صداقت فرد در توضیح حمایتها و خدمات عمومی و تخصصی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: خدمات عمومی پارک در قالب حمایتهایی از جمله پذیرش، عضویت و استقرار، ارتباطات و تعاملات و رشددهی و مراقبت و حمایتهای تخصصی نیز در چهارچوب برنامه های مراکز نوآوری و کارآفرینی، رشد و ترویج و توسعه، تجاریسازی، راهبری و منتورینگ و… به مخاطبان ارائه می شود.
مهدی آزاد کارشناس مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به بیان تعریف جامعی از مفهوم کارآفرینی پرداخت و اظهار داشت: کارآفرینی در نگاه نوین، به معنای خلق ارزش از طریق رویکردهای نوآورانه است.
وی در ادامه با اشاره به ریشه های تاریخی مکاتب کارآفرینی در کشورهای فرانسه، آلمان و انگلستان گفت: امروز تعریف غالب از کارآفرینی در کشور ایران، شامل دو بعد کلیدی است؛ نخست خلق ارزش و دوم انجام آن از طریق روشهای فناورانه و نوآورانه که این تعریف به خوبی با اهداف مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران همراستا است.
آزاد ضمن توضیح تفاوت میان شتابدهنده ها و مراکز نوآوری خاطرنشان کرد: هر یک از این نهادها دارای ماموریتهای متفاوتی هستند. شتاتبدهندهها معمولاً به دنبال منافع مالی کوتاهمدت هستند و مدل سرمایه گذاری آنها به گونهای است که بخشی از مالکیت ایده یا شرکت را در اختیار میگیرند. از سوی دیگر، مراکز نوآوری دانشگاهی همچون مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه تهران، فلسفه وجودی خود را بر مبنای توانمندسازی دانشجویان، پژوهشگران و اساتید بنا نهاده اند.
وی ادامه داد: مرکز نوآوری دانشگاه تهران با نگاه آکادمیک به موضوع کارآفرینی، بستری مناسب برای رشد تدریجی ایدهها فراهم کرده و برخلاف شتابدهنده ها، از سرعت بالا و فشار زمانی صرفنظر می کند تا کیفیت و بلوغ فکری تیمها ارتقاء یابد.
علی قندیان، کارشناس اداره تجاری سازی پارک علم و فناوری، به معرفی نقش این اداره در زنجیره ارزش پارک پرداخت و گفت: اداره تجاری سازی به عنوان واحد پشتیبان، خدمات مادی و معنوی متعددی را به اعضای زیست بوم پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ارائه می دهد.
قندیان با اشاره به انعقاد تفاهمنامه اداره تجاری سازی با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری توضیح داد: در راستای این تفاهمنامه، تا ۹۰ درصد هزینه دوره های آموزشی برای شرکتها و هسته های فناور عضو پارک توسط دولت پرداخت می شود.
وی در ادامه افزود: دورهه ایی نظیر نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی، تجاری سازی فناوری، تدوین مدل کسب وکار، و تحلیل بازار به صورت فصلی و بر اساس نیاز تیمها برگزار می شود.
کارشناس اداره تجاری سازی و خدمات تخصصی پارک علم و فناوری تسهیل فرآیند ثبت شرکت و مالکیت فکری را موضوع مهمی دانست و خاطر نشان کرد: بسیاری از تیمها در مراحل اولیه با پیچیدگیهای فرآیند ثبت شرکت، اخذ مجوزهای قانونی و مالکیت فکری روبه رو هستند. پارک با در اختیار داشتن کارگزاران تخصصی، این مسیر را برای تیمها تسهیل کرده و راهنمایی های لازم را در هر مرحله ارائه می دهد.
گفتنی است در بخش پایانی این نشست به سوالات شرکت کنندگان در خصوص عضویت، بهره مندی از حمایتها و … پاسخ داده شد و کارشناسان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از دانشجویان دعوت کردند تا با ایده پردازی و استفاده از مشاوره های تخصصی، مسیر خود را در زیست بوم نوآوری آغاز کنند.