در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، خلاقیت و ایده‌یابی در حل مسائل خلاق، رمز توسعه دنیای امروز

پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ کارگاه ایده یابی در حل مسئله خلاق را برگزار کرد.

در بخش ابتدایی این کارگاه، فاطمه صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در خصوص فرایند اجرای برنامه‌های حمایتی رویش و شکوفایی صحبت کرد و گفت: تیم‌های فناور پس از پذیرش و انعقاد قرارداد حمایتی، میتوانند اجرای طرح فناورانه خود را شروع کنند تا بتوانند در بازه زمانی تعریف شده برای هر برنامه، کار خود را به پایان برسانند.

وی به سایر خدمات و حمایت‌های مرکز اشاره کرد و افزود: تیم‌های فناور می توانند از فضای کار اشتراکی، کلینیک کسب وکار، معرفی به شتابدهنده‌ها، معرفی به سرمایه گذاران و… نیز بهره مند شوند.

دکتر افضل السادات حسینی عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران با بیان اینکه خلاقیت یک موضوع میان رشته‌ای است، گفت: خلاقیت، پدیده یا ایده‌ای است که کاملا نو، مفید و اکتشافی باشد که مطابق ساختارها پیش نمی رود.

دکتر حسینی با عنوان اینکه خلاقیت موهبتی الهی و همگانی است که همه از آن برخوردارند و این موهبت برای گروهی از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل می شود، خاطر نشان کرد: هزاره سوم را می توانیم هزاره خلاقیت بدانیم و برای حل چالش‌های دشوار از آن بهره ببریم در واقع خلاقیت رمز توسعه به شمار می‌رود.

مدرس کارگاه به توضیح چهار مفهوم کلیدی خلاقیت پرداخت و افزود: قالب شکنی، سیالیت، انعطاف و ابتکار است؛ که قالب شکنی به معنای شناسایی چهارچوب‌ها و کلیشه‌های ذهنی و برداشتن آن‌ها، سیالیت به معنای وجود پاسخ‌های متعدد برای یک سوال، انعطاف به مفهوم داشتن فکرها و ایده‌های متفاوت و ابتکار نیز به معنای ایده‌ای خاص و ناب که به فکر هر کسی نمی رسد، می‌باشد.

وی پس از توضیح مفاهیم کلیدی به معرفی تکنیک بارش فکری (brainstorming) پرداخت و اظهار داشت: بارش فکری امکانی برای ایده‌یابی گروهی و سازمان یافته است که ۴ قانون اصلی دارد از جمله اینکه هیچ کسی حق قضاوت، ارزیابی و انتقاد ایده‌ها را ندارد، ایده‌های دور از ذهن، جسورانه و عجیب‌تر، بهتر هستند، هرچه تعداد ایده‌ها بیشتر باشد، بهتر است و هر میزان ترکیب ایده‌ها بیشتر شود، بهتر می‌باشد.

استاد دانشگاه تهران از تکنیک دیگری با عنوان ارتباط اجباری صحبت کرد و افزود: در این تکنیک سعی می‌شود تا میان دو مفهوم یا موضوع کاملا نامرتبط، ارتباطی تعریف شود و به این ترتیب با رهایی از فرضیه اطلاعات زمینه‌ایی به ایده‌هایی کاملا ابتکاری و نو می‌رسیم.

این کارگاه با حضور دکتر افضل السادات حسینی عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و مدرس کارگاه، فاطمه صداقت فرد معاون مرکز نوآوری و کارآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، سیده سمیه بطحایی کارشناس مرکز نوآوری و کارآفرینی، و جمعی از صاحبان ایده و هسته (تیم)های فناور تازه پذیرش شده در برنامه‌های حمایتی پارک روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.

گفتنی است این کارگاه به صورت علمی و عملی برگزار شد و شرکت کنندگان مفاهیم و تکنیک‌های آموزش داده شده را به صورت اجرایی نیز تمرین کردند.