بازدید دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از پارک علم و فناوری دانشگاه تهران

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران حجت الاسلام و المسلمین دکتر خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح روز شنبه سوم آذر ماه ۱۴۰۳ با حضور در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ابتدا در نشست صمیمانه با حضور مسئولان دانشگاه تهران و پارک شرکت کرد.

در این جلسه که با حضور دکتر سید حسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران، دکتر علی اسدی رییس پارک، دکتر خوانساری معاون فناوری‌های دیجیتالی دانشگاه و جمعی از معاونان و مدیران پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، دانشگاه تهران را یکی از مهم‌ترین مراکز علمی کشور دانست و اظهار کرد: دانشگاه تهران یک دانشگاه قله‌ساز است و باید در پروژه‌های ملی همچون ایجاد آزمایشگاه‌های ملی و تدوین اسناد علمی نقش جدی‌تری ایفا کند. علی‌رغم کارهای بزرگی که انجام شده، هنوز ظرفیت‌های عظیم این دانشگاه به طور کامل بالفعل نشده است.

وی با اشاره به طرح قله‌سازی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مشارکت دانشگاه تهران در تدوین اسناد علمی را ضروری دانست و افزود: یکی از شاخص‌های این موضوع، ارتباط دانشگاه با صنعت و نوآوری و افزایش درآمدهای اختصاصی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر مشارکت استادان دانشگاه تهران در اسناد بالادستی شورا گفت: لازم است استادان دانشگاه تهران در تدوین اسناد مهمی مانند سند هوش مصنوعی یا فناوری کوانتومی مشارکت داشته باشند. این مشارکت نه‌تنها در تدوین اسناد، بلکه در اجرای آن‌ها نیز نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

وی افزود: ما آمادگی داریم که جلساتی را با حضور استادان دانشگاه تهران برگزار کنیم تا این اسناد را بررسی و نقد کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین خسروپناه با اشاره به بازنگری در ساختار دانشکده‌ها به سمت موضوع‌محوری بیان کرد: دانشگاه تهران از ابتدا با شش دانشکده علم‌محور شکل گرفت، اما اکنون دانشکده‌ها و گروه‌ها بیشتر رشته‌محور شده‌اند. باید ساختار دانشکده‌ها به سمت موضوع‌محوری تغییر یابد.

وی همچنین اظهار داشت: به‌عنوان نمونه، دانشگاه‌هایی مانند هاروارد و آکسفورد، دانشکده‌هایی نظیر حکمرانی یا خودرو دارند که موضوعات مرتبط را زیر یک چتر واحد گرد هم می‌آورند. این تغییر می‌تواند به کارآمدی و اثربخشی بیشتر منجر شود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به ایجاد آزمایشگاه‌های ملی عنوان کرد: نیاز به آزمایشگاه‌های ملی در کشور بسیار احساس می‌شود. آزمایشگاه‌های پراکنده موجود توانایی پاسخ‌گویی به نیازهای علمی دقیق را ندارند. برای مثال، تجهیزات پیشرفته‌ یا ابزارهای خاص نگهداری حیوانات آزمایشگاهی بسیار هزینه‌بر هستند و پراکندگی آن‌ها بهره‌وری را کاهش می‌دهد. حجت‌الاسلام و المسلمین خسروپناه پیشنهاد کرد که با همکاری دانشگاه‌های تهران، شریف و امیرکبیر، آزمایشگاه‌های ملی متمرکزی با امکان تأمین مالی خیرین ایجاد شود.

پیش از سخنان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سیدحسین حسینی سرپرست دانشگاه تهران، ضمن تشکر از حضور حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر خسروپناه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با اشاره به سابقه فعالیت پارک اظهار داشت: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران سیر تحول و رشد خوبی داشته است و در بین پارک‌های دانشگاهی وضعیت تراز اولی را دارد که این موضوع، سطح انتظارات را از این مجموعه بالا می‌برد. سرپرست دانشگاه تهران در ادامه بیان داشت: با وجود ظرفیت‌های عظیم در دانشگاه تهران، بخشی از این ظرفیت‌های بالقوه از جمله شهر دانش دانشگاه تهران هنوز بصورت کامل عملیاتی نشده و می‌تواند از طریق زیست بوم  پارک علم و فناوری به کار گرفته شود.  

وی پارک علم و فناوری را بستر مناسبی برای طرح توسعه برنامه‌های دانشگاه تهران دانست و خاطرنشان کرد: برنامه‌های پارک علم و فناوری بویژه تصویب و ایجاد ناحیه نوآوری تهران، می‌تواند تحولات بسیار خوبی را در حوزه تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت در سطح ملی رقم بزند.

همچنین دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز با اشاره به انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه ناحیه نوآوری تهران اظهار داشت: در ادبیات جهانی، پارک‌های علم و فناوری در حال حرکت و تبدیل شدن به نواحی نوآوری هستند و اهمیت این موضوع به حدی است که در اجلاس سراسری پارک‌های فناوری سراسر دنیا نیز به عنوان یک راهبرد جدید مطرح شده است.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان از مخاطبان اصلی پارک علم و فناوری به شمار می‌روند؛ خاطر نشان کرد: برای بهره‌مندی از ظرفیت‌ها و امکانات بخش خصوصی و توسعه تعاملات با بازیگران این عرصه، از سال ۱۴۰۲ ایجاد ناحیه نوآوری تهران با همکاری سایر سازمان‌ها و استفاده از ظرفیت‌ها، با برنامه‌ریزی کامل مد نظر پارک علم و فناوری دانشگاه تهران قرار گرفته است.

وی در ادامه با یادآوری این نکته که پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، قدیمی‌ترین و بزرگترین پارک دانشگاهی کشور است و بیشترین تعداد شرکت‌های دانش بنیان  در بین پارک‌های کشور در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران عضویت و استقرار دارند اظهار داشت: با برنامه‌ریزی و اقدامات گسترده‌ای که در سه سال اخیر در بخش‌ها و واحد‌های مختلف پارک انجام گرفت رتبه پارک به سطح در حال توسعه ارتقاء یافت و با پیگیری برنامه‌های در دست انجام، رتبه توسعه یافته در سال آینده کسب خواهد شد.

دکتر اسدی در ادامه با تشریح طبقه‌بندی پارک‌های علم و فناوری عنوان نمودند: در پارک‌های علم و فناوری دانشگاهی، علاوه بر حمایت از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان، از استادان و دانشجویان صاحبان ایده در قالب هسته‌های فناور نیز حمایت می‌شود؛ فلذا به کارگیری ظرفیت استادان و دانشجویان و فراهم آوردن فرصت در جهت تبدیل پایان‌نامه‌ها و طرح‌های کاربردی به شرکت فناور و دانش‌بنیان، از طریق مرکز نوآوری و کارآفرینی به عنوان محل زایش و خیزش شرکت‌های رشدی و شعب مرکز نوآوری در دانشکده‌ها اجرایی می‌شود.

در ادامه این نشست مهندس میثم یوسفی، رییس مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران گزارشی از سیر تحول پارک‌های علم و فناوری بیان کرد و اظهار داشت: امروزه این مسیر با شکل‌گیری و راه‌اندازی نواحی نوآوری دنبال می‌شود و در حال حاضر دانشگاه تهران، دارای بزرگترین ناحیه نوآوری شهری است.

وی تصریح کرد در حال حاضر ۳۶۵ واحد فناور و دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران عضویت و استقرار دارند که ۱۲۴ شرکت دانش‌بنیان هستند و در سال ۱۴۰۲ توانسته‌اند برای ۷۹۶۱ نفر اشتغالزایی داشته باشند.

مهندس یوسفی افزود: در این میان ۹۹ شرکت وابسته به دانشگاه تهران هستند، بدین معنا که یک نفر از اعضای هیات علمی، دانش‌آموختگان یا دانشجویان دانشگاه تهران به عنوان سهامدار در آن شرکت حضور دارند.

 

در بخش دیگر این نشست، دکتر سید رفیع کاظمی مازندرانی، مدیر مرکز ناحیه نوآوری تهران در توضیح نواحی نوآوری گفت: نواحی نوآوری مکان‌هایی هستند که برای جذب و حمایت شرکت‌های فناور و افراد کارآفرین و توسعه مشاغل دانش‌بنیان و سرمایه‌گذاری‌های فناورانه طراحی‌شده‌اند که به توسعه همه جانبه اجتماعی و اقتصادی می انجامد.

مدیر مرکز ناحیه نوآوری تهران در ادامه به توضیح افق پیش روی ناحیه نوآوری تهران پرداخت که از جمله آن می‌توان به شکل‌گیری زیست بوم فناوری تهران، خوشه‌سازی نوآوری، ریسک‌زدایی و تسهیل راه‌اندازی کسب وکارهای نوآورانه و ارتقای اقتصاد شهری اشاره کرد.

دکتر کاظمی مازندرانی خاطرنشان کرد: افزایش تعاملات بین‌المللی، حمایت از پژوهشگران و توسعه استارتاپ‌ها از مأموریت‌های اصلی این ناحیه به شمار می‌رود و افزایش ثروت جامعه، افزایش توان رقابت شرکت‌ها، تشویق و ارتقا فرهنگ نوآوری و کمک به اقتصاد دانش‌بنیان، از اهداف ناحیه نوآوری تهران می‌باشد.

در بخش پایانی نشست، حجت الاسلام و المسلمین دکتر خسروپناه از چند شرکت مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از جمله شرکت‌های پیشروان فناوری زیست گونه، الکترونیک سازان فن آریا و رباتیک اتوماسیون و هوش مصنوعی نوژان بازدید و با عملکرد و محصولات آن‌ها آشنا شد.