رونمایی از دو محصول دانش بنیان حوزه ژئوماتیک در نشست تخصصی چالش ها و راهبردهای GNSS
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، مراسم رونمایی از محصولات دانش بنیان حوزه ژئوماتیک و نشست تخصصی چالش ها و راهبردهای حوزه GNSS را با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت بازرگانی تکنو و شرکت دانش بنیان هیرونگار پارس روز چهارشنبه ۱۲ آبان در سالن همایش های سازمان مدیریت صنعتی برگزار کرد.
این مراسم با حضور دکتر زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر ابراهیمیان رییس گروه ژئوماتیک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امیرسرتیپ فخری رییس سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مهندس فلاح مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دکتر آزموده اردلان عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، مهندس پیمان بکتاش معاون فنی و تولید اطلاعات مکانی سازمان نقشه برداری کل کشور، دکتر ذوالفقاری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، مهندس غنی زاده مدیرعامل شرکت هیرونگار پارس و جمعی از متخصصان و فعالان این حوزه به صورت نیمه حضوری برگزار شد.
دکتر عباس زارعی هنزکی با یادآوری وظیفه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ایجاد پلتفرمی برای رشد شرکت های دانش بنیان، به شرکت هیرونگار پارس اشاره کرد که در سال ۹۷ با تعداد کمی اعضا وارد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران شدند، رشد یافته و باعث افتخار است که امروز از دو محصول این شرکت رونمایی میشود.
ایشان ضمن اشاره به مباحث GNSS و GPS که توسط شرکت هیرونگار پارس نیز پیگیری میشود، گفت: این حوزه ها، مسیری است که در دنیا پیگیری شده و در همایش های اقلیم نیز درباره آن صحبت میشود. اشتباهی که در ارتباط با مبحث اقلیم وجود دارد این است که اقلیم را با روند تغییر آب و هوا یکی می دانند. درحالیکه اقلیم آن اتفاقاتی است که طی چندین ده یا حتی صد سال رخ میدهد.
دکتر زارعی با تاکید بر اهمیت علم زمین (ژئوساینس) یادآور شد: یکی از نیازهای این علم، حوزه GNSS است. چه بخواهیم یا نه در دنیای امروز محکوم به تولید زیاد کربن هستیم. زیرا فولاد سازی، استخراج و تولید فلزات همواره موجب تولید کربن و تغییر اقلیم میشود. تنها با دانش اطلاعات،داده ها و دانشی که هم اکنون به آن دست یافته ایم میتوانیم پاسخگو باشیم و از خودمان دربرابر این موضوع دفاع کنیم. بخش مهمی از این موضوع در این رویداد در حال رخ دادن است.
ایشان افزود: ما با داشتن گیرنده هایی که بتوانند اطلاعاتی در حد سانتی متر و میکروسکند را سریع، دقیق، امن و با رعایت مشخصه های سیستم های GNSS قوی، به ما بدهند، موفق خواهیم بود. ما باید داده داشته باشیم تا بتوانیم به اندازه کافی اطلاعات ایجاد کنیم.
دکتر زارعی از بحث میکروموبیلیتی به عنوان موضوع مهمی یاد کرد و اظهار داشت: امروز آنچه که دنیا را از مسائل آب و هوایی و مشکلات محیط زیستی نجات میدهد، این است که تا جای ممکن به سمت میکروموبیلیتی ها حرکت کنیم. استفاده از دوچرخه و اسکوترها نمونه ای از این امر است که آن را در اروپا و بسیاری از کشورهای حوزه آسیااقیانوسیه می بینیم. این موضوع در حوزه شهرهای هوشمند درحال برنامه ریزی است.
دکتر زارعی با تاکید بر اهمیت ۴ کلیدواژه حوزه GNSS گفت: باید بتوانیم روی این ۴ کلیدواژه کار کنیم و در این زمینه خوشه های فناور داشته باشیم. همچنین باید بتوانیم در مسائل مربوط به حوزه ماهواره ایی، میکرو ماهواره و نانو ماهواره و…. کار کنیم. پیشرفت در حوزه گیرنده های ماهواره ایی به رشد کشور کمک خواهد کرد.
ایشان در ادامه از زنجیره ارزشی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران یاد کرد و خاطرنشان شد: در زنجیره ارزشی کمک خواهیم کرد تا ایده که ناشی از وجود یک مسئله در بازار است، تجاری شده و به ثروت آفرینی و کارآفرینی منجر شود. این همان امری است که امروز به عنوان “بهترین فعالیت” درحال رخ دادن است.
دکتر ابراهیمیان رییس گروه ژئوماتیک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به ۱۳ آبان و روز دانش آموز گفت: نخبگان امروز ما، دانش آموزان دیروز ما هستند که افتخارآفرینی کردند. امیدوارم به سمتی برویم که در بحث GNSS به خودکفایی رسیده و مستقل از هر محصول خارجی باشیم.
ایشان توسعه کشور را دغدغه اعضای این رویداد دانست و افزود: توسعه کشور بدون توسعه فناوری امکان پذیر نیست. در واقع مسیر توسعه کشور از مسیر توسعه فناوری به ویژه فناوری های راهبردی عبور میکند. یکی از این فناوری های راهبردی، فناوری های ژئوماتیک است. در کنار نانوتکنولوژی و بایو تکنولوژی، ژئوتکنولوژی هم یکی از مگاتکنولوژی های نوظهور قرن ۲۱ محسوب میشود. ضرورت پرداختن به این موضوع در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری احساس شد و با کمی تاخیر فناوری های ژئوماتیک به عنوان یک فناوری راهبردی رسمیت پیدا کرد و در ساختار سازمانی معاونت علمی و فناوری شکل گرفت. نتیجه این موضوع، شکل گیری شرکت های متعدد دانش بنیان، محصولات متنوع دانشبنیان و اثرگذاری بر اقتصاد دانش بنیان و اصل چهارم صنعتی است.
دکتر ابراهیمیان از ۶ ماموریت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یاد کرد و اظهار داشت: در راستای این ماموریت ها که از بحث ترویج و فرهنگ سازی شروع شده و تا توسعه بازار محصولات دانش بنیان را شامل میشود، سعی کرده ایم در همه این حوزه ها ورود پیدا کرده و کمک کنیم تا زیست بوم فناوری های ژئوماتیک با کمک مولفه های آن شکل بگیرد.
وی در ادامه افزود: مولفه های این زیست بوم شامل شرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها، دستگاه های اجرایی از جمله سازمان نقشه برداری کشور، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان فضایی، سازمان زمین شناسی و سازمان های دیگری که به نوعی متولی این امر هستند و همچنین سازمان های بهره بردار این موضوع، دانشگاه ها، مراکز علمی و… می باشد. امروزه این زیست بوم در قالب یکی از زیرساخت های اساسی کشور به نام GNSS نمود پیدا کرده است.
دکتر ابراهیمیان تحقق توسعه پایدار کشور را هدف همه اعضای نشست دانست که این امر از مسیر توسعه ژئوماتیک میگذرد و در ادامه یادآور شد: محصولات دانش بنیان در حوزه ژئوماتیک به دو دسته محصولات زیرساختی و محصولات کاربردی تقسیم میشود. GNSS از جمله محصولات زیرساختی محسوب میشود. شرکت های بسیاری در حوزه توسعه محصولات GNSS چه به صورت سخت افزاری و چه به صورت نرم افزاری فعالیت کرده اند و به محصول دانش بنیان رسیده اند. شرکت هیرونگار پارس یکی از شرکت های پیشرو در این زمینه هم در بحث سخت افزار و هم نرم افزار است.
ایشان ضمن اشاره به توسعه زیست بوم GNSS و مسائل مرتبط با آن به موضوع همافزایی در حوزه های مختلف ژئوماتیک پرداخت و خاطرنشان کرد: جلوگیری از موازی کاری ها در حوزه GNSS بسیار با اهمیت است. یکی از چالش های این حوزه را میتوان فعالیت های مشابه در سازمان ها دانست. اینکه چگونه میتوان این همافزایی را ایجاد کرد و این پتانسیل ها را در کنار هم قرار داد موضوع مهمی است.
دکتر ابراهیمیان این نشست را اولین جلسه کارگروهی با حضور همه فعالین حوزه GNSS دانست و گفت: تشکیل چنین کارگروهی ضروری است. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتواند این جمع را شکل دهد و تدوام فعالیت آن را دنبال کند.
وی در ادامه افزود: در حوزه های دیگر چه زیرساختی و چه کاربردی ضروری است تا کارگروه های هماهنگی و همافزایی شکل دهیم و این پتانسیل ها با هم تجمیع شود. خروجی این کارگروه ها داشتن GNSS بومی است. به گونه ای که ایستگاه های متعدد GNSS را در سطح کشور داشته باشیم.
امیرسرتیپ فخری رییس سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با اشاره به اینکه آبان، ماه صدسالگی نقشه برداری در کشور و تاسیس نهاد رسمی در کشور برای حوزه نقشه برداری است، گفت: در آن زمان باتوجه به سوابق کشور در حوزه های فنی و مهندسی، اولین کشوری در منطقه بودیم که در این حوزه ها ورود پیدا کردیم و تا سال های زیادی ایران به عنوان کشور اول منطقه در حوزه های ژئوماتیک و نقشه برداری مطرح بود.
وی در ادامه افزود: به دلایل مختلف این توسعه استمرار پیدا نکرد و در حال حاضر رتبه هفت و یا هشت را در منطقه داریم. این موضوع مسئولیت ما را چند برابر میکند تا با کمک همه دستگاه ها، دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان، شرکت های خصوصی، انجمن ها اتفاقی را رقم بزنیم تا آیندگان تاسف نخورند.
امیرسرتیپ فخری از یک تغییر جدی در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در طی دو سال و نیم گذشته یاد کرد و اظهار داشت: با سختی زیاد توانستیم اتفاقی را در یک سازمان دولتی رقم بزنیم تا از قاعده های گذشته، یک مقدار فاصله بگیریم و در عرصه های نو وارد شویم. تحول در سازمان های دولتی یک کار بسیار سنگین و طاقت فرساست. این کار با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رقم خورد.
ایشان در تشریح این فرایند تغییر گفت: با شرکت های دانش بنیان و استارتاپ هایی که با ما شروع به کار کردند مشکلات بسیار زیادی را پشت سر گذاشتیم. اما امروز در جایگاهی هستیم که توانستیم با مرکز نوآوری ژئوماتیک سپهر و زیرمجموعه های آن، کارهای خوبی را با سازمان جغرافیایی و برای سازمان جغرافیایی انجام دهیم.
امیرسرتیپ فخری بر این نکته تاکید کرد که اگر هریک از بخش هایی که در حوزه فناوری ژئوماتیک کار میکنند، نقش خود را درست اجرا کنند، حتما از این عقب افتادگی دور شده و حرکت رو به جلویی را آغاز خواهیم کرد. دانشگاه ها کار خود را انجام دهند، شرکت های دانش بنیان در حوزه مرزشکنی دانش و رفع گلوگاه های سخت افزاری و نرم افزاری کمک کنند، سازمان های دولتی و حاکمیتی نقش سیاست گذاری، راهبری و نظارت خود را انجام دهند و بخش های دیگر هم در حوزه کاری خود ایفای نقش کنند.
وی از تداخل کارها و ورود بخش های مختلف به کارهای همدیگر به عنوان مشکلی در کشور یاد کرد و در تصریح آن گفت: این مشکل باعث شده تا نتوانیم اتفاقات لازم را رقم بزنیم. اگر هر بخشی، این رسالت را برای خود تعریف کند و درست انجام دهد میتوانیم امیدوار باشیم که در آینده بسیار نزدیک به پیشرفت های بزرگی برسیم.
دکتر ذوالفقاری عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تاکید بر این نکته که خوشبختانه نهضت ارتباط دانشگاه و صنعت به ثمر رسیده است، گفت: شرکت های دانش بنیان توانسته اند در زمان کوتاهی اعتبار خیلی خوبی برای کشور، صنعت و اقتصاد آن به بار بیاورند. نمونه این موضوع در رونمایی از محصولات شرکت هیرونگار به نمایش درآمده است.
وی با اشاره به این موضوع که رشته نقشه برداری برپایه ریاضیات، فیزیک و علوم رایانه ای قرار گرفته است، یادآور شد: به همین سبب این رشته از توانمندی های بسیار زیادی برخوردار است و مهندسین رشته نقشه برداری میتوانند در فعالیت های دانش بنیان به خوبی شرکت کرده و فعالیت هایشان کاملا چشمگیر داشته باشند.
دکتر ذوالفقاری در تشریح فعالیت های نقشه برداری گفت: در وهله اول فعالیت رشته نقشه برداری، اندازه گیری است. اندازه گیری هم نوعی گردآوری اطلاعات محسوب میشود. برای تهیه نقشه علاوه بر اندازه گیری باید اطلاعات دیگری را جمع آوری کرد تا بتوانیم آن را در اختیار کاربران قرار دهیم. بدین ترتیب دو قطب در این رویداد وجود دارد. یکی تولید کننده اطلاعات مکانی و دیگری کاربران این اطلاعات هستند.
ایشان با یادآوری این موضوع که رشته مهندسی نقشه برداری سرویس گیرندگان زیادی دارد، تصریح کرد: سرویس گیرنده اصلی مهندسی نقشهبرداری، رشته عمران است که از تمام دستاوردهای رشته نقشه برداری استفاده میکند. هیچ پروژه ای را نمیتوان طرح، اجرا یا کنترل کرد مگر اینکه از اطلاعات مکانی استفاده کنیم و هرچه اطلاعات مکانی دقیقتر و بیشتری در اختیار باشد، پروژه موفق تر خواهد بود.
مهندس میثم غنی زاده مدیرعامل شرکت هیرونگارپارس با اشاره به ۳ سال حضور در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، گفت: این مجموعه همه امکانات و زمان خود را در اختیار شرکت های عضو و مستقر در پارک قرار میدهد.
ایشان در ادامه به تشریح مسیر شروع فعالیت شرکت هیرونگار پارس در سال ۹۷ پرداخت و افزود: حوزه تعیین موقعیت ماهواره ای را به دلیل تجارب قبلی و روبه رشد بودن این صنعت، انتخاب کردیم. با توجه به رویکرد کشور به صنعت GNSS و فعالیت های نقشه برداری در کشور در این زمینه، استفاده از گیرنده های نقشه برداری ماهواره ای به عنوان مهمترین وسیله برای کاربران شناخته شدند.
غنی زاده با اشاره به تولیدکنندگان وفعالان صنعت مونتاژ این حوزه که در دنیا با عنوان RTK شناخته میشوند، گفت:این صتعت از نقشه برداری خارج شده و جلوتر رفته است. یعنی علاوه بر پوشش کامل نقشه برداری وارد صنعتی مانند پهبادها، حمل و نقل هوشمند، اینترنت اشیا و… شده و پلتفرم های توسعه یافته در این حوزه، به راحتی توسط کاربران استفاده میشوند.
وی در ادامه افزود: رشد این صنعت در دنیا توسط شرکت های خصوصی درحال انجام است. این حوزه به مراکز علمی و دانشگاه ها وارد شده و دوره های دکتری و پست دکتری برای این موضوع تعریف شده است. درحقیقت بین دانشگاه و صنعت ارتباط برقرار شده و این مسیر پیش رفته است. در کنار این امر، شاهد فعالیت و رشد استارتاپ هایی در ایران هستیم که پس از توسعه یافتن توسط شرکت های بزرگ خریداری میشوند.
مهندس غنی زاده از تمرکز ایران بر استفاده از تکنولوژی OSR یاد کرد و اظهار داشت: سیستمی که در ایران برقرار است به صورت ارتباط دو طرفه است. درحال حاضر حرکت به سمت SSR و استفاده از آن و عدم وجود محدودیت در اتصال باعث بروز زمینه های جدیدی در حوزه GNSS شده است و میتوانیم در کشور، بیشتر به این موضوع بپردازیم.
ایشان با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین متخصص را در این حوزه در منطقه داریم خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری در این صنعت کاملا مقرون به صرفه است. اگر این کار را انجام ندهیم، در دنیا تنها مصرف کننده خواهیم بود. پس باید به تولید داخلی دست بزنیم. گاهی قدم های کوچک توسط شرکت ها و تیم ها میتواند اتفاقات بزرگی را رقم بزند.
غنی زاده با تشریح فعالیت شرکت هیرونگار پارس در حوزه طراحی، تولید و تامین تجهیزات GNSS به تصمیم سال ۹۹ این شرکت اشاره کرد و افزود: به دلیل نوسانات ارزشی و کاهش ریال، تصمیم گرفتیم تا محصولی ارزان در حدود قیمت ۱۵۰۰ دلار وارد بازار ایران کنیم. به همین دلیل به فرایند فعالیت جدید شرکت شروع شد.
در بخش دیگر رویداد، از دو محصول شرکت هیرونگار پارس مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران رونمایی شد.
این محصولات دانش بنیان شامل گیرنده نقشه برداری ماهواره ای و گیرنده مرجع GNSS بود که توسط اعضای نشست تمبر اختصاصی آن امضا و از آن ها رونمایی شد.
در بخش پایانی رویداد، نشست تخصصی چالش ها و راهبردهای حوزه GNSS در سطح ملی با حضور امیرسرتیپ فخری رییس سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مهندس فلاح مدیرکل کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دکتر آزموده اردلان عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، مهندس پیمان بکتاش معاون فنی و تولید اطلاعات مکانی سازمان نقشه برداری کل کشور برگزار شد.
علاقه مندان میتوانند گزارش کامل تصویری این رویداد را از طریق لینک زیر مشاهده نمایند.