اینترنت اشیا؛ ایده ای برای تحقق رویاهای کسب وکاری
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، مراسم اختتامیه پنجمین دوره آموزشی کاربردی و تخصصی اینترنت اشیا را روز ۲۲ مهر برگزار کرد.
این مراسم با حضور مهندس یوسفی معاون مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر روحانی نژاد دبیر کارگروه اینترنت اشیا ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،مهندس اخوان مدیرعامل شرکت کسب وکار نوین فرابین، مهندس پرویزی مدیرعامل شرکت لاوان پایش ونداده و شرکت کنندگان دوره آموزشی کاربردی و تخصصی اینترنت اشیا برگزار شد.
فلسفه اینترنت اشیا این است که ایده های کسب وکاری سریعتر و آسانتر اجرا شوند.
مهندس اخوان مدیرعامل شرکت کسب وکار نوین فرابین در مراسم اختتامیه دوره اینترنت اشیا از موثر بودن به اشتراک گذاری تجربیات یاد کرد و گفت: اینترنت اشیا فرصت خوبی برای کشورهایی مانند کشورماست. باتوجه به محدودیتهای اقتصادی و تکنولوژیک در ایران، اینترنت اشیا به ما کمک میکند محدودیتهای فیزیکی و محدودیتهای مرتبط با رویاهایمان را نداشته باشیم.
ایشان به ارائه شرح مختصری از فعالیت های شرکت توسعه کسب وکار فرابین پرداخت و به وجود یک حلقه گمشده در فضای ICT کشور اشاره کرد و افزود: یکپارچه ساز سیستم همان حلقه گشمده است. درکشور ما یکپارچه ساز سیستم، بیشتر در صنایع نفت و گاز به خاطر وجود تعاملات بیرونی وجود دارد. یکپارچه ساز سیستم؛ دانش، دانش فنی و نیروی انسانی دارد و از روندهای تکنولوژی نیز آگاه است و به طورکلی کسب وکار را می شناسد.
مهندس اخوان به معرفی رویکرد شرکت پرداخت و تصریح کرد: مسیری که طی کرده ایم مطابق با روشی است که در دانشگاهها به ما آموختهاند، یعنی رویکرد ما رویکرد فنی بود.
وی در ادامه به تیمهای استارتاپی توصیه کرد که تمام توجه خود را بر بعد فنی متمرکز نکنند. اینترنت اشیا آمده است تا این بعد را کمرنگ کند.
مهندس اخوان اینترنت اشیا را یک ایده (idea) دانست و تشریح کرد: اینترنت اشیا یک محصول یا یک پلتفرم نیست بلکه ایده ای است که افراد میتوانند به کمک آن، ایده های کسب وکاری خود را سریع تر و ارزان تر اجرا کنند، نه اینکه درگیر پیچیدگی های تکنولوژیکی شوند.
ایشان به اینترنت اشیا به عنوان یک فرصت برای کسب وکارها اشاره کرد و گفت: ایده هایی که وجود دارند، برای پیاده سازی به یکسری الزامات نیاز دارند. اینترنت اشیا این امکان را به ما میدهد که همه ابزارهای در دسترس را داشته باشیم.
مهندس اخوان نکاتی را تصریح کرد که فعالان و علاقه مندان حوزه اینترنت اشیا باید در رویکرد خود به آن توجه داشته باشند. این نکات به شرح زیر است: ۱)فلسفه اینترنت اشیا را فراموش نکنید. اینترنت اشیا قرار است که فعالیت کسب وکاری را راحتتر کند نه اینکه ما را درگیر پیچیدگی های تکنولوژیکی کند. ۲) به شکاف دیجیتالی حوزه فعالیت خود فکر کنید. اینکه صنعتی که میخواهید به آن وارد شوید در چه وضعیتی قرار دارد. ۳)اصطلاح اینترنت اشیا در ایران به درستی استفاده نمیشود. به این حوزه مانند یک اتوماسیون صنعتی نگاه میشود. درصورتی که مفهوم اینترنت اشیا به معنی قابلیت رشد و توسعه داشتن و Plug and Play بودن است. این ژن اصلی اینترنت اشیا است.
وی در ادامه توصیه کرد که اگر درحال کار بر روی یک ایده کسب وکاری هستید، حتما به سمت موضوعی بروید که قابل رشد است.
مهندس اخوان از توجه به بحث فنی به عنوان یک مدل تربیتی یاد کرد و آن را معضلی برای کشور دانست و افزود: در دانشگاه ها بر مهارت های نرم کمتر تاکید شده است. اگر شما در حال تشکیل حلقههایی از صاحبان ایده در حوزه اینترنت اشیا هستید، به فروختن ایده خود بیشتر از بخش فنی فکر کنید یا حداقل به موازات به این موضوع فکر کنید.
کشور توان علمی ساخت نودها و گجت های مورد نیاز حوزه اینترنت اشیا را دارد.
مهندس پرویزی مدیرعامل شرکت لاوان پایش ونداده پس از معرفی شرکت و سابقه فعالیت آن به شرح مشکلاتی که با آن مواجه شده اند پرداخت و گفت: تولید گجت های مورد نیاز یکی از مسائلی است که با روبه رو هستیم. در حال حاضر این گجت ها در داخل تولید نمیشود و یا اینکه چینی هستند و مناسب بازار ما نیستند. بالا بودن نرخ ارز نیز باعث میشود تا استفاده از گجت های دیگر نیز صرفه اقتصادی نداشته باشد.
وی در ادامه یادآور شد در کشور توان علمی این حوزه وجود دارد و شرکت ها میتوانند به تولید نود ها و گجت ها بپردازند.
مهندس پرویزی به حوزه ارتباطات (connectivity) نیز پرداخت و گفت: در این بخش باید دو نوع نگاه داشت. یک نگاه به بحث کلان و اپراتورهای بزرگ این حوزه مانند همراه اول و ایرانسل میپردازد. و نگاه دیگر نیز به شرکت هایی مانند لاوان پایش ونداده است که در تلاشند تا روی شبکه های اپن (open)کار کنند.
وی در ادامه افزود: در کشور ما سازمان ها و مجموعه ها، پلتفرم های اختصاصی خود را میخواهند. برای برخی از سازمان ها به علت گستردگی نمیتوان از پلتفرم های عمومی بهره برد. همچنین اپلیکیشن نویسی نیز از دیگر موضوعات مطرح این حوزه است که میتوان به آن پرداخت.
مهندس پرویزی بحث ساخت نودها، شناخت شبکه های اپن (open) و …. را حوزه هایی دانست که بازار خوبی دارد و میتوان روی آن کار کرد.
پلتفرم پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، زنجیره ارزشی را از مسئله یابی تا خلق ثروت پوشش میدهد.
مهندس یوسفی معاون مرکز رشد پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، شرکت کنندگان دوره کاربردی و تخصصی اینترنت اشیا را مخاطبان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران دانست و افزود: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران یک پلتفرم است که برنامه و زنجیره ارزشی دارد. این زنجیره ارزش از مسئله یابی با برنامه بذر شروع میشود. در این مرحله چالش ها ارائه میشوند. سپس در برنامه جوانه به سمت ایده یابی میرویم. مرحله بعد شامل برنامه پرورش ایده با سه بخش اصلی رویش، شکوفایی و جهش است که ناظر بر سطح آمادگی فناوری (TRL) میباشد.
وی در ادامه تشریح کرد: برنامه ها برای صاحبان ایده و تیم ها در مرکز نوآوری و کارآفرینی تعریف میشود. حمایت های این مرکز، گرنت ها، در اختیار قرار دادن فضای کار اشتراکی، بحث جذب سرمایه گذار، وجود شبکه شتابدهنده، وجود شبکه شرکت ها و… یک همافزایی و سینرژی ایجاد میکند و میتواند برای صاحبان ایده یک میانبر محسوب شود.
مهندس یوسفی با تاکید بر این نکته که حمایتهای بیش از سطح آمادگی فناوری ۷ برای شرکت ها و تیم هایی است که ماهیت حقوقی یافتهاند، اظهار داشت: در این مرحله شرکت ها میتوانند در برنامه های رشد، پسارشد و توسعه حضور یابند. در دوره رشد شرکت ها در مراحل مختلف مانند استارتاپ ها، استنداپ استارتاپ ها و شرکت هایی که به طور مستقل وارد مرحله رشد و scale up شده اند، حضور دارند. شرکت های توسعه ای نیز شرکت هایی هستند که به استاندارد، بلوغ و پایداری رسیده اند.
یوسفی به عضویت ۱۸۴ شرکت در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران اشاره کرد و گفت: بیش از ۳۰ شرکت در حوزه اینترنت اشیا مشغول به فعالیت هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: خدمات مرکز رشد مانند استقرار، طرح جیکو، خوشه های تخصصی، خدمات کلینیک کسب وکار و…. تیم ها را آماده میکند تا به شرکت هایی موفق تبدیل شوند.
اینترنت اشیا، موضوع آینده است.
دکتر روحانی نژاد دبیر کارگروه اینترنت اشیا ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اینترنت اشیا را موضوع آینده دانست و اظهار داشت: باید به آینده توجه کرد. مطمئنا فناوری هایی مثل اینترنت اشیا در آینده نقش کلیدی ای خواهند داشت. چه برای کارآفرینان و چه برای کسانی که میخواهند در یک تیم حضور یابند، قطعا آشنایی و تخصص در حوزه اینترنت اشیا میتواند کمک کننده باشد.
وی در ادامه به وجود یک تفاوت در حوزه اینترنت اشیا اشاره کرد و گفت: هیچ شرکتی حتی شرکت های بالغ نمیتوانند به تنهایی تمام روندهای گوناگون بازار را داشته باشد. به همین خاطر شرکت ها هر کدام یک نقش را بر عهده میگیرند برای مثال در حوزه اینترنت اشیا، شرکت فرابین در حوزه راه حل (solutions) و شرکت لاوان در حوزه شبکه (network) وارد شده است. بدین ترتیب یک همافزایی و سینرژی ایجاد میشود و در عین حال هزینه ها نیز کاهش می یابد.
دکتر روحانی نژاد در ادامه به صاحبان ایده و استارتاپ ها توصیه کرد: به جای آن که فعالیت خود را از صفر شروع کرده و با ریسک مسیر خود را طی کنند، به گونه ایی که احتمال موفقیت برایشان پایین آید، بهتر است به عنوان یک همکار و شریک (partner) با شرکت های بالغ همراه شوند. بدین ترتیب فرصت رشد و ضریب موفقیت برایشان بیشتر خواهد بود.