دکتر محمود نیلی احمدآبادی؛ اگر میخواهیم یک دانشگاه پیشرو باشیم باید به تقاضا وصل شویم
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ دکتر محمود نیلی احمدآبادی،رییس دانشگاه تهران، دکتر عباس زارعی هنزکی، رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در همایش دهمین سال تاسیس دانشکده علوم و فنون در ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ حضور یافتند.
دکتر نیلی با توجه به میان رشته ای بودن دانشکده علوم و فنون به مبحث میان رشته ای پرداخت و گفت:” در هر عصری، بین رشته ای پاسخی برای مسائل چندبعدی و پیچیده تر است. مسائلی که رشته های موجود نتوانستند از جنبه آکادمیک، اقتصادی و جامعه شناختی پاسخ مناسب آن را ارائه دهند.”
وی در ادامه افزود: “در بسیاری از مسائل، ما به دنبال راه حل های ارزان تر، سریع تر و بهتر هستیم. همه اینها، انگیزهای برای ایجاد رشتههای جدید است.”
دکتر نیلی بین رشته ای را یک امر اکوسیستمی و فرایندی دانست و تشریح کرد:” چنین نگرشی منجر به خلق سیستمی میشود که همه اجزای باید در آن دخالت داشته باشند تا تحول موردنظر اتفاق بیافتد. اکوسیستم از فرهنگ و باور شروع میشود و اجزا حول این باور و فرهنگ سازماندهی میشوند و محیط آن را خلق میکنند.”
ایشان یادآور شد:” ما در ایران، در برخی از مسائل به عنوان نهاد پیشرو عمل نمیکنیم و در واقع دنباله رو هستیم، لذا بین رشته ایهای ما نیز جنبه وارداتی دارد، و هنگامیکه وارد میشوند آن ها را در قالب یک رشته میپذیریم. درحالیکه بین رشته ای ها باید به بلوغ برسند و سپس ماهیت و هویت یک رشته را پیدا کنند.”
وی در تکمیل گفته های خود اظهار داشت:” بین رشته ای یک امر داینامیک و پویاست. امری که با نگاه تاثیر (Impact) و یا خروجی (Outcome) شروع میشود. در ایران به دلیل اینکه دانشگاه ها جز جدایی ناپذیر اقتصاد کشور محسوب نمیشوند؛ دانشگاه نقش حداقلی را در تصمیمات، فرایندها و خلق ثروت دارد. ثروت در کشورما از بخش های دیگری مانند فروش نفت، مواد خام و تبدیلات با ارزش محدود خلق میشود.”
دکتر نیلی ضمن تاکید بر این نکته که در دنیا از قرن نوزدهم، دانشگاه و علم بخش جدایی ناپذیر اقتصاد کشورها درنظر گرفته میشود گفت:” اتصال علم، اثربخشی و نتیجه آن به اکوسیستم توسعه و اقتصاد منجر به فعالیت دانشگاه ها در راستای تقاضا میشود. اگر نتوانیم دانشگاه و علم را به اکوسیستم اقتصاد و توسعه وصل کنیم، همواره این سوال پیش خواهد آمد نتایج فعالیت ها و تحقیقات دانشگاه چه کاربردی خواهد داشت؟!
اگر میخواهیم از یک دانشگاه دنباله رو به یک دانشگاه پیشرو تبدیل شویم باید به تقاضا وصل شویم.”
وی در ادامه با اشاره به رابطه خطی میان تولید ناخالص ملی، فناوری و مقالات مرتبط و علمی بیان کرد:” کسی که میخواهد سیستمی را طراحی کند و پیشرو باشد، باید علم این موضوع را نیز داشته باشد. علم به معنای عمیق فرو رفتن در یک موضوع است. بین رشتهای در بخشهایی ایجاد میشود که در آن حوزه ها مسلط هستیم. در واقع بین رشته ای پلی بین پایههای عمیق و مستدل و براساس یافتههای علمی مشخص است.”
دکتر نیلی در راستای تشریح نکته اصلی ایجاد اکوسیستم مدنظر گفت:” باید کوشش کنیم تا در کشور زنجیره علم تا توسعه، فناوری و تجارت به صورت یک زنجیره بهم پیوسته دیده شود.”
ایشان یادآور شد:” اگر میخواهیم بین رشته ای یک اکوسیستم و یک فرایند دائمی مستمر و زایشی در دانشگاه باشد باید به تقاضاها وصل باشیم.”
دکتر نیلی از یک جهش در این مسیر صحبت کرد و گفت:” اگر شرکت های دانش بنیان، مفهوم دانش و اثر دانش در خلق ارزش را میفهمند، آنقدر بزرگ شوند که متقاضی یافتههای علمی دانشگاه باشند، میتوانیم شاهد خلق این اکوسیستم باشیم. به همین منظور شرکتهای عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نباید با دانشگاه تهران بیگانه باشند. آن ها جزئی از ما هستند.”