حرکت بهسوی دیپلماسی فناوری؛ دیدار پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و انجمن تعاملات بین المللی پکن
نشست مشترک پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و انجمن تعاملات بین المللی پکن روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ پیشگام در توسعه زیستبوم نوآوری و همکاریهای بینالمللی
دکتر علی اسدی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، با اشاره به پیشینه و جایگاه برجسته این مجموعه گفت: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین، بزرگترین و نخستین پارک دانشگاهی ایران شناخته میشود.
وی افزود: در حال حاضر، نزدیک به ۴۰۰ شرکت فناور و دانشبنیان، همچنین تیمهای فناور و دانشجویی، در این پارک حضور فعال دارند و به توسعه فناوریهای نوین در حوزههای مختلف مشغولاند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به همکاریهای اقتصادی و سیاسی مؤثر میان ایران و چین، این روابط را بستری مناسب برای گسترش تعاملات فناورانه دانست و اظهار داشت: این همکاریها فرصتی ارزشمند برای توسعه همکاریهای کارآمد و نتیجهبخش در حوزه فناوری و نوآوری میان دو کشور فراهم کرده است.
نقشآفرینی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در توسعه زیستبوم نوآوری و کارآفرینی
دکتر بهاره حیدری مشاور بین الملل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در معرفی پارک علم و فناوری به اهداف این مجموعه اشاره کرد و گفت: پارک علم و فناوری در راستای تبدیل دانش به ثروت، تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی، ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت، شتابدهی به توسعه فناورانه و اقتصادی کشور، کاهش هزینههای توسعه فناوری و… فعال است.
وی با تأکید بر نقش حمایتی پارک در رشد کسبوکارهای دانشبنیان افزود: این مجموعه با ارائه طیف متنوعی از خدمات تخصصی، از جمله خدمات آموزشی و مشاورهای، حمایتهای مالی و اعتباری، خدمات تجاریسازی و حمایت از ثبت اختراعات، به توانمندسازی شرکتهای فناور کمک میکند.
دکتر حیدری همچنین به برخی مزایای قانونی برای شرکتهای مستقر در پارک اشاره کرد و گفت: بهرهمندی از مزایای ماده ۴۷ قانون مناطق آزاد تجاری، شامل معافیتهای مالیاتی و گمرکی برای سرمایهگذاریهای قانونی و تراکنشهای مالی، از جمله تسهیلاتی است که در اختیار شرکتهای فناور قرار میگیرد.
وی افزود: تسهیل حضور در رویدادهای ملی و بینالمللی نیز از دیگر خدمات کلیدی پارک است که به توسعه زیستبوم کارآفرینی و نوآوری کشور کمک میکند.
معرفی نقشآفرینی بریکس و انجمن تبادلات بینالمللی پکن در مسیر توسعه جهانی
در جریان نشست معرفی ظرفیتهای همکاریهای بینالمللی، دکتر جینی گو، دبیرکل انجمن تعاملات بینالمللی پکن (BIEA)، با ارائه مقدمهای کوتاه به معرفی گروه بریکس (BRICS) پرداخت و گفت: بریکس اکنون متشکل از ۱۱ کشور عضو و ۹ کشور شریک است و با در بر گرفتن ۴۶ درصد جمعیت جهان، موفق به دستیابی به ۴۱ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) جهانی و ۲۰ درصد از حجم تجارت بینالمللی شده است.
وی با اشاره به اهداف کلیدی این نهاد بینالمللی افزود: دستیابی به توسعه پایدار از طریق نوآوری، بهرهمندی مشترک از منابع، استفاده بهینه از توانمندیهای مکمل کشورها، ترویج رشد و ثبات اقتصادی جهانی و ارتقای جایگاه و نقشآفرینی اعضا در عرصه بینالمللی، از مهمترین مأموریتهای بریکس به شمار میروند.
دکتر جینی گو همچنین با اشاره به سابقه و جایگاه انجمن تعاملات بینالمللی پکن (BIEA) در بستر همکاریهای جهانی اظهار داشت: این انجمن در سال ۱۹۸۹ تأسیس شد و طی سه دهه گذشته، موفق به تجمیع منابع ارزشمند دولتی، دیپلماتیک و بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد (UN)، اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، همکاری اقتصادی آسیا–اقیانوسیه (APEC) و بریکس (BRICS) شده است. وی خاطرنشان کرد که این انجمن در سال ۲۰۲۳ موفق به کسب “مقام مشورتی ویژه” شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSOC) شد؛ که بالاترین سطح شناسایی برای سازمانهای مردمنهاد در این نهاد بینالمللی محسوب میشود.
در ادامه، دکتر گو با معرفی پارک علم و نوآوری چین–بریکس (China–BRICS Science, Innovation and Industrial Park – SIIP) گفت: این پارک در سال ۲۰۲۳ افتتاح شده و از یک مدل یکپارچه بهره میبرد که ترکیبی از پلتفرمهای آنلاین و زیرساختهای فیزیکی است. ساختار این مجموعه شامل مرکز خدمات جامع، دو پارک نمایشگاهی و چندین پارک تخصصی بوده و بستری نوآورانه برای توسعه فناوری، تبادل علمی و همکاری صنعتی میان اعضای بریکس فراهم کرده است.
در ادامه نماینده یک شرکت فناورانه چینی در حوزه فناوری آموزشی (Ed-tech)که با هدف حمایت از کارآفرینان ایجاد شده، به معرفی خود پرداخت.
در ادامه این نشست، شرکتکنندگان به بررسی فرصتهای همکاری و نحوه تعامل میان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، انجمن تعاملات بینالمللی پکن (BIEA) و پارک علم و نوآوری چین–بریکس (China–BRICS SIIP) پرداختند. در این گفتوگوها، راهکارهای همافزایی علمی، فناوری و صنعتی میان طرفین مطرح و بر لزوم ایجاد شبکهای پایدار از همکاریهای نوآورانه و بینالمللی تأکید شد.
در بخش پایانی این رویداد، بازدیدی از بخشهای مختلف پارک علم و فناوری دانشگاه تهران انجام شد. در جریان این بازدید، مدیران عامل تعدادی از شرکتهای فناور و دانشبنیان مستقر در پارک، ضمن معرفی حوزههای فعالیت، محصولات و دستاوردهای فناورانه خود، به بررسی زمینههای بالقوه همکاری با انجمن تعاملات بینالمللی پکن پرداختند.
این بازدید، فرصتی برای تبادل مستقیم تجربیات، معرفی توانمندیها و بررسی راههای توسعه همکاریهای مشترک در حوزههای فناوری، آموزش و تجاریسازی نوآوریها فراهم ساخت.
گفتنی است این نشست با حضور دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر سیدمصطفی رضوی رئیس پردیس بینالمللی کاسپین، دکتر جینی گو دبیر کل انجمن تعاملات بینالمللی پکن، اعضای هیات رییسه پارک علم و فناوری، معاونان و مدیران پارک علم و فناوری و جمعی از مدیران عامل شرکتهای فناور و دانش بنیان مستقر در پارک برگزار شد.