نواحی نوآوری

محدوده ای که برای جذب افراد کارآفرین، با استعداد، مشاغل دانش‌بنیان و سرمایه‌گذاری‌ها طراحی شده ‌است که با توسعه و ترکیب مجموعه‌ای از دارایی‌های زیربنایی، نهادی، علمی، فناوری، آموزشی و اجتماعی آن‌ها به همراه ارائه خدمات با ارزش افزوده، می‌توان به نتایجی همچون توسعه اقتصادی و رفاه پایدار برای جامعه رسید.
تراکم بالای اماکن، حمل و نقل عمومی مناسب، حضور استارت آپ ها، شرکت های دانش بنیان و فناور و تلفیق محیط کار و زندگی در کنار هم، از جمله خصوصیاتی است که برای نواحی نوآوری برشمرده شده است.
یک ناحیه نوآور باید در منطقه‌ای باشد که امکان دسترسی به فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را تسهیل کرده و امکان تجمع سرمایه‌های خرد و کلان را برای نزدیک کردن فاصله ارائه‌ ایده تا تولید محصول نهایی داشته باشد. به این ترتیب ‌ایده‌های نو در کنار سرمایه‌های ریسک پذیر قرار می‌گیرند که این امر می‌تواند به رشد و گسترش نوآوری و فناوری منجر شود. همچنین شرکت‌ها و استارتاپ‌ها نه تنها از تولید علم در دانشگاه‌ها تغذیه می‌کنند بلکه از نیروی انسانی توانمند تربیت شده در دانشگاه‌های کشور نیز استفاده می‌کنند.

بازیگران ناحیه نوآوری

  1. نهاد مدیریت ناحیه نوآوری
  2. استعدادها، کارآفرینان و استارت آپ ها
  3. مؤسسات لنگر، نظیر بیمارستان‌ها، شرکت‌های بزرگ صنعتی و البته بیش از همه دانشگاه‌ها
  4. پرورش‌دهندگان نوآوری، شامل کسب وکارهایی می‌شوند که فعالیت اصلی آن‌ها ارائه خدمات به کارآفرینان، فناوران و استارت‌آپ‌هاست.
  5. شرکت‌های توانمند
  6. دولت و بخش عمومی (ملی، منطقه‌ای و محلی)

ویژگی نواحی نوآوری

مکانی: استقرار در میان بافت شهری و آمیختگی با فرهنگ شهری از مهم‌ترین ویژگی‌های ناحیه نوآوری است. این نواحی از اماکن چندمنظوره متراکم با کاربردهایی چون اداری، تجاری، مسکونی، تفریحی، فرهنگی و غیره برخوردارند.

اکوسیستم نوآوری: محیط ناحیه نوآوری مشوق حضور و فعالیت بازیگران مختلف اکوسیستم نوآوری، به خصوص استعدادها و استارت‌آپ هاست، چرا که فرصت‌های همجواری و تلاقی بازیگران برای ظهور ایده و شکل‌گیری نوآوری در این محیط به وفور یافت می‌شود.

دارایی‌های ناحیه نوآوری: شامل ۳ دسته می‌باشد: دسته اول دارایی‌های شبکه‌ای، مواردی که به ایجاد شبکه و فرصت تضارب آرا و همکاری می‌انجامد، مانند جلسات هم‌اندیشی و رویدادهای فناورانه، دسته دوم دارایی‌های اقتصادی شامل عناصر مولد، مانند شرکت‌ها، دانشگاه‌ها و دسته سوم دارایی‌های فیزیکی و زیرساخت‌ها شامل اماکن عمومی و خصوصی، مانند فضاهای کار اشتراکی، امکانات آزمایشگاهی مشترک، فضاهای ساخت و فضاهای تولیدی است.

کارکردهای نواحی نوآوری

  1. ارتقای اقتصاد شهری
  2. جذب استعدادها و کارآفرینان
  3. تحریک و تسهیل نوآوری باز
  4. ریسک‌زدایی و تسهیل راه‌اندازی کسب وکارهای نوآورانه
  5. بین‌المللی سازی بازیگران
  6. مکان‌سازی با هدف توسعه نوآوری
  7. تأمین مالی استارت‌آپ ها و کسب وکارهای نوپا

ناحیه نوآوری تهران

این ناحیه پررنگ‌ترین سطح تجمع کارآفرینان،شرکت‌های دانش‌بنیان و حضور سرمایه‌گذاران را در قلب شهر تهران ایجاد می‌نماید. پیشران اصلی در این ناحیه، دانشگاه تهران و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران می‌باشد که سعی می‌نماید با حضور بازیگران اصلی زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور و اداره شهر تهران،نظیر معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ، وزارت عتف و استانداری و شهرداری شهر تهران با شبکه‌سازی و تمرکز بر ویژگی های مطلوب شهرنشینی و با مشارکت‌های اجتماعی ، فضایی پرجنب و جوش را برای ساکنین آن فراهم نماید.
ناحیه نوآوری تهران پاسخ به نیاز نسل کنونی و آتی شهروندان شهر تهران خواهد بود که علاوه بر توسعه و رونق کسب و کار بتوانند زندگی شهروندی مناسبی داشته باشند.
در ناحیه نوآوری تهران، دانشگاه تهران به عنوان مرجع و مهد حضور نخبگان علمی و پژوهشی کشور و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز به عنوان محل حضور کارآفرینان و نوآوران از افراد صاحب ایده تا شرکت‌های نوپا، متوسط، شرکت‌های بزرگ،کارفرمایی و تمامی سرمایه‌گذاران در کنار مجریان اداره شهر تهران سعی خواهند نمود با ارائه امکانات و خدمات تخصصی، زندگی پایدار، سبز و هوشمند را به شهروندان این ناحیه ارائه نمایند.

زندگی پایدار: زندگی پایدار شیوه‌ای از زندگی است که شامل کاهش استفاده فردی از منابع زمین، به حداقل رساندن ضایعات و تکیه بر منابع تجدید‌پذیر انرژی می‌باشد و نشان می‌دهد انتخاب سبک زندگی ما، چگونه بر دنیای اطرافمان تأثیر می‌گذارد که رابطه‌ای مستقیم بین محیط زیست، اقتصاد و جامعه را برقرار می‌نماید.

زندگی سبز: در زندگی سبز تلاش خواهد شد با مدیریت در سه بخش آب، انرژی و پسماند، بهره‌وری و استفاده از منابع برای شهروندان حال و آتی شهر مدیریت شود.

زندگی هوشمند: در زندگی هوشمند با استفاده از خدمات هوشمند برای شهروندان نظیر سلامت هوشمند، حمل و نقل هوشمند و تولید هوشمند و غیره سعی خواهد شد علاوه بر استفاده شهروندان از فناوری‌های روز، شهر تهران از یک شهر معمولی به یک شهر هوشمند تبدیل شود.