پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ قطب فعالیتهای فناورانه صنعت ورزش / بخش سوم
اولین جلسه دبیرخانه توسعه فناوری و نوآوریهای تجهیزات و علوم ورزشی در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.
این جلسه با حضور دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر مهدی شهبازی مشاور رییس دانشگاه تهران و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی، دکتر شهرزاد طهماسبی معاون پژوهش و فناوری دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، اعضای هیات رییسه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و نمایندگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت ورزش و جوانان، آکادمی ملی المپیک، اتحادیه علوم ورزشی، سازمان ورزش شهرداری تهران، ۲۴ اردیبهشت در سالن فرهان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر رضا محمدکاظمی مدیر مرکز ترویج و توسعه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از دانشبنیانها گفت: مطابق با سند چشم انداز ۱۴۰۴؛ ایران در هر حوزهای، قدرت برتر منطقه خواهد بود و این موضوع صنعت ورزش را نیز شامل میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه در زمان تدوین و نگارش سند چشم انداز ایران، جمعیت کشور یک درصد جمعیت جهان بوده است، توضیح داد: سهم ایران در تولیدات صنایع مختلف یک درصد بوده و باید سعی کنیم سهم خود را به دست آوریم.
دکتر محمدکاظمی گزارشی از مطالعه موردی ( benchmark) صنایع در آمریکا ارائه داد و افزود: از میان ۱۲ صنعت برتر آمریکا، صنعت ورزش، ۴/۵ میلیون شغل به طور غیر مستقیم ایجاد کرده و به اشتغال مستقیم ۲۴۰۰۰ نفر نیز منجر شده که ۲۵۰ میلیارد دلار سود خالص ایجاد کرده است و با توجه به محاسبات و بررسیها، ایران میتواند سهم ۲/۵ میلیاردی خود را ایجاد کند.
مدیر مرکز ترویج و توسعه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ضمن اشاره به اهمیت هدف گذاری در این صنعت از طریق وزارت ورزش، پیشنهاد کرد: در برنامه هفتم توسعه میتوان کسب سود از طریق ورزش را محور اصلی قرار داد و بر مبنای آن اقدام کرد.
دکتر محمدکاظمی از حضور اسپانسرها و نقش آنها در صنعت ورزش در دنیا صحبت کرد و افزود: در مطالعات موردی کشورهای آمریکا، انگلستان و آفریقای جنوبی مشخص شد که بیشترین حضور اسپانسرها در صنعت ورزش و پس از آن هنر، فرهنگ، محیط زیست، رفاهی و… بوده است که غالبا این جریان حمایت از سوی اسپانسرها برنامهریزی و اجرا میشود.
وی به توضیح سهم بازار حامیان مالی ورزشی در مقیاس جهانی پرداخت و اظهار داشت: در رصد این گردش مالی مشخص شد که آمریکا با سهم ۴۰ درصدی، آفریقا با سهم ۵ درصدی، اروپا با سهم ۳۳ درصدی، آسیا با سهم ۲۰ درصدی، ژاپن و کره جنوبی با سهم ۱۳ درصدی و خاورمیانه با سهم حدود ۷/۰ درصدی در این صنعت فعال هستند.
دکتر محمدکاظمی در ادامه با بیان این نکته که جریان پول دولتی در گردش مالی یک صنعت لحاظ نمیشود، تشریح کرد: ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس یک درصد از آمار مرتبط با خاورمیانه را به خود اختصاص دادهاند و این موضوع فاصله بین وضع موجود تا مطلوب را نشان میدهد.
استاد دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران، نکاتی پیرامون حوزه دانش بنیان در صنعت ورزش را مطرح کرد و گفت: ایجاد شرکتهای سهامی از طریق واگذاری امور باشگاهها به هواداران، ایجاد استادیومهای مجازی با قابلیتهای گوناگون مانند بازی و کامپیوتر، ایجاد کسب وکارهای مربوط به رسانههای ورزشی، آموزشهای مجازی و… از جمله حوزههای فناوری و نوآوری در ورزش به شمار میروند.
وی در پایان گزارشی از مراکز نوآوری در جهان ارائه داد و پیشنهاد کرد در گام اول هر فدراسیون، امکان حضور و فعالیت استارتاپها را فراهم کند که از این طریق علاوه بر تامین نیازهای درونی فدراسیون، نیازهای جامعه در صنعت ورزش را نیز برطرف میکند. در گامهای بعدی میتوان فرصتهای صادرات و توسعه بازار را برای استارتاپها ایجاد کرد.
در بخش دیگری از این نشست، شرکت سبحان پایا پند عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با محصول محوری کمک داور ویدئویی VAR، استارتاپ سامافیت عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با محصولات و خدمات در حوزه اصلاح حرکات و بازتوانی و استارتاپ همیشه به ورزش عضو پارک علم و فناوری دانشگاه تهران که سامانه جامع آنلاین خدمات ورزشی است، شرحی از فعالیتهای خود ارائه داده و نیازها و چالشهای خود را به عنوان گروهی از متخصصان صنعت ورزش مطرح کردند.