برای پاسخگویی به بحرانهای عصر دیجیتال باید رفتاری تخصصی داشته باشیم.
نشست خبری (مجازی) با حضور دکتر کشمیری مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور فناوری و رووسای پارکهای منتخب علم و فناوری کشور از جمله دکتر عباس زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در روز سه شنبه ۱۷ تیر ماه برگزار شد.
هدف اصلی این نشست؛ تشریح دستاوردها و توفیقات آموزش عالی با تاکید بر پارکهای علم و فناوری در دوران شیوع و همهگیری بیماری کرونا بود.
در ابتدای این نشست، دکتر کشمیری به چالش ملی و شیوع بیماری کرونا اشاره کرد و گفت پارکهای علم و فناوری و شرکتها از همان ابتدا با احساس وظیفه به این موضوع وارد شدند. شرکتهایی که موضوع کاریشان متفاوت از این مبحث بود اما در چهارچوب احساس وظیفه و به علت چابکی و انعطافپذیری به مسئله کرونا پرداختند.
ایشان در ادامه صحبتهایشان به سیاستهای وزارت علوم،تحقیقات و فناوری در ارتباط با پارکهای علم و فناوری اشاره کرد که شامل بحث جوانگرایی در مدیریت پارکهای علم و فناوری، عدم توسعه پارک جدید در استانها و مراکز دانشگاهی و استفاده از ظرفیت پارکهای موجود و همچنین تشویق نهادهای اقتصادی و صنعتی و بخش خصوصی در توسعه پارکهای جدید اشاره کرد.
وی افزود: شرکتهای مستقر در پارکهای علم وفناوری در سال گذشته بیش از ۱۳ میلیارد فروش داشتهاند، نزدیک به ۶۰ هزار فناور در شرکتهای مستقر در پارکها مشغول به فعالیت هستند و بیش از ۹ هزار شرکت در پارکها مستقر هستند. یک سوم شرکتهای دانش بنیان کشور در مجموعه پارکهای علم و فناوری مستقر هستند.
دکتر کشمیری در راستای فعالیتهای شرکتهای دانش بنیان در موضوع کرونا به دو مشخصه شرکتهای فناور اشاره کرد. شرکتها و واحدهای فناور؛ ریسکپذیر، چابک و پرانرژی هستند و به راحتی میتوانند وارد زمینههای مختلف شوند و به تامین محصولاتی که مورد نیاز مردم،جامعه و کشور هستند، بپردازند. وی در ادامه گفت کشور در ۲۰ سال گذشته در این حوزه سرمایهگذاری کرده است به طوریکه امروزه شرکتها میتوانند در بازه زمانی کوتاهی تولید خود را چند برابر کنند و یا به راحتی میتوانند از موضوعی به موضوع دیگر سوییچ کنند.
دکتر کشمیری تاکید کرد منابع و اعتباراتی که در بخش پژوهش؛ فناوری و نوآوری هزینه شده است، نوعی سرمایهگذاری است. امروزه به خوبی میتوانیم اثرات این سرمایهگذاری را ببینیم.
دکتر عباس زارعی هنزکی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ابتدای صحبتشان به اهمیت رسانه و اصحاب رسانه اشاره کرد. وی اصحاب رسانه را در کنار دولت، دانشگاه، صنعت و جامعه، یکی از ارکان پنجگانه توسعه در کشورهای درحال توسعه خواند. در واقع رسانهها، اطلاعات لازم را از جامعه دریافت و در اختیار پارکها قرار میدهند.
ایشان در ادامه افزود بحرانها در عصر دیجیتال، شکل دیجیتال دارند و برای پاسخگویی به این بحرانها باید یک رفتار تخصصی داشته باشیم. رفتار تخصصی فقط در در شرکتها و هستههای فناور پیدا میشود، زیرا این شرکتها در تعامل و کنش میان مردم و اتفاقات صنعتی امروز در نسل چهارم کار میکنند. این رفتار تخصصی شامل بحث انعطافپذیری، چابکی، سرعت بالا، مسئولیتپذیری و ریسکپذیری است، به همین دلیل میتوانند در همه بحرانهای امروز صنعت که شکل کاملا متفاوتی از بحرانهای گذشته دارند، اقدام کنند.
دکتر زارعی به اقدامات پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در بحران کرونا را اشاره کرد که شامل بخش پیشگیری، بخش تشخیص و درمان، بخش پساکرونا میباشد. وی گفت: دربحث پیشگیری، موضوع فاصلهگذاری فیزیکی که اثر اجتماعی نیز دارد، مطرح است. همچنین حوزه تجهیزات پزشکی، مواد ضدعفونی کننده و در واقع فعالیتهای hard و soft را در خود میگنجاند.پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در موضوع تشخیص و درمان، با برنامهریزی، به ساماندهی خوشههای این حیطه پرداخته است. در مبحث پساکرونا، توانمندسازیهای اقتصادی و اجتماعی مورد توجه پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است.
در ادامه این نشست رییس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و رووسای پارکهای علم و فناوری کرمانشاه، آذربایجان شرقی، پردیس نیز به شرح و توضیح اقداماتشان در جهت مبارزه با کرونا پرداختند