ناحیه نوآوری تهران؛ راهبردی برای پیشرفت زیستبوم کارآفرینی
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نشست تخصصی “نوآوری و فناوری: دستاوردها، چالشهای امروز، راهبردهای آینده” را برگزار کرد.
این نشست با حضور دکتر امید رضایی فر مدیرکل سیاستگذاری، برنامهریزی و توسعه فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و دکتر محمدمهدی فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران روز سه شنبه ۱۷ بهمن در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر علی اسدی رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ابتدای نشست گزارشی از عملکرد پارک علم و فناوری ارائه داد و گفت: در حال حاضر ۲۲۶ شرکت دانشبنیان و واحد فناور، ۷۰ هسته فناور، ۲۰ شرکت در حال پذیرش و در مجموع ۳۱۶ واحد فناور از خدمات پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بهره میبرند. همچنین ۱۲۰ واحد فناور نیز در صف انتظار پذیرش و استقرار هستند.
دکتر اسدی از عضویت و استقرار شرکتهای فعال وابسته به دانشگاه تهران صحبت کرد و افزود: تا پایان سال گذشته، ۴۳ درصد از شرکتهای پارک علم و فناوری وابسته به دانشگاه تهران بوده که در سال جاری این رقم رشد قابل توجهی داشته و به ۵۵ درصد رسیده است.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با استناد به آمار منتشر شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خصوص پارکهای علم و فناوری توضیح داد: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در بین انواع پارکهای مورد بررسی، بیشترین تعداد شرکتهای دانشبنیان نسبت به کل واحدهای فناور را به خود اختصاص داده است.
وی در ادامه با بیان اینکه ۴۳ درصد شرکتهای عضو و مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در مرحله رشد، ۴۶ درصد در مرحله پسارشد و ۱۱ درصد در مرحله توسعه و کارفرمایی قرار دارند، خاطر نشان کرد: حمایت از شرکتهای درحال رشد یکی از موضوعات مورد توجه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است.
دکتر اسدی ضمن اشاره به گستردگی و تنوع فعالیت شرکتهای پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، اظهار داشت: حوزههای فناوری اطلاعات و ارتباطات ۳۰ درصد از فعالیت شرکتها، مکانیک و الکترونیک ۱۸ درصد و تجهیزات پزشکی ۷.۵ درصد را به خود اختصاص دادهاند و حمایت از فناوریهای بینرشتهای و نرم از اولویتهای پارک علم و فناوری است.
استاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه ایجاد فضای زیرساختی جهت استقرار شرکتها یکی از وظایف پارکهای علم و فناوری محسوب میشود، گفت: زیرساختهای پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از ۲۰ هزار متر مربع به ۴۵ هزار متر مربع رسیده است، که ارتقای این زیرساخت از اهداف پارک علم و فناوری است.
در بخش دیگر نشست، دکتر اسدی به توضیح چالشهای پارک علم و فناوری پرداخت و افزود: ایجاد شبکه ارگانیک میان پارکهای علم و فناوری، شرکتهای فناور و دانشبنیان، سرمایهگذاران و سرمایهپذیران و به طور کلی فعالان زیستبوم نوآوری و کارآفرینی ضروری است، درحال حاضر عدم وجود این شبکه را میتوان مهمترین چالش پارک علم و فناوری دانست.
وی در ادامه از اهمیت تجاریسازی دستاوردهای فناورانه شرکتها صحبت کرد و اظهار داشت: محصولات بسیاری از شرکتهای پارک علم و فناوری، در دنیا رقیبی ندارد و منحصربه فرد به شمار میرود و ضروریست تا برای تجاریسازی و صادرات این دستاوردها، اقدامات موثری صورت گیرد.
دکتر اسدی، به اهمیت حمایت از پژوهشها اشاره کرد و اظهار داشت: حمایت از ایدهها تا مرحله تبدیل به فناوری یکی از موضوعات مورد توجه پارک علم و فناوری است تا پژوهشهای کاربردی، اجرایی شوند.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران؛ راهاندازی ناحیه نوآوری تهران را یکی از راهبردهای اجرایی آینده دانست و گفت: درحال حاضر، تصویب اساسنامه و آییننامههای ناحیه نوآوری را در دستور کار داریم؛ و با اجرایی شدن فعالیتهای ناحیه نوآوری، شاهد افزایش ظرفیت ارائه حمایتها و خدمات بوده و همچنین فرصت فعالیت تمامی بازیگران زیستبوم کارآفرینی فراهم شده و اهداف عالی کشور محقق خواهد شد.
دکتر اسدی در بخش پایانی صحبتهای خود؛ دیپلماسی دانشبنیان را یکی دیگر از راهبردهای آینده عنوان کرد و افزود: در تلاشیم تا فرصتهایی را جهت ایجاد ارتباطات بینالمللی به ویژه برای شرکتهای فناور و دانش بنیان فراهم کنیم.