قانون ۵ ساعت، قانونی برای کارآفرینان
تصور کنید بعد از یک روز کاری سخت به خانه برگشتهاید، خسته و گرسنه هستید و میخواهید چند دقیقهای استراحت کنید و نفسی تازه کنید. غذایی برای خود آماده میکنید و جلوی تلویزیون مینشینید. یکدفعه متوجه میشوید ساعتها مقابل تلویزیون نشستهاید و پنجمین قسمت از سریال مورد علاقه خود را هم تماشا کردهاید
انجام این کار ایرادی ندارد، همه ما بعد از یک روز کاری سخت به استراحت به شیوه دلخواهمان نیاز داریم تا از فشار کاری رهایی یابیم. اما تداوم این گونه رفتارها مانند تماشای تلویزیون برای طولانی مدت و نظایر آن عادتهای سالمی نیستند.
موفقترین افراد در جهان، ساعاتی از اوقات فراغتشان را به یادگیری اختصاص میدهند.
توماس کورلی، محققی است که به مدت ۵ سال، به بررسی رفتار ۲۰۰ میلیونر خودساخته پرداخته است. او متوجه شد که این افراد اصلا تلویزیون تماشا نمیکنند. نتایج این بررسی نشان میدهد که ۸۶ درصد از این افراد، با هدف یادگیری موضوعات جدید به مطالعه میپردازند. همچنین ۶۳ درصد از این گروه نیز در طول مسیر صبحگاهیشان به کتابهای صوتی گوش میدهند.
برکسی پوشیده نیست که افراد موفق زیاد مطالعه میکنند. گفته میشود میلیونرها به طور متوسط دو تا سه کتاب در هر ماه میخواند.
شما هم سعی کنید در اوقات فراغت خود به سایتهای خبری و وبلاگها سری بزنید و به مطالعه مطالب جدیدشان بپردازید. به مطالعه کتابهای غیرداستانی مانند زندگینامهها و کتب تاریخی و همچنین کتابهای داستانی و حتی تخیلی بپردازید. اگر دائما در رفت و آمد هستید، میتوانید به پادکستها و کتابهای صوتی گوش دهید.
شاید بگویید که این روزها چه کسی وقت دارد کتاب بخواند؟!! کسی که خسته از سرکار برمیگردد، میخواهد زمانش را به خانوادهاش اختصاص دهد و دیگر فرصتی برای مطالعه ندارد. پس بگذارید بگویم که باراک اوباما در دوره ریاست جمهوریاش و هنگامی که در کاخ سفید حضور داشت نیز زمانی را به مطالعه اختصاص میداد. میبینید، بهانهای برای کمبود وقت وجود ندارد. بیل گیتس، وارن بافت، اپرا وینفری، ایلان ماسک، مارک کوبان و جک ما چهرههای شناخته شده دیگری هستند که علاقه زیادی به مطالعه و یادگیری دارند. بیل گیتس در مصاحبهای با نیویورک تایمز گفت: کتاب خواندن یکی از اصلیترین راههای یادگیری برای من از زمان کودکی است.
خب ممکن است از خود بپرسیم، این افراد چگونه برای مطالعه فرصت پیدا میکنند؟؟ پاسخ سوال شما قانون ۵ ساعت است. این افراد به قانون ۵ ساعت معتقد هستند. در ادامه درباره این قانون صحبت میکنیم.
قانون ۵ ساعت
این قانون اولین بار توسط مایکل سیمونز، بنیانگذار شرکت Empact مطرح شد و به شرح مفهوم آن پرداخت. مفهوم این قانون بسیار ساده و شگفتانگیز است. این قانون میگوید مهم نیست افراد موفق تا چه اندازه مشغله دارند، آنها حداقل یک ساعت در روز (پنج ساعت در هفته) مطالعه میکنند و دانش خود را توسعه میدهند. آنها در طول دوره حرفهای خود اینگونه عمل میکنند. سیمونز این قانون را از بنجامین فرانکلین یکی از بنیانگذاران آمریکا الهام گرفته است. فرانکلین همواره زمانی را برای یادگیری در نظر میگرفت. او هر روز صبح زود از خواب بیدار میشد و زمانی را به خواندن و نوشتن اختصاص میداد. او اهداف شخصیش را مینوشت و آنها را دنبال میکرد. وی در آن زمان، انجمنهای کتابخوانی را برای علاقهمندان به مطالعه مانند هنرمندان و صنعتگران و تجار ایجاد کرد. این گردهماییها به رشد شخصی ایشان کمک میکرد. او همواره اطلاعات جدید خود را مورد آزمایش قرار میداد و هر صبح و عصر سوالاتی تامل برانگیز مطرح میکرد.
قانون ۵ ساعت شامل ۳ بخش است.
رهبران موفق امروزی قانون ۵ ساعت را به ۳ بخش تقسیم کردهاند.
۱- خواندن
میلیونرهای خودساخته مانند مارک کوبان و دن گیلبرت ( صاحبان Cleveland Cavaliers ) روزانه بین یک تا سه ساعت مطالعه میکنند. ایلان ماسک با مطالعه آموخت چگونه موشک بسازد و شرکت SpaceX را بنیانگذاری کرد. جک ما بنیان گذار شرکت Alibaba معتقد است که مطالعه، علاوه بر یادگیری و گسترش دانش، انگیزه خوبی را برای شروع کردن به افراد میدهد. افرادی که اهل مطالعه هستند در مقایسه با دیگرانی که کتاب نمیخوانند، شناخت بهتری از صنایع، استراتژیها و تاکتیکها دارند.
اگر در حال حاضر قادر نیستید که روزانه یک ساعت مطالعه کنید و یا به مطالعه عادت ندارید، نگران نشوید. مطالعه را با یک زمان کمتر مانند ۲۰ تا ۳۰ دقیقه شروع کنید. سعی کنید همیشه یک کتاب کوچک همراه خودتان داشته باشید یا در تلفن همراهتان کتابی ذخیره کنید و هنگامیکه منتظر شروع جلسهای هستید و یا در مطب پزشک به انتظار نشستهاید، به جای اتلاف وقت، به مطالعه بپردازید. همچنین میتوانید در طول مسیر رفت و آمد خود و یا هنگام ورزش به کتابهای صوتی گوش دهید.
۲- تأمل کردن
یکی از ارکان قانون ۵ ساعت تفکر و تأمل است. اینکه به نقطهای خیره شوید و در افکارتان غرق شوید و سپس افکار خود را بنویسید و به تأمل درباره آن بپردازید. سارا بلک لی بنیانگذار Spanx روزانه زمان زیادی را به نوشتن خاطرات و افکار خود اختصاص میدهد. تمرکز بر گذشته این شانس را به شما میدهد که از اشتباهاتی که مرتکب شدهاید درس بیاموزید و همچنین به ارزیابی اقدامات درست خود نیز بپردازید. در نتیجه؛ میتوانید گامهای مناسبتری برای رسیدن به اهداف خود و بهبود زندگیتان بردارید.
نتایج یک مطالعه در دانشگاه تگزاس به این نکته اشاره دارد که استراحت ذهنی و تأمل بر روی افکار و منعکس ساختن آنها، یادگیری را بهبود میبخشد.
خب ممکن است تأمل کردن برایتان دشوار به نظر بیاید. در ابتدا باید این کار را به بخشی از برنامه روزانه خود تبدیل کنید. معمولا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از صرف ناهار زمان مناسبی برای این کار است. شما میتوانید این کار را با زمان کوتاهتری آغاز کنید. در ابتدای راه ۵ تا ۱۰ دقیقه از روز را به تأمل و تفکر و نوشتن افکار تخصیص دهید تا برایتان خسته کننده نباشد. سوالاتی را برای خود مطرح کنید و سعی کنید پاسخ آن را بیابید. هر مرتبه روی دو یا سه سوال تمرکز کنید. برای مثال اگر در جلسهای شرکت کردهاید از خودتان بپرسید چه نکاتی در طول جلسه مطرح شد؟ چگونه میتوانم از این نکات در کسب وکارم بهره ببرم؟
۳- آزمایش کردن
بخش سوم و آخرین بخش این قانون، آزمایش کردن است. مردم سراسر دنیا، بنجامین فرانکلین و توماس ادیسون را به عنوان مخترع میشناسند، زیرا همه چیز را مورد آزمایش قرار دادهاند. اگر امروزه سرویس Gmail برای ما در دسترس است، صرفا به این دلیل است که گوگل به کارکنان خود اجازه آزمایش ایدههای جدیدشان را میدهد. آزمایش کردن به این دلیل مفید است که ما را به حقایق و واقعیتها میرساند. در واقع در آزمایش کردن، فرضیهها مورد بررسی قرار میگیرند و مشخص میشود کدامیک از فرضیهها، راهحلی مناسب هستند و کدامیک باید فراموش شوند. آزمایش کردن این امکان را برای شما فراهم میکند که از اشتباهات خود درس بگیرید و از بازخوردهایی که از دیگران دریافت میکنید، بهره ببرید. از همه مهمتر، آزمایش کردن، آنقدر هم که ما فکر میکنیم وقتگیر نیست. ما آموختهها و دانش خود را مورد آزمایش قرار نمیدهیم و بیشتر اوقات، کارها را به شیوهای معمول انجام میدهیم و دانش خود را به کار نمیبریم.
جک ما توصیه میکند دانشی را که آموختهاید در زندگی واقعیتان استفاده کنید. برای مثال؛ اگر کتابی را درباره کار گروهی و همکاری مطالعه کردید، میتوانید برای انجام کاری داوطلب شوید و دانش جدید خود را در آن فعالیت به کار ببرید.
هنگامیکه یادگیری را به یک عادت تبدیل کنید موفقتر خواهید بود و بهرهوری را در بخشهای مختلف زندگی خود حس خواهید کرد. با سرمایهگذاری روی مطالعه، رشد خودتان و کسبوکارتان را تضمین کنید.
منبع
مترجم: زهرا سلیمان زاده کارشناس روابط عمومی