اثرگذاری در بازار، شاخص واقعی برای ارزیابی پیش از سرمایهگذاری در اکوسیستم نوآوری
پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با همکاری اداره کل سیاستگذاری فناوری و نوآوری دانشگاه تهران، رویداد “انتقال تجربه با عنوان بررسی اکوسیستم نوآوری و کسب و کار کشور انگلستان” را با هدف آشنایی علاقمندان با خدمات مختلف دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری و اکوسیستم نوآوری و کسب و کار کشور انگلستان در روز سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ در سالن همایش پندار برگزار کرد.
در ابتدای این رویداد دکتر قاسم زعفریان، عضو هیأت علمی دانشگاه لیدز انگلستان، با ارائه چشماندازی از استارتاپهای کشور انگلستان، به توصیف اکوسیستم استارت آپی این کشور پرداخت و در ادامه برنامههای توسعه (اسکیل آپ) استارتاپها، فرصتهای سرمایهگذاری، نقش دانشگاهها در موفقیت استارتاپها و راههای ورود به بازار جهانی را تشریح کرد.
دکتر زعفریان نقطه قوت انگلستان برای رسیدن به جایگاه دوم جهانی اکوسیستم استارتاپی از سال ۲۰۱۷ تاکنون را به قوانین تسهیلگر، دسترسی به دانش فنی نیروی انسانی (جذب استعدادها از کشورهای مختلف)، دسترسی به منابع مالی و زیرساختهای قوی نسبت داد.
وی با ذکر فاکتورهای مؤثر در رشد استارتاپها مانند شتابدهندهها و مراکز رشد، دانشگاهها، اعطای گرنتها، برگزاری رویدادها و کارگاهها، شبکه و مواردی از این دست، به رشد قارچگونه سیستمهای حمایتی مانند شتابدهندهها و مراکز رشد در انگلستان از سال ۲۰۱۶ و تمرکز آنها بر فناوریهای مانند هوش مصنوعی (AI) و نیمه رساناها اشاره کرد.
زعفریان در ادامه به توضیح تفاوت شتابدهندهها و مراکز رشد پرداخت و با معرفی نمونههایی از شتابدهندهها و مراکز رشد کشور انگلستان، توجه به برنامه اسکیلآپ این مراکز را برای استارتاپها ضروری دانست.
استاد دانشگاه لیدز به معرفی ایمپکت هابها (impact hub) و اهمیت شاخصهایی که این مراکز برای ارزیابی عملکرد دانشگاهها توسط سیستم آموزش عالی انگلستان تعریف کردهاند، پرداخت. به این صورت که در هر دانشگاه یک کرسی با عنوان پروفسور ایمپکت ایجاد شده و افراد متخصص در حوزههای مختلف صنعت، با تجربه و دانش کافی به بررسی ایمپکت هر ایده استارتاپی میپردازند.
وی در بخش پایانی صحبتهای خود ساختار UKRI را به عنوان سیستم سرمایهگذاری در نظام آموزش عالی انگلستان با سرمایه سالانه شش میلیارد پوندی معرفی کرد که شامل هفت شورا بوده و هر استارتاپ بسته به زمینه فعالیت خود میتواند از هریک از این شوراها اقدام به جذب سرمایه کند.
دکتر زعفریان در انتها و پیش از پاسخ به پرسشهای حضار به سیاست تجمیع منابع در دانشگاهها و مراکز رشد و غیره در انگلستان اشاره کرد و پیشنهاد داد که پارکهای علم و فناوری در ایران با دانشگاه تهران همکاری و به سوی رشد ملی و منطقهای حرکت کنند.
این رویداد به منظور بهرهبرداری از تجربیات در سطح بینالملل برای صاحبان ایده، دانشجویان، فارغ التحصیلان، اساتید، هستهها و شرکتهای نوپا از ساعت ۹ الی ۱۱ در ساختمان شماره یک پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.