نجات جان انسان ها بر نجات اقتصاد الویت و ارجحیت دارد.

پارک علم و فناوری دانشگاه تهران پنجمین وبینار با موضوع ابعاد روان شناختی بحران کرونا در شرکت ها را با حضور دکتر علی داوری و دکتر علیرضا جباری برگزار کرد.

در ابتدای این وبینار، دکتر داوری به چالش های جهانی، اجتماعی، اقتصادی، دولتی و شرکتی اشاره کرد و بیان داشت این چالش ها و فشارها سبب شده تا تمرکز کسب وکارها از مبحث سودآوری به مبحث بقا معطوف شود.
وی همچنین به گزارش مک کنزی اشاره کرد. مطابق این گزارش و با توجه به تجربه چین، ما در مرحله تاب آوری هستیم. در مرحله اول انسان ها به دنبال حل مشکل بوده و در همین راستا میزان مراقبت های بهداشتی افزایش یافت. در مرحله دوم که تاب آوری نام دارد، مردم و به طور کلی جامعه سعی دارند با رعایت یکسری اصول بهداشتی به زندگی عادی بازگردد. در واقع تاب آوری به معنای تطبیق و ایجاد هماهنگی با تغییرات پیچیده است تا بقا حاصل شود.
وی بیان کرد تجربه این بحران و فشارهای روانی و اجتماعی، سبک زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار داده است، لذا کسب وکارها می بایست این تغییرات را مورد توجه قرار دهند تا در پساکرونا که مرحله بعد از تاب آوری است، قادر به بقا و ادامه فعالیت باشند.
دکتر داوری به بیان ابعاد مبحث تاب آوری پرداخت. این ابعاد سرمایه انسانی، بازاریابی و فروش، زنجیره تامین، مدیریت مالی و تفکر استراتژیک کارآفرینانه می باشد. سرمایه انسانی مهم ترین بعد موضوع تاب آوری است. نتایج نظرسنجی های داخلی از صاحبان کسب وکار و الویت داشتن مسایل مرتبط با نیروی انسانی مانند تامین اقلام بهداشتی، حمایت از کارکنان بیمار، بازنگری در سیاست ها و دستورالعمل های ایمنی و بهداشتی، اعطای مرخصی تشویقی به کارکنان بیمار، حضور حداقل کارکنان، کاهش سفرهای درون و برون شهری کارکنان و…. همگی نشان دهنده ارحجیت نجات جان انسان ها بر اقتصاد است.
دکتر علیرضا جباری ضمن اشاره به اپیدمی کرونا و درگیر شدن تمام اقتصادهای دنیا بیان کرد که عدم وجود اطلاعات عمیق درباره کرونا، علل پیدایش، علائم و نشانه ها، درمان و زمان پایان بیماری و… به اضطراب می انجامد.
در ادامه ایشان به اهمیت موضوع سرمایه انسانی از منظر سازمان بین المللی کار اشاره کرد. شرایط کنونی بزرگترین آزمایش همکاری بین المللی در بیش از ۷۵ سال گذشته است. اگر (اقتصاد) یک کشور از هم فرو بپاشد، بعد همه ما زمین خواهیم خورد، ما باید راه حلی پیدا کنیم که به همه اعضای جامعه جهانی کمک کند به ویژه به آن هایی که کمتر قادرند به خودشان کمک کنند و بیشتر آسیب پذیرند.
دکتر جباری به مدل Dohre Wend که به مفاهیم علیت اجتماعی و افول اجتماعی می پردازد اشاره کرد. این مدل بیان می دارد سلامت روان و سلامت جامعه از یکدیگر جدا نیستند. علیت اجتماعی یعنی افرادی که از نظر وضعیت اجتماعی و اقتصادی دچار افول هستند بیشتر در معرض مشکلات مرتبط با سلامت روان هستند، و افول اجتماعی یعنی افرادی که دچار مشکلات سلامت روان هستند بیشتر به مشکلات اجتماعی و اقتصادی دچار می شوند.
دکتر جباری بیان کرد پیش بینی می شود شرایط فعلی کرونا به کوچک شدن سه درصدی اقتصادی جهانی منجر شود. این پیش بینی در ارتباط با کشورمان حداقل هفت و نیم درصد و حداکثر یازده درصد می باشد.
ایشان تعریفی از بحران ارائه داد و بیان داشت بحران به معنای تغییر شرایط معمول به یک وضعیت غیرقابل پیش بینی است که سبب ناامیدی و بی اعتمادی به آینده، کاهش حس کنترل بر امور زندگی و ناهماهنگی های شناختی و افزایش ترس از مرگ می شود. این امور سبب تجربه اضطراب می شود، هرکس میزان متفاوتی از اضطراب را تجربه می کند و رفتارهای متفاوتی را بروز می دهد.
دکتر جباری بایدهایی درباره موضوع کرونا در سطح فردی، اجتماعی و مشاغل و کسب وکارهای کوچک بیان کرد. در سطح فردی می بایست اضطراب را پذیرفت، سپس بر مسائل قابل کنترل تمرکز کرد و میان بدترین و بهترین و منطقی ترین سناریو تعادل برقرار کرد. در سطح اجتماعی می توان اخبار را از یک یا دو کانال معتبر پیگیری کرد، بر انجام کارهای تعویق افتاده لذت بخش و مهم زندگی تمرکز کرد، شرایط موجود را پذیرفت، برنامه ریزی روزانه داشت و یک محیط کاری در خانه ایجاد کرد. در سطح مشاغل و کسب وکارهای کوچک به بررسی شرایط موجود پرداخت، سناریوهای احتمالی را پیش بینی کرد و سپس اقدامات اجرایی را عملی ساخت.
وی همچنین تاکید کرد به عنوان یک صاحب کسب وکار می بایست به تامین یک تیم فرماندهی بحران، حمایت از نیروی کار و بررسی سیستم های مدیریتی توجه داشته باشیم.
در این وبینار دکتر داوری به اقدامات ابتکاری شرکت های داخلی و بین المللی در حوزه سرمایه انسانی در بحران کرونا نیز اشاره کرد. شرکت های داخلی؛ به دورکاری بیشتر فعالیت ها، پرداخت بخشی از حقوق کارکنان برای مثال یک سوم و یا نصف به جای تعدیل نیروها، کم کردن ساعات کاری، پرداخت حقوق کامل کارکنان و حذف اضافه کاری روی آوردند. شرکت های بین المللی مانند گوگل،مایکروسافت و فیسبوک به کارگران ساعتی خود که نمی توانند کار خود را از دور انجام دهند، همچنان حقوق پرداخت می کنند. جی پی مورگان بزرگترین بانک آمریکا از پرداخت پاداش ۱۰۰۰ دلاری به کارکنانش برای خدمت رسانی به مردم در شرایط بحرانی ناشی از کرونا خبر داده است. شرکت تاکسی اینترنتی اوبر در آمریکا اعلام کرده است برای هر یک از رانندگانی که درگیر بیماری کرونا شوند، مرخصی ۱۴ روزه با پرداخت حقوق در نظر گرفته است.
در بخش انتهایی وبینار، کارشناسان به پرسش های شرکت کنندگان پاسخ دادند.
این وبینار روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۹ ساعت ۱۵ الی ۱۷ در پارک علم و فناوری دانشگاه تهرانو با همکاری پارک علم و فناوری قزوین برگزار شد.